Een jaar geleden alweer, zat ik midden in de verbouwing van mijn nieuwe huis. Toevallig kwamen er deze week facebookherinneringen omhoog en werd ik even teruggeworpen in die tijd. Toen ging ik op de automatische piloot, maar achteraf was het best een heftige periode waarin veel gebeurde. Het einde van de verbouwing was het plaatsen van de keuken, eentje waar ik nog steeds enorm blij mee ben. Daarna kon ik verhuizen!
Inmiddels heb ik zoals je ziet de muren alweer een ander kleurtje gegeven (ik ben snel verveeld) en mis ik echt de aparte combimagnetron onder m’n oven. Met andere dingen ben ik juist wel heel blij, zoals het spoeleiland, de grote koelkast en de kokend waterkraan. Mensen vragen vaak aan mij (als ervaringsdeskundige nu, haha) of ze wel of geen kokendwaterkraan moeten nemen. Vandaar dit artikel!
Kokendwaterkraan: ja of nee?
Ze zijn best duur, daarom heb ik echt tot het laatst getwijfeld. Want wat is er mis met een waterkoker? Nou, niks maar ik was al een beetje verwend door een kokendwaterkraan in mijn oude huis. Hoe makkelijk je even een kopje thee pakt, of wat heet water voor tijdens het koken! Maar goed, dat ik moest inleveren op luxe dat wist ik. Het werd een wel-niet-wel-niet verhaal. Uiteindelijk heb ik de voordelen en nadelen op een rijtje gezet, en toen de beslissing genomen.
De voordelen van een kokendwaterkraan
Ja, dat lijkt me duidelijk. Je hebt dus op elk gewenst moment kokend water. Er zit een reservoir onder in je keukenkastje dat het water constant op temperatuur houdt. Zelf heb ik de gewone kraan en de kokendwaterkraan gecombineerd in één kraan, en bij mij wordt ook het warme water uit het reservoir gehaald. Ik heb dus ook met de gewone kraan heel snel warm water. Wat ik er fijn aan vind, is dat ik dus geen waterkoker op mijn aanrecht heb en niet hoef te wachten tot die eindelijk eens klaar is. Je zult denken: ach joh, dat duurt maar een paar minuten en dat ís ook zo, maar eenmaal gewend aan een kokendwaterkraan, wil je niet meer anders.
Energiezuinig?
Als ik bijvoorbeeld op de website van Grohe kijk, staat er dat de kokendwaterkraan energiezuiniger dan een waterkoker is. Nu wordt het reservoir van de kokendwaterkraan natuurlijk wel constant verwarmd, en gebruik je de waterkoker maar af en toe. Maar wat bij mij bijvoorbeeld weer erg helpt, is dat ik ’s avonds drie kruiken vul met kokend water en dan de verwarming de hele nacht uitstaat. Da’s ook winst! En de ketel hoeft dus ook niet aan als ik beneden warm water nodig heb. Verder geeft het ding mij tijdwinst, omdat ik de pasta, aardappels en rijst direct in kokend water kan gooien. De keren dat ik (bijvoorbeeld op vakantie) een pan met pasta en koud water opzet, sta ik me rot te ergeren. Het is gewoon een luxe die ik niet meer kan missen…
Nadelen van een kokend waterkraan
Natuurlijk, er zijn ook nadelen. Zoals ik al zei staat het reservoir dag en nacht te verwarmen, wat stroom kost. Hiernaast moet een kokendwaterkraan onderhouden worden. Een waterkoker ontkalk je even makkelijk, bij een kokendwaterkraan moet er eigenlijk een monteur komen voor een onderhoudsbeurt. Dat vergeet vrijwel iedereen, waardoor je na een paar jaar soms wat reparaties nodig hebt. Tot slot kost de kokendwaterkraan ruimte in je keukenkastje, die moet je ervoor over hebben.
Overigens zijn alle kokendwaterkranen uitgerust met kindveilige bediening, en zijn ze zo gemaakt dat de kraan zelf niet heet wordt als er kokend water doorheen gekomen is. Wel zo veilig! Toch blijft het natuurlijk oppassen met kokend water, en is het altijd goed om te weten wat je moet doen in geval van verbranding.
Kortom, ja, ik ben er erg blij mee en zou hem in een volgende keuken (voorlopig niet!) zeker weer nemen. Vooral nu met deze kou, ik ben elke avond weer blij dat ik lekker makkelijk mijn kruikje kan vullen en vroeg onder de wol kan kruipen!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie