Zelf chocola maken: ik denk dat je er legio vrouwen voor wakker kunt maken, maar van mij hoefde het niet zo. Ik hou namelijk helemaal niet van chocola. Sterker nog, als ik geen huisgenoten zou hebben dan zou ik de chocoladeletters uit 2001 nog in de kast hebben liggen. Toch ben ik overstag gegaan en heb ik onder lichte dwang zelf chocola gemaakt. En dat was best leuk!
Bloggerstour door het Westland
Tijdens de eerste bloggerstour door het Westland, in oktober 2017, stond een workshop chocola maken op het programma. Toen mij door toeristenorganisatie Bezoek Westland werd gevraagd dit mede te organiseren, was dit dan ook een kleine moeite. Ik riep ‘chocola’ en de bloggers stonden in de rij! Natuurlijk niet alleen om chocola te maken, maar ook om te ontdekken wat ons mooie Westland allemaal te bieden heeft.
Workshop chocola maken
Maar eerst chocola maken bij chocolaterie Le Cacao in Wateringen, want daar begon de tour. Als organisator had ik gepland dat ik deze dag op tijd aanwezig zou zijn en alle gasten kalm en waardig welkom te heten. Uiteraard lukte dat niet en kwam ik gehaast aankakken terwijl de helft er al was. Tja, in de file sta je niet snel in het Westland, maar ik zat achter een trekker. En dan houdt alles op. Gelukkig arriveerde de andere helft snel na mij, en kon de workshop beginnen.
We werden welkom geheten door Mike, de eigenaar van Le Cacao. Een importwestlander, want eigenlijk komt hij uit Delft, maar daar hoor je gelukkig niets meer van. Hij legde uit wat de bedoeling was, we gingen namelijk een bakje met herfstchocola maken. Mogelijk was hij een klein beetje overweldigd door het feit dat wij allemaal direct aan het vloggen, fotograferen en instagrammen sloegen. Maar ja, daar zijn we bloggers voor.
We kregen allemaal een schort voor, en wasten onze handen grondig. Dit zou deze ochtend nog vaker nodig zijn, want het maken van chocola is geen nette bezigheid. Mike waarschuwde ons dan ook: we moesten onze kleding goed beschermen.
Vloeibare chocola
Er stonden drie grote bakken met vloeibare chocolade in de werkplaats: melk, puur en wit. Hier mochten we starten met het maken van een chocolade bakje, waar straks de herfstchocolaatjes in zouden komen. Je kon dit niet doen zonder je handen heel vies te maken, wat door veel bloggers niet als probleem werd gezien. Je kon je vingers erbij aflikken. Zelfs ik likte ik ook maar wat vloeibare chocola van mijn vingers, wat ondanks mijn toch wel lekker bleek.
We konden dus niet echt de chocola ‘zelf maken’. Dit is ook nogal een lastig proces, zo legde Mike uit. Je moet chocola met precies de juiste verhoudingen hebben, op de juiste temperatuur, en het moet constant in beweging blijven. Dit kun je niet gewoon even zelf maken. En het trucje chocoladereep smelten – in een vormpje gieten – weer hard laten worden werkt in kleine hoeveelheden voor de huis-tuin-en keuken hobbyist, maar niet in een grote chocolaterie.
Bakje herfstchocolaatjes
Achter elkaar maakten we met de vloeibare chocola dus dat chocoladebakje, chocolade eikeltjes en herfstblaadjes. Hier had Mike allemaal bakjes en vormpjes voor. Het was nog best een kunst om de chocola een beetje netjes in de vormpjes te krijgen! Terwijl de chocola kon opstijven in de koeling, gingen we met de kastanjes, pompoenen en paddenstoelen aan de slag. Deze kneedden we van marsepein.
Nu had ik met dat laatste al wat ervaring, omdat ik een blauwe maandag gedecoreerde taarten heb gebakken. Marsepein kneedt als een soort klei, alleen kun je de restjes op je handen gewoon opeten. Ideaal. Voor de pompoentjes maak je bijvoorbeeld gewoon ronde balletjes, waar je met een plastic staafje de naden in drukt. Een kastanje maak je heel simpel van bruin marsepein met een plakje wit erop. En de paddenstoeltjes spreken voor zich.
Het resultaat van de workshop was verbluffend, al zeg ik het zelf. Niet alleen maakten we een prachtig en lekker bakje chocola dat we uiteraard mee mochten nemen naar huis, we leerden ook over de verschillende technieken om chocolaatjes te maken. En: dat het dus lastig is om thuis te doen. Gewoon aan de experts overlaten, en af en toe een workshop plannen met vriendinnen!
Le Cacao geeft niet alleen workshops voor bloggers, maar ook voor andere clubjes zoals vriendinnenclubjes, vrijgezellenfeestjes, kinderfeestjes… mogelijkheden te over. En wees gewaarschuwd: als je de chocolaatjes onbeheerd op het aanrecht laat staan dan zijn ze zo op!
Wat kun je nog meer doen in het Westland?
Het maken van chocola was slechts het begin van onze bloggerstour. We beleefden nog veel meer leerzame en leuke dingen. Voor een kijkje in de historie van het Westland en de hedendaagse tuinbouw verwijs ik je naar de volgende blog, waar ik vertel over ons bezoek aan het Westlands museum en Tomatoworld.
Tijdens de tweede bloggerstour in juli ontdekten we een aantal zomerse activiteiten, zoals varen in een sloep, midgetgolfen, timmeren en survivallen. Daarover lees je meer in dit artikel.
Wij sloten de ochtend in ieder geval af met een heerlijke lunch bij eetcafé de Bonte Haas, waar we flink werden verwend. Dat mocht ook wel, na zo’n zware ochtend chocola maken!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie