De WhatsApp groep, ook wel groepsapp genoemd. You love it or you hate it. Aan de toon van mijn eerste twee zinnen kun je waarschijnlijk wel raden tot welke categorie ik behoor. Ik ben er geen fan van, en dat is zacht uitgedrukt!
Kijk, op zich verdient de uitvinder van de WhatsApp groep een lintje, Nobelprijs en een koud biertje. Want het kan superhandig zijn. Denk aan de middelbare scholieren, die nu met één berichtje weten of ze het eerste uur vrij hebben. In onze tijd (ahum, oma) hadden we een telefoonboom en die stokte nog wel eens twee dorpen verderop. Tja, sta je dan om 8.00 uur voor niets in je regenpakkie op school.
Ik ben even gaan tellen in mijn telefoon, maar ben bij 31 WhatsApp groepen gestopt. Er staan er nog wel meer in, maar ik ben niet in allemaal actief, en ook de oude blijven tegenwoordig in je telefoon staan staan. Ik denk dat er 10 van deze groepsapps zijn waar actief in wordt geappt. En dat is best veel! Zeker als je meerdere appjes per dag krijgt, dan gaat daar een hoop tijd in zitten. Tijd die ik niet altijd kan of wil maken. Maar ja, ik ben zo verdomd nieuwsgierig, en als ik dat lichtje dan zie knipperen…
Ik heb het geluid van de groepsapp al uitgezet. Immers, als het echt belangrijk is stuurt iemand wel een persoonlijk appje. Of in uiterste uiterste noodzaak, als er echt iets rampzaligs aan de hand is, zijn er mensen die bellen. Ook heb ik de WhatsApp groepen een andere kleur lampje gegeven, zodat ik weet dat er weer een nutteloos bericht binnen is gekomen, en dat ik niet per se gelijk hoef te kijken. Toch blijft het ontzettend tijdrovend. En daarnaast zijn een aantal WhatsApp groepen een bron van irritatie mijnerzijds. Misschien herkenbaar?
Eigenlijk kun je WhatsApp groepen in drie soorten onderverdelen. De nuttige, de leuke en de tijdelijke. Voor iedereen zijn de criteria echter anders, en dat is ook waar het misgaat! Tenminste, waar sommige mensen zich beginnen te ergeren. Zoals ik dus.
De nuttige groep
De nuttige groepen, dat zijn de groepen waar je nu eenmaal niet onderuit kan. Die van de klas van je kind, waarin belangrijke mededelingen worden gedaan. Net als in het WhatsApp groep van de scouting, tennis, hockey en turnvereniging. Allemaal essentieel. En de groep met collega’s. In sommige gebieden is er buurtpreventie, of je zit in een bestuur waarvan een groepsapp is gemaakt.
Dit zijn de groepjes die zakelijk zouden moeten blijven. Er wordt een mededeling gedaan, je reageert alleen als je iets nuttigs te melden hebt, en anders neem je de info ter kennisgeving aan. Deze groepen kunnen ontzettend informatief zijn. En in het geval van een incident (buurtpreventie!) zelfs levensreddend.
De leuke groep
Dan zijn er de ‘leuke’ groepen. Met leuk even tussen ”. Die zijn bedoeld voor de gezelligheid. Een clubje vriendinnen waarmee je een afspraak kunt maken voor een saunadate, bijvoorbeeld. Een groepje bloggers waarmee je een weekend weg bent geweest. De familie app, al kan die voor sommige mensen ook onder het kopje ‘nuttig’ vallen.
Dit zijn de groepen die eeuwig doorgaan, vaak dag en nacht. Iemand deelt een foto van zijn gekneusde teen, iedereen reageert met oh en ah, er worden tips uitgedeeld, ondertussen deelt iemand een leuk filmpje, afijn, je kent het. Je zou er een werkweek mee zoet kunnen zijn. Je kunt ook duidelijk de leden herkennen die leven op de energie uit deze WhatsApp groep. Die zijn 24/7 online.
