Elk jaar duikt hij wel een paar keer op: de discussie over vakantie buiten de schoolvakanties. Veel ouders willen hun kind graag een paar dagen eerder meenemen om files te ontwijken of kosten te drukken. Mag en kan dat zomaar? Hoe zijn de regels en hoe zit het met boetes?
Boete
Het nieuws van vorige week ging over de boetes. De leerplichtambtenaar zou nu direct een boete kunnen geven aan de ouders, in plaats van dat ouders voor de rechter moeten komen. Dit zou de zaken aanzienlijk versnellen. Die boete? Dit bedraagt €100,- per kind per dag. Best pittig!
Elk jaar houden duizenden ouders hun kinderen een of meerdere dagen thuis voor het zogenoemde luxe verzuim, zo schrijft het AD. Nu krijgen ouders eerst een waarschuwing, en de keer erna gaat de zaak naar de rechter, waarbij ouders nog met goede redenen kunnen komen voor het verzuim. De rechter beslist dan of de boete wordt opgelegd. Als dit via de leerplichtambtenaren loopt dan kost het minder, en wordt de straf misschien meer zichtbaar voor ouders.
Dit artikel van RTL nieuws maakt duidelijk dat het voor sommige ouders simpelweg niet mogelijk is om in de vakanties weg te gaan. Zeker in gebieden waar veel ouders in de horeca of agrarische sector werken, is vakantie buiten de seizoenen bijna een must. Anders komt het er niet van.
Vakantieverlof
En wat vind ik daarvan? Tja, ik hink een beetje op twee benen. Ik vind het aan de ene kant niet nodig om kinderen buiten de vakanties mee te nemen. Ik bedoel, ze hebben 13 weken per jaar vakantie, en ook nog eens in alle seizoenen. Dan moet er toch een moment bij zitten dat je als gezin op vakantie kunt?
Aan de andere kant maken wij zelf ook wel eens gebruik van de regeling die er is, omdat het soms zo uitkomt. Met een eigen bedrijf mag je vakantieverlof aanvragen buiten de schoolvakanties, voor maximaal tien schooldagen per schooljaar. Best veel natuurlijk. Je ziet ook dat er veel misbruik van wordt gemaakt. Immers, in sommige gebieden hebben bijna alle ouders een eigen bedrijf.
Er zijn dan dus mensen die in de zomervakantie drie weken gaan kamperen, in de herfstvakantie een weekje zon pakken, met Kerst naar Oostenrijk vertrekken en dan in maart ook nog een weekje willen skiën buiten de vakantie. Want ‘dan is het zo lekker rustig op de piste’. Als dit gebeurt schiet de regeling natuurlijk compleet zijn doel voorbij, en ik vind dát dan ook niet kunnen. Maar een dag eerder weg omdat er een vlucht op vrijdag gaat en niet op zaterdag, tja, moeten we daar moeilijk over doen?
Leegloop
Bij de jongste kleuters die nog niet leerplichtig zijn, zie je vaak een complete leegloop van de klas in juni en september. Dan kun je natuurlijk nog goedkoop op vakantie en zit je collega’s met oudere kinderen ook niet in de weg. Wij deden dat het eerste jaar ook, vooral omdat mijn man het makkelijkst weg kan in september.
Ik vond het echter heel wat om eerst zes weken zomervakantie te moeten doorkomen, waarbij ik extra vrij moest nemen omdat kinderen dan eenmaal thuis zijn, en vervolgens nog vrij te nemen om op vakantie te gaan. Zonde, dan ga ik liever in die zes weken, dat breekt een beetje.
Daarbij is mijn ervaring dat het steeds minder leuk wordt om op vakantie te gaan buiten de schoolvakanties als de kinderen ouder worden. De eerste keer dat wij op een zonvakantie gingen was dat last-minute in maart, omdat mijn man niet op een ander moment weg kon. De twee jongsten waren nog klein, maar voor de oudste was er niet veel te beleven. Immers, er was geen animatie buiten de vakantie, en er waren voornamelijk peuters en bejaarden op het park.
Dit jaar vertrokken we in de kerstvakantie naar Curacao, maar omdat de reis pas vanaf januari te boeken was kwamen we iets na de vakantie terug. Gelukkig was dit geen probleem. En dan is de bestaande regeling natuurlijk ideaal. Zouden we die niet hebben zou ik een boete riskeren van 900 euro. Dan wordt de vakantie buiten de schoolvakanties ineens een stuk minder voordelig.
Verlofdagen
Veel ouders pleiten nu voor zogenoemde ‘verlofdagen’: vijf snipperdagen die door ouders zelf in te vullen zijn. Wil je eerder op vakantie of juist later terugkomen, in de herfstvakantie twee weken weg of een dagje naar een pretpark, dan kan het allemaal. Zelfs een dagje ijsvrij is dan mogelijk!
Wat mij betreft ideaal, en dan mag er in plaats daarvan best een gewone schoolvakantie af. Leerkrachten vinden dit echter lastig: kinderen missen dan soms belangrijke delen van de stof. Al is dat natuurlijk ook zo op het moment dat de leerkrachten gaan staken.
Deze flexibiliteit lijkt een beetje de toekomst te zijn. Sommige scholen in Nederland werken al met flexibele vakanties of snipperdagen, en dit lijkt goed te werken. Ik vind het wel wat! Nu maar hopen dat dit erdoor komt nog voordat mijn kinderen van school af zijn!
De verveelde kinderen in de uitgelichte foto zijn aan vakantie toe. Ze komen van shutterstock.
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Stella zegt
Ik was langdurig ziek in de 1e klas toen de school naar een nieuw gebouw trok en in de klas een nieuwe rekenmethode gebruikt werd. Tijdens de ziekte heb ik veel sommen uit ouderwetse boekjes moeten maken. Van taal kan ik me niets herinneren, laat staan van andere schoolvakken. Waarschijnlijk waren er wel schrijfoefeningen.
Na terugkomst werd over het hoofd gezien dat ik die nieuwe methode niet kende. Leuk gesparteld de rest van het schooljaar. Ik ben nog steeds verbaasd over ouders die bepaalde leerkrachten “toch heel vriendelijk” vinden, terwijl de kinderen in elkaar krimpen onder dier blik of woord. Het bleek ook geen goede start voor de rest van het basisonderwijs, want in dat eerste jaar werd je in een bepaald vakje geplaatst, waarbij in het geheel niet naar de omstandigheden gekeken werd. Ben altijd zwak in rekenen gebleven, totdat ik algebra onder de knie kreeg. Ik weet niet of dat nu wel beter gaat als er geen mondige ouders met goede argumenten zijn.
Jacqueline zegt
Tja, ik ben er niet zo’n voorstander van, dat flexibele onderwijs. Je moet daar toch ook je onderwijsaanbod op afstemmen en niet elk kind is gebaat bij zo’n flexibel programma.
En zelf als docent vind ik het rete-irritant als studenten gewoon maar eerder op vakantie gaan en wij dan maar moeten schuiven met toetsen, examens of zelfs een diplomering. Maarja, ze zijn bij mij niet meer leerplichtig en er zijn vrijwel geen sancties in het mbo als het om verzuim bij meerderjarigen gaat.