Wij hebben dit jaar de winterzon opgezocht! Zoals jullie weten ben ik een echte zonaanbidder. De afgelopen jaren hebben we daarom geprobeerd om elke winter een gezinsvakantie te plannen. In de zomer heeft de man het vaak te druk en daarnaast zijn we in de winter allemaal toe aan een beetje zon.
Helaas hadden we een aantal keer regen op vakantie toen we de Canarische Eilanden bezochten. Daarom kozen we vorig jaar voor Curaçao: gegarandeerd een zonnetje! Dat was een prachtige vakantie. Maar ook eentje die je niet elk jaar kunt maken. Want het kostte best een flinke duit (jullie dachten toch niet dat ik al zo’n goede blogger was dat ik dit soort dingen zou krijgen hè?) en het was een eind vliegen.
En dus gingen we dit jaar naar Egypte. Meer kans op zon dan de Canarische, en iets dichterbij dan de subtropen. Ik ben er een paar jaar geleden samen met een vriendin geweest, en dat was een heerlijke vakantie. Zon, zee, strand en prachtige riffen om te snorkelen.

Maar Egypte is geen Westers land, en we beseften toen dat we ons misschien iets beter hadden moeten voorbereiden. Zo moet je een visum hebben, een paspoort dat nog lang geldig is en buitenlandse valuta. Nu ik met het gezin ga heb ik dus een aantal zaken waar ik rekening mee houd, en ik deel ze graag!
Inhoud
Reisadvies
Tja, toch wel belangrijk om het actuele reisadvies voor Egypte te checken. Helaas is er overal op de wereld kans op een terroristische aanslag. Toch is de dreiging in Egypte een tijdje hoger geweest dan in andere landen. En op dit moment (feb. 2019) geldt voor een bepaald deel van de Sinaï woestijn en de grensgebieden nog steeds een negatief reisadvies. Alle badplaatsen in Egypte zijn op dit moment relatief veilig, en ook voor de hoofdstad Caïro geldt dat er alleen iets verhoogde veiligheidsrisico’s worden gegeven. De actuele kaart kun je vinden op de website van de rijksoverheid, en deze wordt regelmatig geupdate. Goed om die af en toe even te checken dus.
Georganiseerde excursies
Reizen door de woestijn van Egypte wordt op dit moment afgeraden, en over de weg vanaf de resorts naar de stad Luxor wordt geadviseerd alleen in georganiseerd verband te reizen.
Wij waren eigenlijk helemaal niet van plan om ons resort af te komen, maar om gewoon een hele week in een strandstoel te liggen. Mocht je wel iets van het land willen zien is er de volgende aanrader: boek georganiseerde uitstapjes of excursies bij erkende aanbieders, want helaas komt er in Egypte veel oplichting voor. Het is handig om met taxichauffeurs van tevoren een bedrag af te spreken en niet zomaar met locals mee te gaan die je zeggen dat ze je wel even ergens brengen voor een vergoeding. Dat kan namelijk vies tegenvallen…
Paspoort
Als je naar Egypte reist, moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn op het moment dat je Egypte binnenkomt. Best handig om dit op tijd te checken, want bij ons bleken een aantal paspoorten nog maar tot maart geldig. Het zal je gebeuren dat je daar staat en het land niet in komt… snel even nieuwe aanvragen dus!
Verder is het handig om thuis kopieën van je paspoort te maken om die bij het hotel af te geven. Je kunt dan je BSN-nummer onherkenbaar maken en er met grote letters KOPIE doorheen schrijven. Dit wordt geadviseerd om identiteitsfraude te voorkomen, je BSN-nummer in combinatie met je pasfoto zijn namelijk fraudegevoelige gegevens. Goed om bij stil te staan! Hier lees je meer over het afgeven van je paspoort in hotels.
Visum
Voor Egypte heb je een visum nodig. Met dit toeristenvisum mag je maximaal 30 dagen in Egypte blijven. Dit visum kun je op verschillende manieren verkrijgen. Je kunt het bijvoorbeeld kopen op de luchthaven na aankomst in Egypte. Het nadeel is dan wel dat je ervoor in de rij moet staan, en dat je de kosten contant moet afrekenen. Dit kan in dollars of in euro’s.
Makkelijker is natuurlijk om het visum van tevoren al online aan te vragen. Een visum aanvragen voor Egypte is op die manier zo geregeld. Je hebt even vijf minuten nodig om wat gegevens in te vullen, je betaalt met iDeal of Paypal. Je print het visum uit en als het goed is kun je op de luchthaven dan zo doorlopen. Best handig, zeker als je met je gezin reist!
Egyptische ponden
In Egypte wordt betaald met Egyptische ponden. Zoals ik al schreef is het noodzakelijk om Dollars of Euro’s bij je te hebben als je het visum ter plekke wilt aanschaffen. Daarnaast kun je op de luchthaven geld wisselen of Egyptische Ponden pinnen. Vanwege de wisselkoersen en toeslagen is het voordeliger om dat in het land van bestemming te doen. Op dit moment krijg je voor 1 euro ongeveer 20 Egyptische Ponden.
Maar: het blijkt dat Egyptenaren ook dolblij zijn met keiharde Euro’s. Zeker in toeristische gebieden kun je hier prima mee uit de voeten, wees dus niet te hysterisch met geld wisselen. En: bewaar wat Euro’s voor de terugreis, in het vliegtuig kun je vaak ook alleen met Euro’s betalen!

Fooien
Wel slim om direct op de luchthaven even te pinnen of geld te wisselen, want in Egypte is het gebruikelijk een fooi te geven. En voordat je op je strandbedje ligt, kun je dus al vrienden gemaakt hebben met de buschauffeur en de bagagekruier. Toen ik Egypte eerder bezocht heb ik de buschauffeur een tijdje appelig aan staan kijken voordat ik begreep dat hij op een fooi wachtte, haha! Nu ben ik beter voorbereid. Een fooitje van 5 pond is heel netjes voor bijvoorbeeld iemand die de koffers draagt, en in een restaurant geef je ongeveer 10%.
Vaccinaties
Vaccinacties zijn alleen verplicht als je naar Egypte reist vanuit een gebied met gele koorts. Reis je gewoon uit Nederland dan zijn DTP en Hepatitis A aanbevolen. De meeste kinderen hebben de DTP prik gehad in het normale vaccinatieschema en zijn daartegen dus nog beschermd. Voor jezelf is het wel verstandig om dit even na te kijken. Voor Hepatitis A geldt: als je met een tussenpoos van twee jaar twee prikken haalt, ben je 30 jaar beschermd.
Zelf ben ik nog compleet onder de pannen omdat ik in 2002 naar Thailand ben geweest en toen het shot Hepatitis A heb gehad. De DTP kreeg ik zelfs kort geleden nog een keer toen ik met mijn stomme hoofd mijn vinger tussen de autodeur plette en een diepe snee had waar de dokter een tetanusrisico in zag. Mijn gezin daarentegen komt het Westland zo vaak niet uit, dus voor hen moest ik nog wat vaccinaties regelen.
Bedekkende kleding
Egypte is een Islamitisch land, dus wil je bezienswaardigheden of steden bezoeken dan is het gepast om kleding te dragen die knieën en schouders bedekken. Op je resort hoeft dat natuurlijk niet, maar mijn ervaring met Egypte is dat er ook muggen kunnen opduiken zodra de zon ondergaat. Een paar setjes met luchtige, bedekkende kleding meenemen is helemaal zo gek nog niet. Ook waait het eigenlijk altijd in Egypte, en ‘s avonds kan het best fris worden. Rekening mee houden dus!
Nou, en als je dan aan alle bovenstaande punten hebt voldaan is het koffers inpakken en gaan! Het hotel waar wij verbleven had een privéstrand met huisrif, een waterpark met meer dan 20 glijbanen en overal gratis Wifi, dus alle ingrediënten voor een relaxte vakantie!
De uitgelichte afbeelding komt van shutterstock/culpies
Related Posts
Lisette
Latest posts by Lisette (see all)
- Zelfscan happiness: ode aan de blieper - 20/02/2019
- Op safari naar Kenia: hoog op onze verlanglijst! - 19/02/2019
- Dan ga ik maar op Merel zitten… Over WIDM 2019 #7 - 17/02/2019
Geef een reactie