Voordat je gelijk gaat roepen: ‘ja, dat moet je doen, WANT wij hebben ze ook’: dat argument telt voor mij niet. Het maakt alleen wel dat ik een soort druk voel om zonnepanelen te nemen. Bij mij in de straat is er bijna elke maand wel een zonnepanelenboer bezig. De daken van de huizen maar ook van de schuren liggen nokkievol (haha). En ik? Ik denk alleen maar: moet ik ook? ZonnepanelenFOMO noemen we het 😉
Argumenten vóór zonnepanelen
De lijst met argumenten om zonnepanelen te nemen wordt langer en langer. Natuurlijk is al jaren de tendens om meer stroom op te gaan wekken met zonne-energie. We hebben mooie zomers en de opbrengst is vaak goed. De panelen worden steeds beter en, niet onbelangrijk, ze worden ook goedkoper. Inmiddels is de aanschaf BTW-vrij, dus het wordt ook nog eens interessant gemaakt door de overheid om zonnepanelen te nemen. En ik wil mijn huis graag duurzamer maken.
Op dit moment is er sprake van dat de salderingsregeling mogelijk gaat verdwijnen. Normaalgesproken lever je de stroom die je opwekt terug aan het stroomnet, en wordt je verbruik er aan het einde van het jaar vanaf getrokken. Zo kan je energierekening heel laag blijven, terwijl je niet eens je eigen opgewekte stroom gebruikt. Mocht de salderingsregeling verdwijnen dan moet je dus gaan opletten dat je je elektrische apparaten vooral gebruikt op het moment dat de zon schijnt. Die salderingsregeling is er nog wel, niemand weet precies hoe lang. Sommige partijen rekenen wel al terugleverkosten voor mensen die hun stroom terugleveren aan het stroomnet.
Argumenten tegen zonnepanelen
Kom ik direct op de argumenten tegen zonnepanelen. Niemand weet dus hoe lang het nog interessant blijft om die dingen aan te schaffen. Natuurlijk, ook als je je eigen stroom opwekt is dat goedkoop en milieuvriendelijk. Maar ik ken mezelf, ik ga ’s ochtends niet kijken hoe laat de zon gaat schijnen en mijn wasmachine dan aanzetten met een timer. Ook heb ik geen elektrische auto ofzo. Zonder salderingsregeling zou het dus al niet interessant zijn voor mij.
Met die salderingsregeling zou ik precies mijn eigen stroomverbruik kunnen compenseren en zou ik de aanschaf, met de huidige prijzen, in een jaar of 6 à 7 terugverdienen. Is het nog steeds een hele uitgave die dus in eerste instantie alleen maar geld kost.
Verder ben ik een beetje huiverig voor ‘gedoe’. Voordat die dingen erop liggen, de omvormer geplaatst is, alles is aangesloten op de wifi, ben je een hoop gedoe verder. Ik vraag me af of ik daar zin in heb voor iets waar ik pas over 7 jaar iets voor terugkrijg.
Dingen die je niet weet
De zonnepanelenboer waar ik informatie vroeg, vertelde dat de stroom de komende jaren duurder gaat worden, en het gebruik van gas zal in de toekomst worden ontmoedigd. Dus dat het echt belangrijk is om nu te investeren in zonnepanelen, nu de prijs laag is. Maar ja, wij van wc-eend raden wc-eend aan natuurlijk. Niemand weet wat er in de toekomst gaat gebeuren, ik ben gewoon niet zo iemand die halsoverkop alles gaat vol leggen met zonnepanelen omdat er nú een interessante regeling is. Van die regelingen kun je namelijk nooit op aan.
De conclusie lijkt me duidelijk: voorlopig nog geen dak vol zonnepanelen voor mij. Ik overweeg nog om er twee of drie te laten neerleggen: dan is de uitgave niet zo groot, en kan ik ook bij een minder gunstige regeling de stroom zelf gebruiken. Ook daar ben ik nog niet helemaal uit, dus voorlopig doe ik even helemaal niks.
Ik ben benieuwd: heb jij zonnepanelen op je huis, en waarom wel/niet? Ik lees de reacties graag in de comments.
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie