Eigenlijk is het vrij simpel: ik dacht goh, misschien moet ik eens beginnen met beleggen. Geen idee waar deze wijsheid vandaan kwam, trouwens. Ik denk dat ik klaar was met mijn cursus Spaans, mijn reisblog in een dip zat en op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Ik, de vrouw die beroerd hoofdrekent, eigenlijk niet zoveel heeft met geld en RTL Z altijd wegzapt, wilde beleggen. Soms heb ik gewoon zo’n bevlieging, en dan moet het ook gelijk en goed. Twee weken geleden ben ik dus toch begonnen met beleggen.
Als ik het doe, dan doe ik het met overtuiging. Ik heb me helemaal ingelezen en alle informatie opgeslurpt. Je kunt me nu dus alles vragen over dividend, obligaties, ETF’s, de AEX ten opzichte van de S&P 500, etcetera. Ik ga hier alleen niet alles uitleggen, want er zijn prima kanalen waar je alle beleggingsjargon in jip en janneketaal krijgt uitgelegd. Het boek Blondjes Beleggen Beter, bijvoorbeeld, of de podcast Jong Beleggen. Ook kun je kijken bij de FIRE-beweging. Ik wil in dit artikel vooral ingaan op mijn redenen om te beginnen met beleggen.
Dit artikel is niet gesponsord, en ook is het geen financieel advies. Het zijn gewoon mijn eigen ervaringen.
Beginnen met beleggen met nepgeld
Ik wilde gewoon een beetje stoer doen en op mijn telefoon kijken en dan zeggen: ‘och, de AEX doet het vandaag redelijk ten opzichte van de Dow Jones’ en dan zou iedereen mij respectvol aankijken want die Lisette, die heeft toch ook overal verstand van hè. Goed uitgangspunt, wel, om te beginnen met beleggen. Ik ging, zoals het een echte millennial betaamt, dus eens googelen op ‘beginnen met beleggen’. Daar ontdekte ik al snel dat je een broker nodig hebt, een soort tussenpersoon waarbij je aandelen kunt kopen. Ook ontdekte ik dat je kunt oefenen met nepgeld, onder andere via de apps Best Brokers en Plus500, of het RTL beursspel. Maar goed, na twee dagen was ik dit wel zat. Ik wil de gewoon echte aandelen.
De rente op spaargeld is laag
Kijk, de rente is nihil. Dat is wel iets om over na te denken. Sparen levert nu niets op, zeker als je de inflatie meerekent. Er zijn geluiden dat de rente, door leningen die overheden hebben afgesloten in verband met Corona, nog wel een paar jaar laag gaat blijven. Ik moet dus iets anders verzinnen voor mijn oude dag als hippe millennial/zzp’er. Ik zit wel bij een pensioenfonds maar die hebben elk jaar meer ellende, en ik werk zo weinig uren dat ik nauwelijks pensioen heb opgebouwd. Ook heb ik geen eigen huis. Ineens realiseerde ik me dat ik, als ik later ook een beetje leuk wil leven, wel een plan moet hebben. Door te beleggen in plaats van te sparen hoop je die rente wel te pakken en dus iets op te bouwen.
Met dat in mijn achterhoofd ging ik eens kijken of ik een bedrag opzij kan zetten elke maand. Nu is de strekking dat mijn geld steeds op gaat. Meestal spaar ik vooral voor dure reizen. Aangezien dat nu toch even niet kan, besloot ik een berekening te maken en geld te reserveren voor beleggingen. En ging ik aan de slag!
Hefboomproducten en echte aandelen
Snel beleggen via apps betekent veelal dat je belegt in hefboomproducten of CFD’s. Hier draait het om op het juiste moment kopen en verkopen, de hele dag de koers in de gaten houden, en nou ja, eigenlijk gewoon een beetje gokken. Leuk, maar niet met mijn pensioengeld. Ik besloot dus al snel het serieuzer aan te pakken. Ik heb een beleggingsrekening geopend bij DEGIRO, na even googelen leek dat me de meest voordelige en overzichtelijke broker. Zij hebben wat introductiefimpjes om je wegwijs te maken qua beginnen met beleggen.
