We leven in een wegwerpmaatschappij. Niets meer en niets minder dan dat. En geef ons eens ongelijk: als ik iets heb wat kapot gaat, gooi ik het weg en ga ik naar de Action of een andere winkel voor iets nieuws. Het wordt zo makkelijk gemaakt om iets nieuws te kopen, dat je bijna vergeet dat je ook dingen kunt (laten) repareren. Gelukkig wordt dit de laatste jaren wel meer en meer normaal. En zeker bij dure dingen, zoals een telefoon of iPad, kan het interessant zijn om voor een reparatie te gaan. Immers, de nieuwe exemplaren zijn ook schreeuwend duur.
In dit artikel wil ik tips geven om je telefoon zo lang mogelijk mee te laten gaan. Wat ik zelf merk, is dat ik een telefoon vaak afschrijf op het moment dat de batterij heel snel leeg gaat. Natuurlijk kun je aan de slag met powerbanks en opladen in de auto, maar als blogger en social media verslaafde, is dat op een gegeven moment niet altijd genoeg meer. De tips kreeg ik o.a. van de specialisten van ThePhoneLab Haarlem, mijn puberkinderen en natuurlijk uit mijn eigen ervaring 😉
Levensduur van de batterij verlengen
Ik wil het eigenlijk niet zeggen omdat ik #teamsamsung ben, maar helaas staan die er wel om bekend dat de batterij een wat minder lange levensduur heeft. Gelukkig kun je daar zelf veel aan doen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat je batterij minder slijt als je het batterijpercentage tussen de 20% en 80% houdt. Opladen tot 100% of leeg laten lopen tot 0% is minder goed. Verder weet je waarschijnlijk wel dat je een energiebesparingsmodus in kunt stellen, en ook moet je niet vergeten om je apps elke keer te sluiten. Qua opladen is het belangrijk dat je een originele oplader gebruikt, geen goedkope troep! Deze zijn brandgevaarlijk, en kunnen een te hoge spanning in je telefoon sturen of te lang doorladen, wat niet goed is voor je batterij.
Tot slot is het verstandig om de oplaadpoort regelmatig goed schoon te maken. Vuil en zand kun je met een tandenborstel uit de oplaadpoort verwijdert. Een specialist van ThePhoneLab kan dit ook kosteloos voor je doen. Als je Samsung niet meer oplaadt, ligt dat meestal aan vocht, stof of vuil in de oplaadpoort of aan de stekker, niet direct aan de batterij zelf. Er is een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat ervoor zorgt dat het opladen wordt onderbroken als er vocht, stof of vuil is gedetecteerd. Soms lukt het nog wel om draadloos op te laden, maar het is wel slim om even langs de winkel te gaan, wil je zorgeloos de dag door kunnen.
Scherm
Oeps, een barst in het scherm. Het kan de beste overkomen zullen we maar zeggen. Nu is het gelukkig vaak eenvoudig om het scherm te vervangen. Een iPhone of Samsung scherm reparatie kan al binnen 30 minuten uitgevoerd worden. Het is dus tegenwoordig met de komst van telefoonreparatie bedrijven, zoals ThePhoneLab, helemaal niet zo dat je je telefoon dagenlang kwijt bent voor een reparatie. Verder is het wel belangrijk om je scherm te laten repareren, omdat je scherm natuurlijk ook de bediening van je telefoon is. Een scherm dat gebarsten is, is gevoeliger voor waterschade, vuil, nog meer barsten en uiteindelijk heb je dan kans op grotere problemen.
Zorg ervoor dat je je telefoon laat repareren bij een erkende winkel waar je garantie krijgt, en zorg dat je van tevoren weet wat het gaat kosten. Verder kan een veiligheidsglas/screenprotector interessant zijn als je een telefoon vaak laat vallen (zoals ik). Ik zou die er gelijk in de winkel op laten zetten, want specialisten zijn daar veel handiger in dan wijzelf.
Als je telefoon het niet meer doet
Het kan zomaar ineens gebeuren: je telefoon start niet meer op of valt uit. Ik heb dat eens gehad toen ik waterschade had gehad. Er viel water over mijn telefoon en na een dagje in de rijst deed hij het weer. Dacht ik, maar uiteindelijk bleek het vochtprobleem toch dieper te zitten en werd de binnenkant zodanig aangetast dat ik niets meer kon. Had ik die telefoon gelijk weggebracht, hadden ze hem mogelijk nog kunnen redden.
Als je telefoon het niet meer doet, kan dat veel verschillende oorzaken hebben. Hij is lang niet altijd afgeschreven, dus het is goed om er een specialist naar te laten kijken. Dit kan bij ThePhoneLab gewoon 7 dagen per week, dus de tijd dat je een weekend zonder je telefoon moest doorbrengen (sowieso ondenkbaar) is allang voorbij.
Tot slot
Tot slot nog een kleine tip van een ervaringsdeskundige: ben je op een feestje, al dan niet met aanwezigheid van alcohol, stop je telefoon dan niet in je kontzak. Reden: je gaat plassen, je doet je broek naar beneden en plons, telefoon in de wc. Het is mij nu al een paar keer overkomen, en het is altijd gedoe. Wil je dus echt dat je telefoon lang mee gaat? Blijf dan nuchter. Of koop een tasje.
Hopelijk heb je iets aan deze tips. Jaren geleden hadden we het niet kunnen vermoeden, maar inmiddels hebben sommigen van ons een telefoon die nog duurder is dan hun auto. En die onderhoud je toch ook? Helemaal niet gek dus om er regelmatig een professional naar te laten kijken, en om je best te doen er zo lang mogelijk van te genieten. Duurzaam en goedkoper dan het aanschaffen van een nieuw toestel. Een win-win.
Dit artikel is een samenwerking met ThePhoneLab.
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie