Gisteren vertelde ik al over het eerste deel van de bloggerstour die ik deze week door het Westland maakte. Met acht mamabloggers en Angela van Bezoek Westland bezochten we een aantal plaatsen in het Westland.
Er zijn natuurlijk enorm veel leuke dingen te doen in het Westland, het was dan ook best moeilijk kiezen wat we op deze dag wilden laten zien. Wat ik erg belangrijk vond, was de tuinbouw laten zien. Omdat de streek Westland van oudsher hét tuinbouw walhalla van Nederland is.
Ik schreef eerder deze week al over hoe duurzaam de tuinbouw is. Helaas heeft de tuinbouw nog steeds een slecht imago, van ‘vies’ en ‘milieuonvriendelijk’. Onterecht, want dit is een sector waarin enorm veel innovatie is, en duurzaamheid erg belangrijk is.
Nadat we een bezoek aan het Westlands Museum in Honselersdijk hadden gepland, die erg enthousiast waren om ons te ontvangen, wilde ik ook laten zien hoe het er heden ten dage in de tuinbouw aan toe gaat, en wat de toekomstplannen zijn op het gebied van duurzaamheid. Daarvoor konden we terecht bij Tomatoworld, om de hoek bij het Westlands Museum.
Het Westlands Museum
We kregen een warm welkom in het Westlands museum, waar ik tot mijn schaamte nog nooit geweest was. Net als vele andere Westlanders, denk ik. Allereerst werden we kort rondgeleid in het museum, waar we leerden dat er door de Romeinen al in het Westland werd geteeld. De combinatie van vruchtbare grond en een goed klimaat. bleek ideaal.
Ik zag zo snel heel veel leuke weetjes over de historie van de tuinbouw, en oude tuinbouwmachines. Ook blijkt het museum nog een interactieve zolder, speciaal voor kinderen te hebben. Ik ga hier dus zeker nog eens heen met mijn kinderen, die naar eigen zeggen de tuinders van de toekomst gaan worden. Wat mij bij de ingang al opviel is dat de entreeprijs echt verwaarloosbaar is: kinderen t/m 17 jaar zijn gratis. En mochten ze niet geloven dat ik 17 ben, dan kom ik altijd nog binnen voor de normale entreeprijs van € 5,-.
In de achtertuin van dit museum ligt een grote moestuin, waar je kunt zien hoe vroeger groenten werden geteeld. Veel verschillende soorten op een klein stukje grond, eerst omsingeld door struiken en later door muren om de wind tegen te houden. Ook lag er een oude schuit (een Westlander) en zagen we buiten oude werktuigen.
We werden verder geleid door de tijd, waar de stenen muurtjes langzaam werden vervangen door glas: eerst kleine stukken glas ter bescherming, later werden er serres gebouwd om druiven in te telen.
Van 1900 tot 1950 -was dit dé teelt in het Westland. Nog steeds worden in deze serres heerlijke druiven geteeld, echte Westlandse knoeperds. Niet te vergelijken met de pitloze rommel uit de supermarkt! Ook her en der in het Westland vind je nog kleine kasjes vol met druiven, een echte Westlandse specialiteit.
En gelukkig konden wij die specialiteit proeven! Maar daar moesten we wel iets voor doen, we kregen het niet zomaar in de schoot geworpen.
Allereerst moesten we een tomatenkistje timmeren. Dit lukte de meesten van ons aardig, maar ik ben niet onderlegd met timmergenen. Voor de zekerheid had ik alvast blauwe nagellak opgedaan, zou het niet zo opvallen als ik op mijn jatten zou slaan,
Het kistje was niet voor niets, want hierna begaven we ons naar de zaal waar de veiling plaatsvond.
Groenten uit de eigen moestuin en eerder genoemde druiven werden hier voor de klok geveild, en wij mochten bieden. En dat ging best aardig! Nu was ik al een aantal keer op de bloemenveiling geweest, dus ik wist van het principe van de veilingklok.
Ik scoorde een tissie druiven voor 3,50, en mijn buren gingen er achtereenvolgens met prei, spruiten, venkel en pastinaak vandoor. Het is best een kunst: druk je te vroeg dan koop je je groenten heel duur, wacht je te lang gaat je buurvrouw er misschien met de groenten vandoor die jij op het oog had. Ook leerden we wat doordraaien is, want niemand bliefde de knolselderij.
Tomatoworld
Op naar het heden: de tuinbouw van nu en van de toekomst. Daarvoor vertrokken we naar Tomatoworld, op twee minuten afstand van het Westlands Museum. Uiteraard, zoals het echte Westlanders betaamt, gingen we hier gewoon met de auto heen.
Tomatoworld is een informatie en educatiecentrum voor de tuinbouw. Er wordt voorlichting gegeven over de tuinbouw van nu, je kunt er smaakproeven doen en in de demokas kijken naar 80 verschillende soorten tomaten: Van geel en roze tot rood en bruin, van grote vleestomaten tot kleine tomaten op besformaat, de ’tomberry’ tomaten.
Het grappige is: het eerste wat je ziet als je hier binnenkomt is een stenen paprika van een meter hoog. Beetje jammer, haha, maar oké. Die zijn ook lekker. Tomatoworld draait om meer dan alleen tomaten, het hele aspect van groenteteelt en voedselvoorziening wordt behandeld.
In de demokas leerde ik niet veel nieuws. Wat wel superleuk was is dat de andere bloggers veel vragen hadden over de tomaten. Ze leerden over de groei van de planten, belichting, de bestuiving door hommels, en het gebruik van CO2 in de kas. Ook zagen we manieren van biologische bestrijding.
Wat ik al wist werd nog eens benadrukt: in de tuinbouw wordt veel gedaan aan duurzaamheid. De stengels van tomatenplanten worden na de teelt gebruikt om karton van te maken, en het plastic van de steenwol- of kokosmatten waar de planten op groeien worden gebruikt in bakstenen.
Dat er intensieve manieren van voedsel verbouwen nodig zijn werd uitgelegd aan de hand van een appel: als de appel de aarde is, is slechts een klein schilletje beschikbaar om de voedselvoorziening voor de hele aarde te regelen. Tuinbouw is hierin enorm belangrijk, omdat er grote producties gedraaid kunnen worden. En aangezien er in 2050 negen miljard mensen gevoed moeten worden, is dat van groot belang.
In de smaakproef kregen we allerlei soorten tomaten te proeven. Wat een verschil in smaak! Nu weet ik niet of ik dit wel neer moet pennen, maar vooruit: ik hou eigenlijk helemaal niet van tomaten. In ketchup gaat het wel, maar verder… grappig is dat er steeds zoetere tomaatjes op de markt komen. Met name de kleintjes, zoals de Tomberry’s of de honingtomaatjes. En die lust ik wel! En ja, ook tomatenwijn gaat er wel in.
Bij tomatoworld kan iedereen terecht die geïnteresseerd is in gezonde voeding, duurzaamheid en tuinbouw. Voor particulieren zijn er af en toe openstellingen. Maar ook kun je hier terecht met scholen, BSO, kinderfeestjes, een rondleiding voor buitenlandse bezoekers, uitje met collega’s, etc. Check gewoon even de agenda op hun website!
Al met al hebben wij een supermooie dag gehad in het Westland. Ik was vooral opgelucht dat alles goed was verlopen, dat niemand dorst en honger had gehad en dat we het schema netjes konden volgen. Toch spannend als je iets organiseert.
De andere bloggers omschreven het als een leuke en leerzame dag. Op de kaart van Bezoek Westland, met toeristische hotspots, zagen ze nog veel meer leuke dingen die we konden doen. Naar het strand bijvoorbeeld! De bloggerstour in het Westland is dus vast voor herhaling vatbaar!
De andere blogs staan of komen binnenkort online op de volgende pagina’s:
Mama’s Liefste
Allinmam (vlog)
Mamaliefde
Bloei Delft
Lotus Writings
Beebs and Moms
Website4Mama
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
hans Zwinkels zegt
hallo Liesette,
Ik ben Hans Zwinkels en sinds 2015 gepensioneerd.
Heb als teeltadviseur als en verkoper zowel in de bloemen als in de groente gewerkt.
Bij Roel de Bakker help ik mee klassen te rond leiden voor het Bakkie fietsen.
Mogelijk is dat ook een leuk item voor je vlog.
gr Hans Zwinkels