Het is feestweek in ons dorp. In onze twee dorpen eigenlijk, want wij wonen tussenin, en in beide dorpen is het feest. Een zware week dus voor ons.
We vinden het leuk om feestjes mee te maken, en jullie weten dat we in een biertje niet bepaald spugen. En hoewel we ons altijd voornemen om op tijd naar huis te gaan, voelen we regelmatig de bezem tegen onze benen en is de hamburgertent al gesloten als we die eindelijk bereiken.
Hoe komt het dan toch dat we blijven hangen op zo’n feestje, terwijl we ons voornemen om op tijd naar huis te gaan? Wel, daar hebben we verschillende excuses voor, die we in willekeurige volgorde gebruiken.
1. ‘We zijn er nu toch’
Want ach, zo vaak gaan we niet weg. En we hebben nu oppas. En we moeten oppassen dat we niet indutten, en de wurft (het erf) niet meer af komen. Dus nu we er toch zijn, nemen we er nog eentje.
2. ‘Het is dorstig weer’
Of het nu 10, 20 of 30 graden is, het is dorstig weer. Hoe warmer, hoe sneller het bier verdampt. Soms is het glas al leeg zonder dat je het doorhebt. En met warm weer moet je goed drinken, hebben we geleerd. Als het koud is kunnen we overigens wel wat antivries gebruiken.
3. ‘De bonnen moeten op’
Een heel plausibele reden. Want wat heb je aan de drankbonnen als het feest voorbij is? Oké, pasgeleden kon je met de overige bonnen (of munten) je auto laten wassen. Maar jeetje, dat hoeft ook geen 30 keer. Nog maar een rondje dan.
4. ‘Het is nog niet afgelopen’
Simple as hell. Als het niet is afgelopen, ga je niet naar huis. Straks mis je iets. Vuurwerk, een spetterend optreden, of gewoon het zoveelste traytje bier dat voorbij komt.
5. ‘Ik kan mijn man/fiets/fietssleutel/verstand niet vinden’
Lijkt mij duidelijk dat je dan niet naar huis kan, toch? In je eentje fietsen is geen goed idee, fietsen zonder fiets is ook niet handig en zonder fietssleutel kom je niet ver. Mocht je eenmaal op de fiets zitten komt dat verstand met iedere hap frisse lucht iets dichterbij, maar goed, dat duurt effe.
6. ‘We nemen nog een snelle’
Deze is bruikbaar als de oppas heeft gezegd dat je om 0.00 uur thuis moet zijn, en je dus eigenlijk al 10 minuten op de fiets had moeten zitten. Dan kun je geen normaal drankje meer nemen, maar heus nog wel een snelle. Zie ook punt 1 en punt 3.
7. Ze draaien: ‘we gaan nog niet naar huis’
Soms komt mijn blauwe maandag op de kleuterschool best goed van pas. Van ‘we gaan nog niet naar huis’ ken ik de hele tekst, geleerd van juf Oosterom. En tja, naar de juf moet je altijd luisteren. Dus zo lang mijn moeder niet thuis is, ga ik niet naar huis. En al was mijn moeder thuis, dan gingen we ook niet naar huis.
8. We moeten nog iets eten
Eten is essentieel na een avondje stappen. Dan mengt de alcohol zich met het voedsel, en heb je er minder last van de volgende dag. Een soort bodempje leggen, maar dan achteraf. Een dekseltje. En dat je dan een vreselijk slechte hamburger a 4,50 weg staat te werken, boeit je geen ene zak. We nemen er gewoon nog een biertje bij om hem weg te spoelen…
9. ‘Ik moet nog foto’s maken’
Kijk, voor mij is het werk, de blog enzo. Dan moet je wel foto’s hebben van een feestje, voor je weekoverzicht. Maar ook als je geen blog hebt, wil je misschien iets delen op facebook of instagram van het feest. En de foto’s moeten wel goed lukken! Dus: niet naar huis voordat de foto’s zijn gemaakt .
Overigens adviseer ik wel een alcoholslot op de internetverbinding van de telefoon. Plaats pas foto’s online als je ze met een nuchter oog hebt kunnen bekijken, en stuur in geen geval middernachtelijke appjes naar wie dan ook. Dat loopt namelijk nooit goed af!
Nou ja, dat krijg je dus van al die excuses. Beter al ga je gewoon op tijd naar bed en drink je water in plaats van bier…
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Rachel zegt
Haha het is zo lang geleden dat ik naar een feestweek ben gegaan, maar het zijn zulke herkenbare punten. Vooral die fietssleutel die ik na het opmaken van de bonnen niet meer kon vinden (en dan gewoon in mijn broekzal zaten)
Rachel zegt
*Broekzak