Wat een geluksvogel ben ik! Een paar weken geleden kreeg ik via Westlandwoontduurzaam te horen dat er mensen konden inschrijven voor een gratis tuinontwerp. Met als insteek een duurzame, groenere tuin. Nou, dat wilde ik wel! Überhaupt ben ik heel blij met een tuinontwerp, want mijn tuintje ligt er, ondanks het tegelwippen, nog steeds een beetje kaal bij. En ik ben gek op tuinieren dus hoe meer groen hoe beter. Natuurlijk had ik al flink veel inspiratie opgedaan op Pinterest, maar echt een ontwerp maken is een vak apart, en dat laat ik graag aan professionals over.
Plattegrond
Als voorbereiding moest ik een plattegrond meenemen en foto’s van mijn achtertuin. Nou die foto’s zijn er dus genoeg, maar de plattegrond moest ik even voor gaan zitten. Ik scheurde wat ruitjespapier uit het wiskundeschrift van mijn zoon, en ging aan de slag. Uiteraard had ik geen zin om te meten dus telde ik stoeptegels vanaf de bovenverdieping (want het regende ook nog) waardoor ik uiteindelijk een telfout maakte en de tuin langer leek dan in werkelijkheid. Maar soit, we deden het ermee.
In het tuincentrum waar ik was uitgenodigd, zaten de ontwerpers al klaar. We kregen een halfuur per persoon. Daarin kun je best veel bereiken! Ik legde uit dat ik ondanks het tegelwippen nog steeds vind dat er teveel tegels in mijn tuin liggen, dat ik hou van grasmaaien en onderhoud van groen geen probleem vind, en ik wees de plekken aan waar zon is en waar de wind op staat. Wat volgde was een mooie tekening vol goede ideeën!
Kleine aanpassingen
Het grappige is dat je met kleine aanpassingen al veel kunt bereiken. Zo werd mij geadviseerd het stukje gras juist kleiner te maken, en daarvoor struiken en bomen in de plaats te zetten. En door het pad iets om te leggen, creeer je veel meer een speels effect. Ook leuk: een hokje voor de kliko’s met een sedumdak, zodat je niet tegen die lelijke kliko’s aan zit te kijken. En een boom voor de schuur, zodat je die ook niet ziet.
Nu hou ik dus van tuinieren, maar ook als je daar niet van houdt zijn er milieuvriendelijke mogelijkheden. Wat dacht je van een rand met grind, waarin het regenwater weg kan zakken. Of een vlonder waaronder dat kan. Zo plemp je je tuin niet helemaal dicht met tegels, maar heb je toch weinig onderhoud. En jongens, kom op. Eén of twee keer per jaar even de klimplanten snoeien, zoveel moeite is dat toch niet? Zie het als een gratis work-out!
Wat gaat er gebeuren?
Het hele mooie plan wat ik nu heb liggen, kan ik natuurlijk door een hovenier laten uitvoeren. Maar daarvoor heb ik niet echt de financiële middelen, vrees ik. Mijn plan is nu om stukje bij beetje dingen zelf te doen. Nog meer tegels te wippen om meer ruimte voor groen te creëren, het pad omleggen (ik heb geïnvesteerd in een rubberen hamer, altijd handig om te hebben) en dat klikohok kan ik vast zelf wel timmeren. Ook wil ik de buitenmuurtjes stucen (kan ik ook zelf, schijnt) en daar mooie dingen tegenaan laten groeien. Tot slot een regenton: dat zou wel echt ideaal zijn om regenwater op te vangen en daar weer mee te kunnen gieten.
Meer groen dus, en ook meer genieten, dat is het plan! Ik probeer actief de acties van Westland Woont Duurzaam en de gemeente bij te houden. Zo geven ze volgende week weer gratis boompjes weg, en komt dit initiatief voor een tuinonderwerp ook bij hen vandaan. En ik kreeg nog een pakketje bloembollen, zaadjes en een hoop informatie. Net het zetje dat ik nodig heb.
Wat doe jij om je tuin groener te maken?
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Stella zegt
Doen ze ook wat voor balkons?
Bij balkons ben ik geneigd om te denken aan die dingen die uitsteken, waar behalve zon ook regen en sneeuw op komt. Ik vind inpandige balkons deprimerend en denk, dat als ik de toekomst als bejaarde word opgesloten in zo’n kleine 2- of 1,5kamerwoning met een inpandig balkon of met helemaal geen eigen balkon in depressiviteit zal wegzakken. Natuurlijk zijn balkons vaak te heet of te koud om te zitten. Maar tuinieren is niet zitten, het is het jaar rond bezig zijn met plannen, uitvoeren, groot en klein onderhoud, je balkontuin bekijken etc.!! Een paar bakken aan het balkonhek is niet tuinieren, die zijn ook niet voor het jaar rond en dan kijken hoe alles weer “vanzelf” opkomt en wat er nog meer opkomt aan ingewaaid spul.
Vaak zijn ontworpen tuinen ietwat houterig, omdat er nogal volgens het boekje gewerkt wordt. En als er staat dat er 5 planten per m2 moeten, komen er dus 5 in een verder kale m2. Heb een poos gekeken naar zo’n buurtuin met een twijfelachtig ontwerp. Het duurde niet lang voor er een bak eenjarigen geplant werd. Kale tuinen met hier een daar een priegelplantje zijn immers geen gezellige tuinen en bovendien smeekt het om onkruidgroei. Binnen een jaar bleek er een ontwerpfout in te zitten, die vermoedelijk van de klant zelf kwam, omdat het hopeloos onprofessioneel was: Er was een stukje met coniferen en andere naaldstruiken , waar je hoogtens 1 per m2 zou doen, maar er was juist vrij weel. op een stukje van misschien 2m2. En een bruidssluier tegen het schuurtje, zodat je elk jaar drastisch moet snoeien. De volgende huurders hebben het meeste drastisch verwijderd.
Ik vraag me af hoeveel koppige klanten ze krijgen met hopeloze wensen waar ze binnen een paar jaar spijt van zullen krijgen.
Met die bomen moet je echt voorzichtig zijn. Denk erom: niet binnen 2m van je huis/schuur en van de erfscheidingen. De eerste bewoners in dit complex hebben enthousiast coniferenheggen en boompjes geplaatst. Alles is inmiddels weg, want coniferen nemen veel ruimte en energie en maken de omgeving donker. De bomen zijn gewoon niet bedoeld voor de kleine tuinen in gewone rijtjeshuizen. Gewone bomen dicht bij het fietspad vernielen het fietspad na een tijdje en bomen dicht bij huis kunnen dus voor lelijke dingen met de fundamenten en muren zorgen. Dus je moet zorgen dat de kruin wat klein blijft, wat trouwens goed zal gaan bij forsythia, die na de bloei gesnoeid moet worden om het volgende jaar op de nieuwe takken te bloeien. .
Klimplanten moet je ook zorgvuldig uitzoeken: klimop en blauwe regen zijn woekeraars, die het op z’n best doen als je over een landgoed beschikt. .
En je kan aan de schutting bloembakken ophangen met aardbeien. Die vermeerderen zichzelf, dus je kan er jaar in jaar uit plezier van hebben.
Inderdaad gewoon beginnen met stukjes en beetjes beginnen, kijken hoe het uitpakt en wat daar goed bij zal passen. Samen met de nieuwe tuin opgroeien.
Regenton: zet hem verhoogd neer, zodat er een emmer of in elk geval een bakje onder het kraantje kan. Informeer hoe je het water filtert voordat het de ton in zakt. Wat ik een paar keer zag: een ronde of rechthoekige plaat erop met planten of sedum. Het moet afneembaar zijn, voor als je de ton moet inspecteren, evt. schoonmaken.