Horen waar je goed in bent, altijd leuk, toch? Op de vraag ‘wil jij weten wat je kerntalenten zijn?’ antwoordde ik dan ook enthousiast met ‘ja’. Zeker nu, in mijn hele midlifecrisis-zoektocht-tweedejeugd fase waarin ik soms niet meer weet wie ik nou ben en wat ik nou leuk vind. Dat klinkt heel zwaar, maar dat is het niet. Het is eigenlijk alleen maar een fijne zoektocht naar wat wel en niet bij mij past, het geeft inzicht in waar ik energie van krijg.
Kerntalenten
Pauline van Kernkompas is een facebookvriend en volger (in de zin van: ze leest m’n stukkies). Zij las de blog waarin ik schreef dat ik niet boos kan worden. Waar ik dat zie als pleasegedrag en graag aardig gevonden willen worden, schaarde zij het onder het kerntalent ‘flexibel’. Interessant, want ik vind mezelf zo flexibel als een eikenhouten deur. We raakten hierover in gesprek en zij bood aan een kerntalentenanalyse bij mij te doen. Kerntalenten geven aan wat iemand graag doet en op welke manier. Sterke kerntalenten leveren je energie, kleine kerntalenten of bepaalde combinaties geven grenzen aan. Een analyse geeft je dus meer inzicht in wat bij je past, wat je energie geeft en wat je motiveert. Hier kun je in het dagelijks leven veel aan hebben!
Pauline werkt vooral met mensen die vastlopen in hun werk, en zich bij haar aanmelden of via bijvoorbeeld het UWV binnenkomen. Veelal is een kerntalentenanalyse verhelderend, en kan het iemand helpen om zijn of haar juiste pad te vinden. Soms komen er ook verrassende uitkomsten uit: blijken mensen sterke kerntalenten te hebben waar ze zich niet bewust van waren, of die nog niet ontwikkeld zijn. En soms geeft het een verwacht beeld, en vooral bevestiging.
Kerntalentenanalyse
Die kerntalenten vind je dus met een kerntalentenanalyse. Daarvoor maak je een trip down memory lane. Wat jouw kerntalenten zijn, kan een specialist namelijk ontrafelen uit wat jij vroeger als kind leuk vond om te doen. Je krijgt een vragenlijst waarin specifiek vragen worden gesteld over je kindertijd (tussen 4 en 12 jaar) en hoe leuk je bepaalde dingen vond. Denk aan stoepranden, knikkeren, hutten bouwen, etc. Het idee erachter is dat je op jonge leeftijd nog vrij onbeïnvloed doet wat je zelf wilt. Kerntalenten weerspiegelen je genetische aanleg en de dingen die je als heel jong kind (tot 3 jaar) hebt meegekregen. Het zegt niet per se iets over wat je goed kunt, maar over wat je graag zou wíllen doen en waar je blij van wordt. Wil je meer lezen over het ontstaan van de kerntalentenmethode? Kijk dan hier.
Wat zijn dan mijn kerntalenten?
Even terug naar mij, we hebben het hier tenslotte over Lisette Schrijft. Zoals Pauline al zei, scoorde ik redelijk hoog op het kerntalent flexibel. Wat niet betekent dat je goed tegen verandering kan, wel dat je de wil hebt om je aan te passen, beïnvloedbaar bent en graag met de stroom mee gaat. Ja, dat klopt wel. Verder scoorde ik hoog op initiatief nemen (proactief achter zaken aan gaan en verantwoordelijkheid nemen en zelfredzaam zijn, duh), show en entertainment (no explanation needed), nuttige creativiteit zoals stukjes schrijven, mentale creativiteit (fantasie), strategisch inzicht, abstracte probleemoplossing, zorgende empathie en kennisverwerving. Nou effe, dat is best leuk om over jezelf te horen!
Wat kun je hiermee
De vraag is natuurlijk: wat doe je hier dan mee. Want lekker in je stoel gaan zitten genieten dat je zo empathisch bent, zet geen zoden aan de dijk. Wat het mij vooral brengt, is de geruststelling dat sommige van mijn eigenschappen positief uitgelegd kunnen worden. Ik vond mezelf altijd zwak, omdat ik een pleaser ben. Nu zie ik meer in dat ik inzet op sociale verbinding op de lange termijn (althans, ik doe een poging. Slaagt niet altijd) en dat ik gewoon open en begripvol ben. Net als strategisch denken: ik realiseer me nu dat ik vaak meerdere stappen vooruit denk, maar dat lang niet iedereen dat doet. Of dat mijn manier van plannen niet de manier van anderen is, en dat ik dat ook niet moet verwachten. Inzichten hoor!
Kleine kerntalenten
Ik denk dan: ik heb dus ook zwakke kerntalenten. Maar zo noemen we dat niet, nee, ze zijn ‘klein’. Je bent er niet per se slecht in, maar haalt er geen energie uit. Ik vind het jammer dat in het verslag de kleine kerntalenten niet apart staan uitgelegd, ze worden wel gecombineerd met de andere kerntalenten. Bij mij zijn sociale organisatie, transpositie-empathie, gestructureerde teamplay, competitie tegen mezelf, en ondernemen en risico’s nemen de kleine kerntalenten. Dat vond ik best verbazend! Dat ik niet graag sociale dingen organiseer en niet echt lekker ga in groepen, wist ik op zich wel. Maar ik ben wel ondernemer, al heb ik, nu ik erover nadenk, wel ongeveer alle risico’s dichtgetimmerd. Strategisch inzicht hè ;). Ook ben ik inderdaad niet zo competatief.
Wat ik meeneem uit deze kerntalentenanalyse
Zoals ik al zei, ik vond het heel leuk om deze analyse uit te laten voeren, omdat het me meer inzicht en meer rust geeft. Want natuurlijk staat er nog veel meer in dan deze korte samenvatting. Nu ben ik al veel bezig met zelfontwikkeling door het luisteren naar podcasts en het praten met anderen, dit voegt toch weer iets toe. Uit de analyse blijkt dat ik het lekkerst functioneer als zelfstandig ondernemer, die autonomie vind ik belangrijk. De afwisseling tussen mijn medische werk en de blog (het creatieve) is voor mij ideaal, ook qua risicospreiding. Ook in mijn persoonlijk leven ga ik graag mijn eigen gang. Ik denk aan de lange termijn en sta open voor de visie van anderen. Ik hou van doorpakken en problemen aangaan, en ik vind het fijn als alle neuzen dezelfde kant op staan. De laatste tijd ben ik hier bewuster mee bezig, gesterkt door deze analyse.
Weten wat je kerntalenten zijn
Het is niet zo dat je, als je denkt aan wat je vroeger leuk vond, zelf je kerntalenten kunt analyseren. Natuurlijk wist ik dat ik geen groepsmens ben doordat ik vroeger graag alleen op mijn kamer zat, maar de theorie achter kerntalenten is best complex. Wil je er echt meer over weten, kun je altijd een kerntalentenanalyse laten doen. Of dit idee eens bij je baas opperen ;). Je kunt bij Kernkompas terecht, of google naar iemand die de analyse voor je kunt uitvoeren. Als je na de analyse wilt weten hoe je ze kunt toepassen op je dagelijks leven, kun je er ook een traject achteraan plakken.
Interessant, toch?
- Londen in de zomer? Doen! - 16/04/2025
- Boer zoekt vrouw aflevering 8: gaten - 14/04/2025
- Waterloo: walhalla voor geschiedenisfans - 09/04/2025
Geef een reactie