De tijdelijke groep
Tot slot de groepjes waar je ongevraagd wordt toegevoegd. Dit zijn vaak tijdelijke groepjes. De uitnodiging voor de kinderverjaardag van je neefje. De app van het kinderfeestje van een vriendinnetje, waar de foto’s in worden gedeeld en wordt medegedeeld of de patat al op is. En of ze al op de terugweg zijn.
Dit zijn de bom groepjes. Je krijgt één of twee dagen heel veel info, achter elkaar pling, pling, pling, en daarna is het klaar. Het enige jammere is dat er mensen zijn die na een tijdje uit zo’n groepje stappen. Waardoor die hele groep weer bovenaan je tijdlijn staat. Waarom? Je kunt hem toch gewoon nutteloos onderaan laten hangen?
Er is alleen één groot probleem. Een probleem waar veel mensen helaas geen weet van hebben. En dat is: JE MAG DEZE GROEPEN NIET DOOR ELKAAR HALEN!!!!!!
Het probleem is namelijk dat er mensen zijn, die een nuttige groep voor een gezellige groep aanzien. En de hele turnvereniging op 1 januari nieuwjaar gaan wensen, waardoor de rest zich verplicht voelt om te antwoorden.
Of mensen die zich vastklampen aan een tijdelijke groep omdat ze die ook zo gezellig vinden. Leden die zakelijke, belangrijke mededelingen doen in een gezellige groep, mededelingen die compleet verzanden doordat er alweer tien miljoen gifjes van sniffende konijnen onder zijn geplaatst. DAT is het probleem mensen! Waarom ben ik de enige die dat ziet??!?!?!
Lees ook: 11 keer grappige teksten op WhatsApp door het woordenboek
Eigenlijk zou WhatsApp drie verschillende kleuren voor de verschillende soorten groepjes moeten maken, met vaste regels. Ik hoop dat WhatsApp meeleest, ik ben met alle liefde bereid om dit idee aan ze voor te kauwen, gratis en voor niets. Wat zou dat een ergernis schelen, zeg.
Dus daarom hierbij: de regels voor de verschillende soorten WhatsApp groepen
Eerst een algemene mededeling: de beheerder van de groep is ten allen tijde verantwoordelijk en aansprakelijk voor de groep en het gedrag in de groep. Als hij zijn best niet doet wordt hij zonder pardon gewipt en komt er een nieuwe beheerder.
Nuttige groep: rood
Ik zeg rood voor de nuttige groep. Met een duidelijke standaard uitleg voor alle leden: deze groep is PUUR ZAKELIJK. Hierin worden mededelingen gedaan. Reageer alleen als je een reactie hebt die iets toevoegt aan het gesprek, of als er expliciet een reactie aan je gevraagd wordt. Smileys en emoticons worden NIET gewaardeerd. Eventuele mededelingen die niet urgent zijn kunnen per PB (voor de mensen van vóór 1975: dit is een persoonlijk bericht) aan de beheerder van de groep worden gezonden. Een ieder die de regels overtreedt, zal na een waarschuwing VERWIJDERD worden uit dit groepsgesprek.
Inmiddels heeft whatsapp hier iets op verzonnen: binnenkort komt er een functie waarbij maar door één persoon berichtjes kunnen worden geplaatst in een whatsapp groen. Lijkt mij uitstekend!
Gezellige groep: roze of blauw
Dan hebben we gezellig roze of blauw voor de gezellige groep. Je mag misschien zelfs kiezen. Met de regels: deze groep is voor de gezelligheid. Hierin mag je alles plaatsen. Scheldwoorden of beledigingen zonder smileys (dus échte beledigingen) zijn echter niet toegestaan. Ranzige foto’s alleen op afspraak (sommige groepen zijn hier namelijk speciaal voor gemaakt. Schijnt. Hoorde ik.)