Vervolgens stuitte ik op de podcast Jong Beleggen. Ik val nog net in de doelgroep met mijn 36, en leerde dat ik nog een fijne horizon heb van zo’n 30 jaar. In deze podcast, waarvan ik in twee weken tijd inmiddels alle 33 afleveringen heb geluisterd, word je eigenlijk vanaf het begin af aan meegenomen in de wereld van beleggen. Op een serieuze, doeltreffende manier. Dit is #nospon maar echt, als je enige interesse hebt in beleggen dan moet je dit gewoon luisteren!
Mijn aandelen
Dus ja, ik ging aan de slag. Ik selecteerde een startbedrag en ben begonnen met beleggen. Eerst kocht ik veilig wat ETF’s. Dit zijn een soort verzamelmandjes met allemaal deeltjes van aandelen. Zo zit je dus gelijk veilig gespreid, want ik snapte inmiddels wel dat het niet verstandig was om alles in te zetten op één aandeel. Hierna ging ik me verdiepen in de verschillende bedrijven. Op de AEX, maar ook op buitenlandse beurzen. Eigenlijk dacht ik gewoon na over in welke bedrijven ik toekomst zag, en ging daarna van alles opzoeken over het bedrijf. Koers/winstverhouding, dividend yield, intrinsieke waarde… jaja, ik zei al, ik doe het niet half. Zo kwam het dat ik naast die ETF’s ook losse aandelen ging kopen. Want dat is toch wel echt leuk hoor!
Spreiden van je portefeuille
Inmiddels heb ik mijn geld verdeeld over 10% ETF’s, 30% groeiaandelen en 60% dividendaandelen. Met dividendaandelen krijg je regelmatig dividend uitgekeerd, dat je dan weer opnieuw kunt beleggen. Bij groeiaandelen is het vooral de bedoeling dat ze meer waard worden, het is dus belangrijk om die goed in de gaten te houden. Dit is eigenlijk het meest risicovol. ETF’s zijn wat dit betreft het meest ‘veilig’.
Zoals je begrijpt neem ik dus al best wat risico. Dit verminder ik weer door mijn ‘losse’ aandelen te spreiden: ik heb belegd in bedrijven in verschillende sectoren, en in verschillende landen. Op dit moment vooral Amerika en Nederland, ik ben nog aan het bedenken of ik in China of in andere landen wil beleggen. Je zit natuurlijk met de wisselkoers en je betaalt extra kosten als je op een andere beurs gaat beleggen. Daarom hou ik het nu op de AEX en de New York Stock Exchange. Daarnaast wil ik graag eerst meer kennis hebben over China of de verschillende emerging markets (opkomende markten). Kan dus best dat hierin nog flink wat gaat veranderen!
Excel is handig
Nu ik er zo over nadenk, misschien is dit hele gedoe wel begonnen met mijn nieuwe fascinatie voor Excel. Ik heb wat dat betreft totaal onder een steen gelegen, en begin het programma nu pas te begrijpen. Het blijkt superhandig (duh) en nu word ik compleet opgewonden van de fijne grafiekjes en taartdiagrammen die ik kan maken van mijn aandelen. Waar een mens al niet blij van wordt!
Nou ja, dit zijn dus mijn ervaringen over mijn eerste stappen in beleggingsland. Inmiddels voel ik me gevorderd genoeg om ook naar RTL Z te kijken, de economiepagina’s van de krant te lezen en andere podcasts over beleggen te luisteren. Het blijkt superleuk te zijn als je snapt wat ze zeggen! Ik ben dus zeker nog niet klaar hiermee. De nieuwe Warren Buffet zal ik misschien niet worden, maar ik ga wel mijn best doen voor een mooi pensioen.
Heb jij wel eens nagedacht over beleggen of heb je misschien al aandelen? Ik ben benieuwd naar andere ervaringen!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie