‘Wat wil je later worden?’ ‘Ik wil rijk worden!’ Een standaard antwoord van mij als kind. Maar wat is rijk? Als kind zag ik mezelf dan zwemmen in het geld, als een soort Dagobert Duck. Geld en geluk leken nauw aan elkaar verbonden. Donald, de arme eend en neef van Dagobert, heeft tenslotte altijd pech… Inmiddels ben ik wat wijzer en weet ik dat rijkdom niet per se te maken heeft met geluk. En: wanneer ben je rijk? Als je je rekeningen kunt betalen, of als je zwemt in het geld? De realist in mij weet dat je dan weer andere problemen hebt. Financiële vrijheid en onafhankelijkheid, op een gezonde manier vermogen opbouwen, dat lijkt me een mooi streven. Geen geldzorgen en gewoon leuke dingen kunnen doen als reisjes maken of uit eten gaan. Dát is rijkdom voor mij.
Kostwinner
Als alleenstaande moeder geeft dat natuurlijk ook best een verantwoordelijkheid. Ik ben nu kostwinner, heb een koophuis… er moet een buffertje gespaard worden voor onverwachte uitgaven en ik moet goed in de gaten houden wat erin komt en eruit gaat. Nu deed ik dat altijd al, alleen is de situatie nu net even anders. Ook moet ik iets beter nadenken over zaken als arbeidsongeschiktheid en pensioen. Taaie kost, maar ja, wel belangrijk! Met behulp van wat podcasts en sites met budgettips, ben ik tot de volgende manieren gekomen om mijn geldpakhuis te vullen:
Eigen huis
Vermogen opbouwen in stenen is al van oudsher succesvol gebleken. Ik snap dat dit niet voor iedereen is weggelegd, zeker in de huidige woningmarkt, maar ik ben dolblij dat ik heb kunnen investeren in een eigen huis. Zeker nu de rente laag is. Mijn hypotheek is daardoor heel acceptabel. Ik heb hem afgesloten voor 20 jaar, met de motivatie om hem ook in die tijd af te lossen. Hoe fijn zou het zijn als ik straks voor mijn 60e in een huis woon dat helemaal van mij is? Voor veel mensen die nog een hoge hypotheek hebben, is dit hét moment om hem over te sluiten. Door de lage rente kan het zelfs voordeliger zijn om dit te doen en dan alsnog een boete te betalen. Wel is het natuurlijk te verwachten dat de huizenmarkt een keer gaat inzakken, het is dus altijd slim te proberen je huis niet maximaal te financieren. Voor je het weet staat het onder water…
Beleggen in crypto
Een beetje omstreden misschien nog: beleggen in crypto. Maar ja, je ontkomt er haast niet meer aan in deze tijd! Althans, zo voelde het voor mij. Ik vond het best spannend, want ik hoorde wel verhalen van mensen die er heel veel geld mee verloren doordat ze of hun inloggegevens kwijtraakten of gehackt werden, of er met geleend geld instapten. Maar goed, daar ben je zelf bij! Na wat dubben heb ik toch maar een account geopend bij Bitvavo, en kocht ik mijn eerste crypto’s. Eerst bitcoin, omdat dit nou eenmaal is wat we kennen. Helaas kocht ik die net op het hoogste punt en zijn ze vooralsnog alleen maar gezakt. Hierna heb ik me er wat in verdiept en wat andere crypto’s aangekocht, een beetje gespreid. Voor een klein bedrag, als het enorm groeit is het mooi meegenomen (dat hoop ik dus!) maar als ik het kwijtraak is het geen ramp. Mijn eerste doel is om het bedrag te verdubbelen, zodat ik de inleg er weer uit kan halen. Dan is de rest echt mooi meegenomen! Op dit moment ben ik al halverwege.
Er zijn veel partijen waar je crypto’s kunt kopen, ik ben vooral afgegaan op de goede verhalen over Bitvavo. Ik vind het fijn dat ik met tweefactorauthenticatie kan inloggen en dat ik duidelijk inzicht heb in de koersen en in de waarde van mijn bezittingen. Nu maar hopen dat ik één van die geluksvogels ben die op deze manier vermogen kan opbouwen en haar inleg ziet verduizendvoudigen!
Aandelen kopen
Over aandelen heb ik het in mijn eerdere blog over beleggen al eens gehad. Ik bezit een mandje aandelen. Ook hierin heb ik behoorlijk gespreid: Wat losse aandelen, wat ETF’s (mandjes met aandelen) en met een spreiding over verschillende landen, verschillende sectoren en verschillende types. Op die manier probeer ik het risico zorgvuldig te spreiden. Ik weet dat beleggen risico’s met zich meebrengt, maar nu de rente zo laag is brengt het in ieder geval meer op dan sparen. Mocht dat weer gaan veranderen, heb je kans dat ik wat terug ga schuiven na een spaarrekening. Zo probeer ik een beetje op alle paarden te wedden.
Het kopen van losse aandelen vergt best wat tijd en kennis. Ik vond het een tijdje leuk om me erin te verdiepen, en heb onderzoek gedaan naar de bedrijven waarvan ik aandelen heb gekocht. Ik ben echter geen handelaar, de aandelen die ik nu heb moeten voor zichzelf gaan werken. Als ik elke keer moet gaan kopen en verkopen word ik helemaal gek. Het schijnt dat de beleggers die het beste rendement halen eigenlijk het minst handelen, daar hou ik me maar aan vast!
Pensioenfonds
Vanwege mijn werk in de zorg ben ik verplicht aangesloten bij een pensioenfonds. Hier verwacht ik geen gevuld geldpakhuis van, haha. Er zal niemand rijk worden van zijn of haar pensioenfonds. Toch is het natuurlijk lekker om ‘ongemerkt’ wat op te bouwen. Het geld in aandelen en crypto’s is altijd bereikbaar als je het nodig hebt, het pensioenpotje blijft echt staan tot je met pensioen bent. Het vult de AOW die ik ga krijgen vanaf mijn 69,9e in ieder geval een beetje aan.
Loterij
En dan mijn laatste mogelijkheid om rijk te worden: de loterij winnen. Ja, ik weet het, de kans is klein. Ik ben ook eigenlijk helemaal geen fan van loterijen, omdat ze over het algemeen meer kosten dan opbrengen. Maar goed, het blijft toch pijnlijk als Gaston de straat inrijdt en de hele buurt wint een ton, en jij niet. Daarom ben ik nu toch overstag gegaan. Win ik niks, steun ik in ieder geval nog wat goede doelen. En wie weet heb ik het geluk aan mijn kant en staat Gaston ineens bij mij voor de deur! Wat ik dan met dat geld ga doen? Nou ja, waarschijnlijk iets verstandigs zoals m’n huis aflossen, wat crypto’s en wat aandelen kopen.
Zo raakt dat geldpakhuis langzamerhand wel gevuld!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie