Omdenken: het is een kreet die we inmiddels allemaal geaccepteerd hebben. Iedereen doet wel aan omdenken: grofweg gezien van een probleem een mogelijkheid maken. Een ideale manier om met problemen om te gaan. Want problemen zijn er altijd: zoals verwacht loopt alles anders.
Probleemzoeker
Als probleemzoeker heb ik de vorige boeken van Berthold Gunster verslonden. Er was een opvoedboek (Lastige kinderen? Heb jij even geluk!), een boek over omdenken voor kinderen, nog veel meer boeken over omdenken en een theatershow. Nou, dan heb je het wel redelijk onder de knie, zou je denken.
De bedenker van omdenken was er alleen nog niet klaar mee. Met zijn team heeft hij de afgelopen tijd verder gebroed op het concept ‘omdenken’. Want wat is omdenken nu precies? In de loop van de tijd hebben heel veel manieren van denken de naam ‘omdenken’ gekregen, terwijl dit niet altijd terecht was. Veelal was het dan een situatie waarbij een creatieve oplossing werd gezocht, of het probleem werd geaccepteerd. En eigenlijk is dat geen omdenken.
Voor omdenken moet het probleem juist de bedoeling zijn. Ja, dat gaat best ver, en vergt een bepaalde manier van nadenken. Ook is omdenken niet in elke situatie dé oplossing.
De theorie achter omdenken
Het eerste deel van dit (dunne!) pocketboekje ‘Zoals verwacht loopt alles anders’ gaat vooral over de theorie van omdenken, van problemen en van mogelijke oplossingen voor het probleem. Best theoretisch dus. Door de voorbeelden die gegeven worden, vallen de kwartjes echter snel en wordt de theorie handzaam.

In het boek wordt een matrix geïntroduceerd met vier verschillende manieren om met een probleem om te gaan. Ik zeg bewust niet ‘een probleem oplossen’, want dat is eigenlijk maar één van de vier manieren. Je kunt een probleem ook omdenken, accepteren of waarnemen. Wat de verschillen zijn en wat je in welke situatie kunt gebruiken, kun je terugvinden in het boek.

Het zoveelste zelfhulpboek, zul je denken. Ja en nee. Dat is natuurlijk zo, maar het is ook een erg handzaam boek. Ik merkte zelf dat ik tijdens het lezen al anders naar problemen ging kijken. In het boek wordt namelijk uitgelegd dat een probleem een discrepantie is tussen een feit en een verwachting. En dat een verwachting voortkomt uit een verlangen. Diepgaand, ja, maar het deed bij mij wel wat belletjes rinkelen.
Verlangen om te reizen
Wat zit er bijvoorbeeld achter de irritatie dat mijn man nooit op vakantie wil? Een diep verlangen op te reizen en meer van de wereld te zien. Pas als je dat in kunt zien, kun je met een probleem omgaan. Met behulp van de matrix. Door het op te lossen, bijvoorbeeld (een nieuwe man zoeken). Of te accepteren (zo is hij nu eenmaal, dan blijven we maar thuis). Door waar te nemen (het probleem is er, maar ik kan er nu even niks aan doen). Of om te denken (door dat hij niet meegaat kan ik nu reizen in een periode dat het mij goed uitkomt, en zelf de bestemming kiezen, ideaal). Nou ja, je zult wel begrijpen welke optie mijn voorkeur heeft.
Wortelcake vs. speltcracker
En wat als je goede voornemen je zegt dat je een speltcracker moet, maar je hebt meer trek in een flink stuk wortelcake? Tja, dat dilemma, daar ben ik nog niet helemaal uit. Zelfs de matrix wilde me niet helpen, dus ik heb ze maar allebei opgegeten. Je kunt niet al je problemen tegelijk te lijf gaan.

Toch biedt de omdenkmatrix in veel gevallen praktische hulp. Zo wordt een klein boekje waarbij ik eerst dacht: ‘goh, nog meer theorie?’ Nu heel handzaam. En door de voorbeelden ook leuk om te lezen en direct in de praktijk toe te kunnen passen. Zoals verwacht loopt alles anders is dus een aanrader!
Je kunt het boek kopen via de affiliate link, of gewoon in de winkel. Ook kun je kijken bij de bieb of ze dit boekje hebben. De moeite waard!
- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
Ja, zo’n schema kwam ik in de jaren ’90 tegen. Zou niet meer weten van wie en waarover, maar vond het erg verhelderend.
leuk stukje over de omdenkmatrix Lisette? En over je grappige dilemma van het eten van een Wortelcake vs. speltcracker kan ik het boek, cq. de methode van spatverandert van Fabio aanraden! Spatverandert.
Dit gaat o.a. in op waarom, als we weten wat op de lange termijn goed voor ons is, toch steeds weer vervallen in korte termijn beloningen:-).