Voedingsmythes
Via via kwam ik in aanraking met het boek ‘voedingsmythes’ van Martijn Katan. Zoals jullie weten heb ik iets met tuinbouw en volgens manlief heersen er in de voedingsindustrie heel wat mythes, leugens en achterbaks gedoe. Bij tijd en wijle kan hij zich daar heel druk om maken. Als hij niet aan het werk is, om ons mensheid van voedsel te voorzien.
Terwijl ik juist een tijd heel bewust bezig ben geweest met suikervrij, glutenvrij en übergezond eten. Nee, dat duurde niet lang. Anders zou ik er wel anders uitzien. Ik ben ook wel eens een blauwe maandag vegetariër geweest, totdat ik trek kreeg in kroketten. Ik ben nou eenmaal niet zo’n volhouder. Maar wel geïnteresseerd in de waarheid!
Complottheorieën
In mijn artikelen over de tuinbouw en over de melkveehouderij schrijf ik al over de vooroordelen die over deze sectoren bestaan. Er heersen heuse complottheorieën: over de overheid die ons ziek maakt, de boeren die ons volstoppen met hormonen en de tuinbouw waar tuinders in astronautenpakken gif op onze voedingsmiddelen spuiten. Voedingsmythes dus.
Met schreeuwerige letters en grote afschrikwekkende foto’s worden we bang gemaakt op websites die het beste met ons voorhebben. En dus schrappen we massaal gluten, lactose, e-nummers en niet-biologische producten uit onze voeding, op advies van dames die het ei de menstruatie van de kip noemen. En uit de voeding van onze kinderen, waardoor kinderartsen inmiddels de noodklok luiden. Zij zien soms ondervoede kinderen, die bepaalde belangrijke voedingsstoffen missen, omdat de ouders compleet zijn doorgeslagen.
Sites van voedingsfanaten bevatten mooie boodschappen. Want eten op hun manier, dat is goed voor alles. Gezonder eten betekent lekkerder in je vel, meer uitgerust zijn, glanzend haar en een glanzende huid, en op de koop toe nog een paar kilo afvallen ook. En het is helemaal niet moeilijk, alleen even omschakelen. Nou, dan heb je de meeste vrouwen al om.
Voedingscentrum
Maar wat is daar nou eigenlijk van waar? Ik merkte dat ik juist in mijn poging gezond te doen heel eenzijdig ging eten. Elke ochtend een cracker met hummus en avocado (das echt lekker. Heus. Nou ja, het went) elke middag een salade en dan ’s avonds iets met zoete aardappel. Of spelt. Is dat dan goed op de lange termijn? En wat is er eigenlijk mis met de schijf van vijf, door het voedingscentrum gepromoot, maar door de nieuwerwetse voedingsfanaten verguisd? Wat zijn nou voedingsmythes?
Op deze vragen geeft Martijn Katan een antwoord. Er worden 70 voedingsmythes besproken die vallen onder de hoofdstukken afvallen, suiker, zuivel, gif en kanker, groente en fruit, vitaminepillen, natuurlijk en gezond, en drinken.
Alle uitspraken worden onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Dit zou heel saai kunnen zijn, maar de schrijver legt het uit op een manier die niet alleen voor iedereen begrijpelijk is, maar ook grappig. Je ziet voor je hoe de onderzoeken zijn uitgevoerd. Ook de beperkingen worden besproken!
En ja, je wordt gewoon met beide benen op de grond gezet. ‘Normaal’ eten is, ondanks wat je tegenwoordig hoort en leest, helemaal zo slecht nog niet. En echt, er is genoeg onderzoek naar gedaan.
Biologisch eten
Dus wil je weten of er vitamines verloren gaan met koken? Hoeveel water je nu echt moet drinken op een dag? Welke voedingssupplementen je volgens de wetenschap het beste kunt nemen? Of biologisch eten gezonder is? Welke e-nummers kankerverwekkend zijn? En hoe het zit met gif op tuinbouwproducten? Hormonen in melk en vlees? Magnetronstraling? En of dat ene glaasje rode wijn nu echt goed is voor het hart?
Dan is dit boek absoluut een aanrader! Je zult versteld staan. Ik kreeg een review exemplaar van de uitgever via de mail. De uitgelichte foto is een foto van bol.com. Je kunt het boek bestellen bij bol.com via de onderstaande link, dat zou ik leuk vinden, maar natuurlijk kun je het ook gewoon in de bieb gaan lenen. Dan is het gratis.
[bol_product_links block_id=”bol_57dc0530d3574_selected-products” products=”9200000040608260,9200000036078724,9200000030321737″ name=”voeding” sub_id=”katan” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”632″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Merel zegt
Klinkt interessant!
Ik heb gewoon niet veel met die hysterische voedselhype, mij maak je gewoon niet wijs dat een volkoren pizza met broccoli en drie snippertjes kaas minstens zo lekker is als eentje van een echte Italiaan. Gewoon iets minder vet en zoet en iets meer bewegen. Hoop het snel te kunnen gaan lezen.
Paul Say zegt
Het is inderdaad een prettig leesbaar boek! Goed onderbouwde antwoorden op vragen, over voedsel en dieet, die mensen bezighouden en op de waanzinnige uitspraken die je in de (social)media leest.