Qua drinkgedrag heb ik de afgelopen jaren een kleine omslag gemaakt: van het drinken van (veel) bier zonder daar echt van te genieten, naar bewust genieten van een drankje. Al dan niet alcoholvrij. Dry january heeft me daar erg bij geholpen. Helemaal stoppen met alcohol drinken vind ik lastig, want ik vind het gewoon erg lekker! De laatste jaren ben ik wijn ook steeds meer gaan waarderen. Wat ik vooral leuk vind, is als een bepaalde wijn goed past bij een gerecht. Fijn dat ik blogger ben, want zo kreeg ik de mogelijkheid een wijnpakket uit te proberen. Nou, kom maar door!
Wijnpakket voor bij een vleesmaaltijd
Als je net als ik wel van een lekkere passende wijn houdt maar totaal geen verstand hebt van wijn, dan is een wijnpakket met wat duiding ideaal. Ik kan zeg maar nog net het verschil tussen een droge en een zoete witte wijn proeven. Maar als ik dan een droge witte wijn bestel en ze vragen ‘welke wil je?’ dan val ik meestal stil. ‘Doe maar de huiswijn’ komt er dan uit. Tja, daar zou ik nog wel wat meer kennis van kunnen vergaren. Wat ik nog net wel weet, is dat witte wijn meer past bij vis, en rode wijn bij vlees. Ik koos voor dit artikel voor het vinify wijnpakket voor bij vlees, maar tot mijn verbazing bleek hier juist ook witte wijn in te zitten. Blijkbaar past dat ook prima bij vlees!
Wijnpakket voor bij een vismaaltijd
Het fijne is dat al het denkwerk dus al is gedaan. Zowel bij het pakket wat ik kreeg voor bij de vleesmaaltijd als bij het vinify wijnpakket voor bij de vismaaltijd krijg je een receptenboekje waarin gerechten worden getoond die passen bij de wijn. Of je krijg wijn die past bij de gerechten, het is maar net hoe je het bekijkt. Ik was blij verrast met het wijnpakket, want wat een pakket! Er zitten zes flessen wijn in: twee rode en vier witte.
Ook leuk om te lezen: Wat te drinken bij het kerstdiner? Tomatenwijn of paprikawijn!
Wijn en gerechten die elkaar versterken
Tijd om de recepten te bekijken en uit te proberen. Superleuk om nu dus eens wat meer kennis te hebben over de smaken. Zo vind je de lekkerste wijn bij elk gerecht. Bij de amuse uit het receptenboekje bijvoorbeeld, tartaar van kalfsvlees met Amsterdamse ui en augurk, past de pinot grigio (wit, droog) perfect. De uitleg: het frisse van de augurk en de ui worden geaccentueerd door de wijn en de vette tonen van het gerechtje worden iets naar achteren gebracht. Nou, dat is toch ideaal! Vervolgens komt er een voorgerecht met pompoen en kip waarbij de lichte romigheid van de Rioja samenvalt met de romige, zoete smaak van gekaramelliseerde pompoen, en de stevige rode wijn past mooi bij runderentrecote met komijn. Ook leuk is dat bij elk gerecht een vegetarisch alternatief wordt geboden.

Mijn favoriet is trouwens de Pinot Grigio. Een lichte, droge witte wijn die lekker wegdrinkt. Handig, weet ik volgende keer ook direct waar ik om moet vragen als ik wijn bestel. Ik heb het kalfsvlees vervangen door tomaatjes (zoals in de vega-tip staat, hoe fijn!) en inderdaad, dat past er perfect bij.

Leuk voor het kerstdiner!
En dát, mensen, is nu precies de achtergrondinformatie die je heel terloops wilt laten vallen tijdens het komende kerstdiner, niet waar? Misschien heb je net nieuwe schoonouders, vrienden waarop je na het vorige karige coronakerstmaal-per-zoom indruk wilt maken, of wil je gewoon je familie verrassen met originele recepten en bijpassende wijn. Dan is het heel leuk om je kerstmaal op deze recepten te baseren. Ben je net als ik geen keukenprinses? Pak het dan slim aan, en geef dit pakket met receptenboekje cadeau, liefst een paar dagen voor kerst. Zo weet je dat je wel de lusten en niet de lasten hebt.
Proost!

- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
Geef een reactie