Realiseer je dat een belangrijke of urgente mededeling in deze groep a) niet serieus genomen wordt of b) ondersneeuwt onder smileys en gifjes. Je krijgt geen garantie dat mensen je bericht ook werkelijk lezen. Kijk niet vreemd op van 500 berichten per dag (en nacht), je bent ten allen tijde welkom het geluid van deze groep uit te zetten in het kader van je nachtrust.
Tijdelijke groep: bruin of oranje
En tot slot de tijdelijke whatsapp groep, die van mij iets van bruin of oranje mag worden. Hierin krijgen de reageerders slechts 2 mogelijkheden om te reageren. De beheerder mag onbeperkt plaatsen. Ideaal bij een WhatsApp groep van een kinderfeestje. Er komen iets van 150 foto’s binnen, elke moeder zegt een keer ‘leuk!!’ en een keer ‘ze zullen wel moe zijn vanavond’ en dan is het klaar. Ook zouden ze nog kunnen instellen dat die reacties automatisch worden gegeven, scheelt weer kijken. Bij een uitnodiging voor verjaardag of feestje hetzelfde: ‘leuk, ik kom’ of ‘ik kijk even of ik het ga redden’ (alias: ik heb wel wat beters te doen) en dan nog ‘wat wil de jarige hebben?’
Geloof mij, als iedereen zich aan deze regels houdt en als WhatsApp de instellingen verandert op de manier die ik hier (gratis!) aandraag, echt, dan wordt de wereld weer een stukje mooier. En is wereldvrede dichtbij, ik weet het zeker.
(uitgelichte afbeelding van Shutterstock)
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Jacqueline zegt
Kan me er helemaal in vinden. Behalve dat ik me wel afmeld voor groepen waar ik niks meer mee doe. Als het om een feestje gaat en ik kan er toch niet bij zijn, dan heb ik er ook niet zoveel zin in dat die groep steeds bovenaan komt te staan.
Fleur zegt
Helemaal mee eens! Ik ben voor! In onze klassen-app reageert de beheerder op alles met dank je. Bloed irritant, maar is een hele nuttige groepsapp, dus moet wel blijven volgen. Vaak zet ik hem na een mededeling een paar uur op stil
Lisette zegt
Het zijn vooral die apps waar je nu eenmaal niet uit kan maar waar je je wel dood aan ergert hè? Ik ben er eens uit protest uitgestapt maar ja dan hoor je niets meer…
Marijke zegt
De ergste what’s app groep voor mij is niet eens van mij. Maar die van de bijna 10 jarige. De groepsapp van de klas. Zo’n app met allemaal onwetende kinderen die het allemaal nog moeten leren en alle, maar dan ook alle regels overschrijden. Maar die ik wel moet lezen omdat ik mijn kind graag leer hoe je moet appen! En van advies moet voorzien hoe om te gaan met kinderen waarvan de ouders waarschijnlijk of niet meelezen of zelf de regels van appen niet kennen.
Edwin Maarleveld zegt
Meteen invoeren!
Stella zegt
Die dankende beheerder zal erg trots zijn op zijn goede manieren & wellevendheid.
Er moet dus ook nog even uitgelegd worden, dat de communicatie op WhatsApp een tikkeltje anders uitgeschreven wordt dan het vis-à-vis en telefonisch verloopt.
Bianca zegt
Blij te lezen dat er meer mensen zo over whatsapp groepen denken. Ik ben er ook allergisch voor. Ik zit dus niet in de door een ouder opgerichte klasse app. Erger me vreselijk aan het 30x dank je, dank je en als iemand mijn kind mee naar huis “moet” nemen omdat ik zelf niet kan, regel ik wel via mijn eigen contacten en gooi ik niet in die app. Appen vind ik leuk en handig maar niet met grote groepen mensen. En voor een kinderfeestje … super handig om even mededelingen te doen of een paar foto’s te delen. En daarna klaar.