Al jaren krijg ik de uitnodiging voor het zandsculpturenfestival in Garderen. Iedere zomer is deze tentoonstelling met meer dan 200 zandsculpturen te bezichtigen in de beeldentuin in Garderen. En al jaren denk ik: ‘daar moet ik een keertje heen’. En: ‘ik ken iemand die vroeger ook zandsculpturen heeft gebouwd’. Nu is die iemand inmiddels mijn vriend dus dit jaar besloten we: we gaan daar een kijkje nemen. Helaas lukte het niet meer om tijdens de opbouwtijd te gaan om een kijkje achter de schermen te nemen. Op 1 april is de tentoonstelling geopend en wij waren er twee weken later.
Boekenthema
Het thema dit jaar is ‘boeken’. Nu kun je daar natuurlijk heel veel kanten mee op. De meeste kunstwerken stelden een boek of een boekomslag voor, maar er waren ook onderwerpen uit boeken nagemaakt. De meest uiteenlopende beelden hebben we gezien. Wat vooral opviel: er waren veel kunstwerken van personen. Het schijnt (heb ik van mijn insider) dat gezichten en handen het moeilijkst zijn om te maken, nou, die beelden stonden er veel. Mijn vriend vertelde ook dat het niveau nu een stuk hoger ligt dan jaren terug.
Ik was onder de indruk van veel sculpturen. Als ondeskundige vond ik eigenlijk alles mooi en knap, net als toen bij het Nederlands ijsbeeldenfestival. Mijn vriend was natuurlijk iets kritischer maar was zeker ook onder de indruk. Je mag de zandsculpturen niet aanraken, maar ze blijken heel stevig te zijn. Dat heb ik natuurlijk niet uitgeprobeerd, ik heb dat van horen zeggen ;). Het is stevig zand en het wordt afgewerkt met een laagje houtlijm gemengd met water. De meeste beelden staan binnen, maar er zijn ook sculpturen die buiten staan. Die zijn helemaal stevig gemaakt, al zie je er wel wat inslag van bijvoorbeeld hevige regen in. Maar bij windkracht 8 waaien ze niet weg.
Is het zandsculpturenfestival leuk met kinderen?
Ik denk dat het zeker leuk is om deze tentoonstelling met kinderen te bekijken. Er is een looproute, om alle beelden te zien heb je ongeveer 1,5 uur nodig. De kinderen zullen veel beelden herkennen, want naast het (kinder)boekenthema is er een stuk met sprookjesthema en ook nog een gedeelte over de tweede wereldoorlog. Een leuk stukje is het gedeelte waar een speeltoestel staat met daarin zandsculpturen die kinderen zullen herkennen.
Buiten is er naast een stukje zandsculpturen een monorail, er zijn zandbakken met plastic tools waar kinderen zelf sculpturen kunnen bouwen. Verder is er een groot zelfbedieningsrestaurant met lekker appelgebak 🙂
Hoe worden de zandsculpturen gemaakt
Ja, hier had ik dus genoeg inside information over. Maar heb je niet zo’n gids bij je, dan kun je ook gewoon informatie krijgen over hoe de sculpturen gebouwd worden. In het buitengedeelte hangt wat informatie, en binnen draait een film waarin je de kunstenaars aan het werk ziet. En wij hadden het geluk dat er aan een sculptuur werd gewerkt, zodat we dat ook nog live konden zien.
Wij hebben een heel leuke ochtend gehad in Garderen! Het was voor mij heel leuk om eens van dichtbij te zien wat mijn vriend vroeger voor werk deed. Het zou leuk zijn om een volgende keer tijdens de opbouw langs te gaan, want hij kent een aantal van deze kunstenaars (die over de hele wereld werken) nog van vroeger. Wij combineerden het zandsculpturenfestival met een nachtje Veluwe waarbij we over de hei fietsten en de grootste bierwinkel van Nederland bezochten.
Zandsculpturenfestival Garderen, Oude Barnevelderweg 5 in Garderen. Tickets €14,50 voor volwassenen, €6,50 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, t/m 5 jaar gratis. Let op: op zondag gesloten! Wij waren uitgenodigd in ruil voor een blog.
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
hspmama zegt
Wat leuk dat je bij de sculpturen bent geweest. Wij wonen er om de hoek en zijn er ook nog nooit geweest. Staat zeker op de to do list. Het thema spreekt me nu ook wel aan. Dus wie weet gaan wij binnenkort ook bij de “boeken” kijken.