Jaja, ik weet het. Ik ben de laatste die jullie de les mag lezen over duurzaamheid. Weliswaar heb ik mijn huis geïsoleerd en koop ik veel tweedehands spullen, ik vlieg ook de halve wereld over. Het blijft voor iedereen een persoonlijke afweging hoe je duurzaam leeft, maar dat we aan de toekomst moeten denken is duidelijk. Gelukkig denkt de generatie na mij, GenZ, hier nog beter over na dan mijn generatie. En zij gaan de nieuwste generatie voortbrengen! Duurzaam opvoeden begint al tijdens de zwangerschap, daarom geef ik in dit artikel tips om hiervoor te kiezen.
Koop niet alles nieuw
Dit vond ik al zonde en vele generaties voor mij ook. Babyspullen gebruik je maar kort. Het is zó zonde om alles helemaal nieuw te kopen! Daarbij heeft het kind er zelf nog helemaal geen weet van. Ik kocht dus heel veel babyspullen via marktplaats. Ook baby- en kinderkleding kocht ik vaak tweedehands. Bij ons in de buurt heb je meerdere tweedehands winkels waar je ook weer kleding en spullen kunt inleveren, ideaal! De kinderwagen kocht ik wel nieuw. Maar wat leuk: ik doneerde hem aan mijn tante, die hem nu gebruikt voor de kleinkinderen. 16 jaar na dato wordt hij dus nog steeds gebruikt. Kijk gewoon eens op marktplaats, facebook of Vinted. Wil je babykleertjes of spullen kwijt en weet je niet waar je ze moet laten? Je verloskundigenpraktijk is er ook heel blij mee, want er zijn vaak cliënten die weinig te besteden hebben.
Wasbare producten
De hoeveelheid luiers die je als nieuwbakken ouders gebruikt, is niet te overzien. Maar ja, baby’s plassen en poepen wat af! Ik moet zeggen dat de wasbare luier in mijn tijd ook al bestond, maar dat ik niet de behoefte voelde om deze uit te proberen. De laatste jaren is dit wel veel bekender geworden, en zijn er ook betere exemplaren op de markt gekomen. Online is veel informatie te vinden over de verschillende soorten herbruikbare luiers. Ben je toch bezig, dan zie je dat er nog veel meer herbruikbare producten zijn. Zo is menstruatieondergoed tegenwoordig hip, maar je kunt ook kleiner denken, zoals aan herbruikbare zoogcompressen.
Gebruik milieuvriendelijk producten
Microplastics, chemicaliën, eindeloze verpakkingen… in ‘mijn’ tijd stonden we er veel minder bij stil dan nu. Maar de plastic soup groeit, en ondertussen zijn we ons veel bewuster van de rommel die we maken. Daarnaast wil je qua verzorgingsproducten alleen het allerbeste voor het tere babyhuidje, toch? Gelukkig zijn er fabrikanten die hier steeds meer op inspringen. Bijvoorbeeld de verzorgingslijn van Happy Earth, gezien op de negen maanden beurs. Deze producten zijn gemaakt met 100% natuurlijke producten. Ook Waterwipes babydoekjes is iets nieuws: deze doekjes bestaan vooral uit gezuiverd water en een druppeltje natuurlijk fruitextract. Dus geen chemicaliën en alcohol en weggooien zonder schuldgevoel!
Kies voedsel bewust
Ik weet, borstvoeding is niet voor iedereen weggelegd. Maar als het lukt, hoe fijn is dat dan! Niet alleen ontzettend makkelijk (want je hebt het altijd bij je) maar ook een duurzame keuze. Gaat je kindje eenmaal vaste voeding eten, dan kun je ook heel bewust kiezen. Zelf ben ik niet direct voorstander van biologisch kopen. Door mijn roots in de tuinbouw weet ik dat het predicaat ‘biologisch’ lang niet altijd staat voor een gezondere keuze, door de verschillende regels per land. Verstandiger is om te kiezen voor groenten en fruit uit het seizoen, van Nederlandse bodem. In Nederland zijn de regels voor voedselveiligheid streng, en zit er ook geen troep op niet-biologische producten. Daarnaast is het voor de omgeving zoveel beter om je voedsel van dichtbij te halen.
Hopelijk kun je iets met deze tips. Hoe leuk ik baby’s ook vind en ondanks de mogelijkheid tot tweede leg, wilde ik er zelf maar niet meer aan beginnen. Wel wacht ik met smart tot ik oma word. Wie weet zijn wegwerpluiers en avocado’s uit Brazilië tegen die tijd al verboden?
Dit artikel is een samenwerking
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie