De zomertijd is ingegaan. Het is je vast niet ontgaan, en is het je toch ontgaan, dan is dit de reden waarom je nu overal een uur te laat komt. Bij deze.
Normaal gesproken keek ik altijd verlangend uit naar de zomertijd en dit laatste weekend van maart. Sowieso want dan gaan de bloemen weer bloeien, de vogeltjes weer fluiten en wordt het leven weer een stuk leuker. Maar vooral ook: dan wordt er uitgeslapen. Heb je namelijk een kind dat normaal gesproken tot 5.00 uur slaapt, dan wordt dit nu 6.00 uur. En dat is ineens een stuk schappelijker. Want dan is het een soort van ochtend.
Bij ons gaat het meestal rond oktober mis, als de klok wordt teruggezet. Mijn kinderen zijn van het vreemde soort dat in de zomer heerlijk slaapt, maar in de winter voor geen meter. Een voorbeeld: deze zomer sliepen we in een stacaravan en werden we om 10.00 uur wakker. Ik heb zelfs vorige zomer extra verduisterende gordijnen genomen, omdat ik voor het eerst in mijn leven wakker werd van licht, in plaats van van kinderen. Het lijkt elk jaar beter te gaan.
Tot eind oktober dus. Dan gaat de klok terug en begint de ellende. De ontwaaktijd verspringt van 7.00 uur naar 5.00 uur of soms nog eerder. ‘Ja, ze moeten er wel een weekje aan wennen hoor’ verzuchten andere moeders. Een week? Was het maar waar! De mijnes moeten er vijf maanden aan wennen. En dan, juist, gaat de klok weer vooruit.
We hoopten dit jaar de ellende te doorbreken door op vakantie te gaan naar een andere tijdzone. Maar hoewel we een flinke jetlag creëerden met uitslaapgedrag tot gevolg, duurde dit grapje wél maar slechts een week. Daarna was het gewoon weer 5.00 uur. Voor de dochter dan hè, de zoons zijn avondmensen en slapen pas rond 22.30 uur. De nachtjes worden wel heel kort zo.
Ik keek dus reikhalzend uit naar 25 maart. Want hoewel anderen misschien verrast worden als de tijd vooruit gaat, ik weet precies wanneer het gebeurt en tel de dagen af.
Waarom ben ik dan niet blij met de zomertijd?
Wel, in de week voorafgaand aan de zomertijd gebeurde er ineens iets raars: de dochter ging uitslapen. Gelijk kreeg ze een ander ritme: ze at beter, was gezelliger, kortom, helemaal top. Dat betekende alleen wel één ding: sliep ze vorige week uit tot 7.00 uur, nu moest ik haar dus wakker maken, want anders kwamen we te laat op school.
Dat was zeg maar een nieuwe activiteit. En die beviel niet echt. Ik moest het licht aandoen, aan haar schudden, haar een paar keer roepen… dingen die zowel zij als ik nog niet hadden meegemaakt en waarvan het niet gezelliger werd. ‘Ach, een weekje, dan zijn ze eraan gewend’ hoorde ik de moeders weer zeggen.
Maar neen. Vanochtend was het gewoon weer 5.00 uur.
Alleen nu is het erger: nu voelt het als 4.00.
Helaas heeft het Europees Parlement vorige maand tégen het afschaffen van de zomertijd gestemd. Er komt nu een onderzoek naar de effecten van de zomertijd op de mens. Hierbij zijn ze van harte uitgenodigd om een paar nachtjes te komen logeren!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Stella zegt
Altijd een opluchting als het weer zomertijd is. Het zou het hele jaar door op deze tijd moeten blijven. Dan heeft niemand meer last van 2x per jaar overschakelproblemen en hebben we wel het voordeel van de langere beschikbare dag. Problemen met te vroeg wakker worden en in een daglichte kamer naar bed moeten, is in de meeste gezinnen opgevangen met verduisterende gordijnen. Problemen heb ik zelf nooit, ik ga wel vaker eerder of later naar bed zonder dat daardoor de pleuris uitbreekt.
In de beginjaren was het voor velen een schok, we waren er niet op voorbereid zoals met die gordijnen, maar inmiddels worden veel van de “schadelijke gevolgen” tegengesproken. Het was wel nog even een verrassing dat een boer zij dat de koeien er geen last van hebben. Hij doet het niet eens met een overgangsperiode van een half uur korter. .