Joehoe, ik heb weer een nieuwe hobby! En deze is niet alleen leuk, hij is ook nog nuttig en duurzaam. Ik doe namelijk mee aan het NK tegelwippen. En als je nu denkt: wat is dat voor gekke sport, daar heb ik nog nooit van gehoord: shame on you. Tegelwippen is namelijk dé trend van deze zomer. Je krijgt er niet alleen strakke billen en gespierde armen van, maar ook nog een mooie, groene, weelderige tuin.
Tegels vs groen
Pas toen ik op zoek was naar een nieuw huis viel het me op: bijna alle tuintjes in het dorp zijn vol getegeld. Handig, want: onderhoudsvriendelijk. Maar mensen, dat is niet goed! Als we het oppervlak van alle tuinen in Nederland bij elkaar optellen, kom je op een groter gebied uit dan de Hoge Veluwe. Dat moet niet allemaal vol tegels liggen! Ten eerste zorgen tegels ervoor dat regenwater niet weg kan. Het loopt de overbelaste riolen in, in plaats van in de grond. Ten tweede worden tuinen die helemaal vol tegels liggen veel warmer. Struiken en bomen zorgen voor koelte. En loop jij in de zomer liever met je blote voeten over het gras, of over tegels? Juist, dat dacht ik al. Als we nou met zijn allen zorgen dat onze tuinen iets groener worden, dragen we allemaal een steentje bij aan het klimaat.
Lees ook: duurzaam wonen, 8 tips
Het NK Tegelwippen
De overheid kwam hiervoor met een reuze-idee: het NK tegelwippen. Maak er een wedstrijd van, dan doen mensen wel mee ;). Nu was ik toch al van plan om de stoeptegels uit mijn tuin te halen, dus deze wedstrijd komt als geroepen. Wat is het idee: gemeenten proberen mensen zoveel mogelijk tuintegels te laten omwisselen voor groen. Hiervoor komen ze de tegels bij je halen en krijg je planten cadeau. De gemeente die de meeste tegels wipt, heeft gewonnen. Ruim 100 gemeenten hebben zich al aangemeld, deze actie loopt van maart tot 31 oktober. Inmiddels zijn er al 650.000 tegels gewipt in Nederland.
Meedoen in het Westland
Wat ik al zei: ik doe mee! Ik wilde toch al van die tegels af, dus ik vind het alleen maar fijn dat ik nu een goede reden heb én dat de tegels bij me op worden gehaald. In het Westland kun je je namelijk aanmelden voor de tegeltaxi. Die komt de tegels dan bij je halen en je krijgt er vaste planten voor terug. Je kunt je aanmelden via de website van Westland Woont Duurzaam. Bij mij komt de tegeltaxi op 9 september, ik heb dus nog even de tijd om te bedenken wat ik allemaal weg ga halen. Toch ben ik wel vast begonnen, teneinde mijn spieren te trainen en alvast goed te oefenen met tegelwippen. Ik zeg: dat NK wordt een makkie!
Hoe ziet jouw tuin eruit? Heb je veel tegels of heb je ook groen in je tuin? En zou je meer groen in je tuin willen? Ik ben benieuwd!
Het NK tegelwippen is een landelijke actie. Gemeente Westland neemt deel aan deze actie en heeft mij gevraagd hier aandacht aan te besteden. Wil je meer informatie, kijk dan op westlandwoontduurzaam.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/tegelwippen
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Marijke zegt
Geweldig, een nk…. ik kies ook voor een goede balans in tegel en gras. Maar dat is ook omdat ik hou van de geur van gemaait gras. En regenwater afvoer ja. Maar alle tiener fietsen en de tuinset staan liever op de tegels.. een goede balans dus. En voor de niet maaiers onder ons…. kunstgras laat ook water door…
Stella zegt
Lees er sinds een paar jaar over, vooral in de regionale kranten. In Utrecht zijn ze echt actief. Je kan bij de gemeente een bakfiets lenen om de potgrond naar huis en de tegels naar het inleveradres te vervoeren. Er is ook een aanmoedigingspakket bij met eenvoudig materiaal. Misschien ook wat plantgoed, maar dat weet ik niet meer zeker.
Ik heb een relatief groot balkon. Helemaal open, dus geen deprimerend inpandig balkon waar de planten vrijwel geen regen en zon krijgen en de de kamer erachter weinig daglicht. Het staat aan alle kanten vol. Elk jaar weer het probleem: té vol, wat gooi je dan weg? En elk jaar weer het plezier van de vaste bloembollen en planten die elkaar opvolgen, wat je vooral zo duidelijk in het voorjaar ziet gebeuren.
Het is dus jaarrond groen. Rond de eeuwwisseling was hier geen bladaarde meer te krijg. Dat heeft een grote inzinking veroorzaakt.: er zijn planten die helemaal niet bestand zijn tegen de zure veengrond en de concurrentie met de veengrond om het water.
De grote oplossing van het probleem kwam via De Makkelijke Moestuin: vermiculiet. Dat is vooral een theoretische oplossing, want de grote balen zijn niet voor de detailhandel. Je moet het per pallet kopen of als toegift bij een pallet vol aarde en/of compost, etc. Dat betekent dat ik de kleine zakjes fijne vermiculiet moet kopen, die bedoeld zijn om in te zaaien.