Mijn wasmand kan het niet meer aan. Hij is zojuist in staking gegaan, vertelde hij me. Hij of beter gezegd zij, ik heb zomaar het vermoeden dat er weinig mannelijks is aan een wasmand. Ook al is die ene waar ik het over heb blauw.
Vijf wasmanden
Goed, ze gaat dus staken. Waarom? Ze voelt zich niet meer zo speciaal. Daarbij heeft ze geen voldoening meer van haar werk, ze voelt zich niet meer nuttig. Ze voelt zich een van de velen, eigenlijk. Wat ook zo is, want inmiddels heb ik meer dan één wasmand. Vijf zelfs. Dat wil zeggen, vijf stuks in die ene hoek van de kamer.
Dan staan er in een andere hoek nog twee (zie foto) die vooral dienen als ondersteuner van vuile was, want waarom zou je het erin stoppen als je het er ook bovenop kunt leggen. Boven staat er nog een wasmand op de kamer van mijn zoon, en eentje in de badkamer voor de handdoeken. Hoewel ik dus begonnen ben met die ene, die blauwe, toen ze zich nog speciaal voelde, is het assortiment aardig uitgebreid. En van alle exemplaren zie ik zelden de bodem.
![wasmand in de hoek van de slaapkamer Lisette Schrijft](https://lisetteschrijft.nl/wp-content/uploads/2017/12/wp-1513255994422..jpg)
Was sorteren
Het idee is namelijk om de was voorafgaand aan het wasproces te sorteren. Dat doe ik, aangezien ik toch de enige in huis ben die spullen ín de wasmand gooit. Dit idee werkte vroeger redelijk. Samen met mijn blauwe vriendin en de twee wastonnen in de hoek huppelde ik de weken door. Wasje in, wasje uit. De sortering was globaal gezien: donker, licht, werkkleding. Die laatste moet vanwege het tomatengroen apart verzameld en gewassen. En die krijgt ook de enige wasmand met deksel, hoewel de deksel inmiddels kapot is en je hem dus niet meer open kunt klappen.
In de loop der jaren zijn daar wasmanden bijgekomen. Met het idee meerdere sorteringen te maken, en zo direct te kunnen wassen als een van de manden vol is. Best goed bedacht, toch? Er kwam een roze sortering, een witte, een blauw/groen/grijze en een wolwas bij. En zo rees het aantal wasmanden. En het aantal wassen!
Waren we vroeger samen, nu zijn we met zijn vijven. En hoewel ik in de volkskrant lees dat het geen probleem is je eigen handdoek of die van je huisgenoot meerdere malen te gebruiken, moet ik daar niet aan denken. En was ik dus alle handdoeken. Elke dag. En alle kleding, want op het schoolplein blijft niets schoon.
Plan mislukt
Het probleem is echter niet de hoeveelheid was, maar het feit dat ik alles gewoon lukraak in een mand flikker. En als ze vol zijn bouw ik gewoon een berg er bovenop. Net zo lang tot iemand heel benauwd gaat roepen dat hij geen onderbroeken meer heeft. Vervolgens kiep ik alle wasmanden weer leeg, waarna ik opnieuw ga sorteren.
Uiteraard kan ik maar één was tegelijk draaien. De rest van de keurig gesorteerde manden wordt die avond weer bedolven onder een nieuwe laag kleding van alle kleuren en texturen, waarna het gedoe weer opnieuw begint. Een klein minpuntje daarbij is ook nog dat je, als je ’s nachts moet plassen, je nek breekt over vijf wasmanden die op een ruimte van een vierkante meter behoren te staan. En dus wordt er gestoten, gescholden en gestapeld.
Ik doe maar wat
Kortom: mijn systeem is compleet in de war. Ik heb dus een paar goeie voornemens gemaakt. Allereerst: een nieuwe wasmand kopen. Of vooruit, twee misschien, Van die mooie grote, stylish verantwoorde exemplaren, met een deksel erop. Smal, zodat ze niet in de weg staan. Dan sorteer ik gewoon op donker en licht. Of ik sorteer niet, de meest voor de hand liggende optie. Dan ga ik wassen als die dingen vol zijn, en stop ik pas als ze leeg zijn. Succes gegarandeerd.
Mijn oude vertrouwde wasmand met haar midlifecrisis krijgt dan een nieuwe baan. Ze mag speelgoed gaan herbergen. Of beter nog: ik gebruik haar alleen voor mijn sportkleding. Kan ze lekker rustig aan doen…
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Ocharme mevrouw blauw zeg.
Ik leef met haar en mijn eigen wasmanden mee…
Als je in open bakken verzamelt, dan zie je meteen in welke bak je moet mikken. Zodra een bak bijna vol is, oppakken en naar de wasautomaat. Maar als je zo mal bent om elke dag schone handdoeken (en washandjes?) te nemen, dan elke dag badstof wassen en zoveel mogelijk in dezelfde kleurgroep kopen.