Voor de een een droom, voor de ander een nachtmerrie: zzp’er worden. Sommige mensen zien het als ultieme vrijheid, anderen als een torenhoge verantwoordelijkheid. Immers, als zzp’er mis je wat zekerheden die je met een baan in loondienst wel hebt. Aan de andere kant heeft het ook voordelen. Ik ben al jaren zzp’er, en het bevalt me prima. Natuurlijk vind ik het af en toe spannend, zeker nu ik alleenstaand ben. Je wilt toch graag de zekerheid van een stabiel inkomen. Gelukkig ben ik daar zelf bij, en lukt het me prima om rond te komen.
Als je zzp’er wilt worden, zijn er wel een paar dingen waar je aan moet denken. In dit artikel zet ik ze voor je op een rijtje.
Boekhouding en belastingaangifte
Gelijk maar het grootste minpunt wat mij betreft: boekhouding. Ik vind er echt geen kont aan, maar het hoort erbij. Gelukkig heb ik een fijne boekhouder die weliswaar een maandsalaris kost, maar wel altijd antwoord heeft op mijn (soms domme) vragen en een engelengeduld heeft als ik weer eens dingen te laat aanlever. Nu is niet elke zzp’er zo lui als ik, en gelukkig zijn er heel veel hulpmiddelen om als zzp’er je eigen boekhouding op te zetten. Het is ook fijn om het zelf te doen, en om goed controle te hebben over wat erin komt en wat eruit gaat. Misschien een voor de hand liggende tip, maar bedenk dat wat er binnenkomt bruto is, en vergeet niet dat de belastingdienst eind van het jaar komt afrekenen!
Qua belastingaangifte ligt het als ondernemer allemaal iets complexer dan wanneer je een baan in loondienst hebt. Zo mag je bepaalde zaken soms aftrekken: ondernemersaftrek en startersaftrek. Kleine ondernemers kunnen soms gebruik maken van de KOR: de kleine ondernemersregeling die zorgt dat je geen BTW-aangifte hoeft te doen. Goed om je in te verdiepen als je omzet niet meer dan €20.000,- per jaar is.
Geldzaken
Het hoort natuurlijk bij administratie, de geldzaken. En het is heel erg afhankelijk van de branche waarin je zit, hoe je de geldzaken regelt. Heb je een eigen pinapparaat? Verstuur je facturen? Doe je zaken met het buitenland? Een goede bank kiezen om je zakelijke rekening te openen is essentieel als je zakelijk gaat bankieren. Iedereen heeft daarin zijn eigen wensen. Wat ik persoonlijk fijn vind, is dat ik ze gewoon kan bellen als er iets is en dat ze meedenken.
Wat je verder moet kunnen als zzp’er, is je tarief bepalen. Als zzp’er bepaal jij zelf wat je verdient. Natuurlijk houd je rekening met de markt, maar uiteindelijk ben je eigen baas. Dit is soms best even wennen. Ik heb echt moeten leren onderhandelen, en ben er nog steeds geen enorme ster in. Toch ben je een dief van je eigen portemonnee als je te lief bent, en verziek je daar ook nog eens de markt voor anderen mee. Doe dus je best op dit punt!
Verzekeringen
Ga je zzp’er worden? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen. In veel branches is een rechtsbijstandverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel aan te raden. Verder ben je als zelfstandige nog niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Dit is best een heikel punt, want deze verzekeringen zijn vaak duur, en veel ondernemers kiezen ervoor geen AOV af te sluiten. Het is belangrijk je heel goed voor te laten lichten op dit punt. Stel dat je arbeidsongeschikt raakt en je hebt niets geregeld, kun je in grote problemen komen. Op dit moment wordt er in het kabinet wel gesproken over een standaardvoorziening voor alle ondernemers, deze is er nu echter nog niet.
Pensioen
Hetzelfde geldt voor een pensioen: dit moet je toch echt zelf regelen als ondernemer. In mijn branche, de verloskunde, is er een verplicht pensioenfonds waar ik aan deelneem. Hiermee bouw ik dus pensioen op. Dit is echter niet overal zo. Veel ondernemers kiezen ervoor om zelf te sparen voor later, of met de huidige lage rentes, om te beleggen. Pensioenbeleggen kan een goed idee zijn. Het maakt niet uit wat je doet, maar denk er in ieder geval goed over na!
Maar als het dan eenmaal geregeld is, dan is het zo heerlijk om eigen baas te zijn! Ik zou niet meer anders willen. Twijfel je of je zzp’er wilt worden? Je kunt altijd naast je baan in loondienst beginnen, om te kijken of het wat voor je is.
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
- Zo was mijn soloreis naar Bali - 27/02/2025
Geef een reactie