‘Mama, mag ik een pinpas?’ Een vraag die mijn kids, zeker nu we dichter bij het kloppende winkelhart van De Lier gaan wonen, vaak stellen. Ze willen graag zelf boodschappen doen. Of althans, chips en frisdrank kopen voor eigen gebruik. Vaak geef ik mijn pinpas mee, bij gebrek aan contant geld, maar het houdt natuurlijk een keer op. Sommige dingen moeten ze van hun eigen geld kopen. Wanneer geef je je kind een eigen pinpas?
Zakgeld
Vooralsnog geef ik hun zakgeld contant, en stoppen de kinderen dat netjes in een spaarpot. Maar dat wordt steeds lastiger, omdat ik dus bijna nooit contant geld in huis heb. Dan beloof ik dat het later wel komt, vergeet ik het en beweren ze een week later dat ze nog van zes weken zakgeld tegoed hebben. Wat ik dan weer geloof, want ik weet het niet meer. Daarbij wil ik eigenlijk ook niet dat ze alles gelijk maar weer uitgeven, en die neiging hebben ze wel als dat geld maar brandt in die spaarpot. Het zou veel makkelijker zijn voor iedereen als ik gewoon automatisch een bedrag zou kunnen overmaken naar hen. Als ik dan een goede opvoedkundige bui heb, zou ik ook afspraken kunnen maken over waar ze het aan uitgeven. Een deel sparen voor later, en een deel investeren in Robux bijvoorbeeld. Hmm, goed voornemen voor 2022,daar eens met ze voor gaan zitten.
Kinderrekening
Maar wat voor rekening open je dan voor je kind? Ik ben dus bang dat de kinderen, als ze met hun eigen pinpas betalen, veel minder grip hebben op hun uitgaven dan wanneer ze het contant doen. Zelf ben ik klant bij ABN AMRO, en die bieden een kinderrekening (genaamd jongerengroeirekening) aan met beheermogelijkheden voor ouders met kinderen van 0 tot 11 jaar. Hierbij bepaal je als ouder wat het kind wel en niet mag doen met de rekening. Zo kun je je kind leren internetbankieren, kun je een paslimiet instellen en betalingen doen. Het kind kan zelf pinnen en contactloos betalen. Een mooie manier om kennis te maken met online betalen ook, want hoe wij het vroeger deden (eens per jaar je spaarpot legen bij de bank) is echt vet uit de tijd.
Jongerenrekening
De jongerengroeirekening heeft ook beheermogelijkheden speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar, waarbij het kind wat meer zelfstandig wordt. Vanaf de middelbare school krijgen kinderen vaak kleedgeld, gooien ze hun met liefde gesmeerde bammetjes in de prullenbak om patat te kopen in de schoolkantine, willen ze energydrink kopen bij de supermarkt… Ook krijgen ze soms al salaris van hun eerste bijbaantje. Goed om een beetje een oogje in het zeil te houden, al vind ik zelf ook dat kinderen de vrijheid moeten hebben om dingen te ontdekken. Ik denk dat je als ouder zelf wel kunt inschatten hoe je kind met geld omgaat, en wat zijn of haar valkuilen zijn. Het prettige van deze rekening vind ik dat je wel een beetje kunt opletten en dat ze bijvoorbeeld niet rood kunnen staan. Een pinpas is op deze leeftijd echt wel een must, want op heel veel plekken kun je niet eens meer contant betalen. Na de 18e verjaardag wordt deze rekening automatisch omgezet in een studentenrekening, en vervalt de toegang van de ouders.
Allemaal een rekening
Mijn oudste zoon is gelukkig heel goed met geld. Hij heeft al tijden een betaalrekening. Zijn salaris wordt hierop gestort, en hij geeft hier mondjesmaat wat van uit. Hij is echter meer een spaarder, en kan ook goed zijn doelen in het oog houden. Om kleding geeft hij zeer weinig, dus kleedgeld krijgt hij nog niet eens. Ik koop gewoon af en toe wat voor hem, en dat is allemaal ‘best’. De jongste twee zijn wat meer van het geld uitgeven, en daar moet ik serieus een stukje financiële opvoeding toepassen. Als ik dat niet doe, ligt mijn huis binnen no-time vol met fidgettoys, pokémonknuffels en zijn de in-game aankopen ook niet van de lucht. Tijd dus om met hen allebei een keer te gaan zitten en een systeem af te spreken. Met een eigen rekening en pinpas, en afspraken over hoeveel geld uit te geven.
Goede voornemens dus, voor 2022. Ik ben wel benieuwd: hoe heb jij dit geregeld met je kinderen? Hebben zij een eigen rekening en zijn er afspraken over waar ze hun geld aan uitgeven? Laat een reactie achter in de comments!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Merel | De Mamagids zegt
De oudste heeft een eigen rekening en die gaat ook verstandig met haar geld om. Ze krijgt zak- en kleedgeld, dat ze gedeeltelijk apart zet op een spaarrekening. Zo houdt goed bij wat eruit gaat. Klein wonder, mijn geld vloog er op die leeftijd doorheen haha. Met onze middelste dochter voorzie ik een hoofdpijndossier, die is nogal impulsief, terwijl de jongste behoudender lijkt. En kleine Sean moeten we nog maar zien haha, die heeft net zijn eerste rekening gekregen, begin van zijn financiële hoofdstuk.
Merel | De Mamagids onlangs geplaatst…Ontspannen tijdens de zwangerschap: 9 relaxtips