Je valt van het één in het ander, zul je weten als je ooit eens een verbouwing hebt meegemaakt. Bij mij is de verbouwing nog niet eens begonnen, maar ik merk het nu al. Het begint met een andere keuken en een muur die eruit moet, dan moet er dus ook een nieuwe vloer komen, toch de muren maar stuken en laten verven, en zal ik de vloer direct doortrekken in de hal? Jazeker, maar dan moeten de muren in de hal ook worden gedaan en de deuren ingekort. Poeh. En een traprenovatie, is dat nog nodig? Tja, liefst wel, maar het houdt ergens op!
Traprenovatie prijzen
Ik zit altijd enorm te genieten van die woonprogramma’s waarbij ze een heel huis onder handen nemen. En altijd, áltijd doen ze een traprenovatie. Ken je het RTL-programma Kopen zonder Kijken? Ik kan van tevoren al precies bedenken wat erin komt: een glimmende visgraattegel op de badkamerwand met een spiegel met lichtsensor, een schuifpui met driedubbel glas en een perfecte gerenoveerde trap. Slijtvast, geluiddempend en met een lichtje onder elke trede. Heerlijk.
Maar goed, zo’n traprenovatie is niet goedkoop. De prijzen van traprenovatie kunnen al snel hard oplopen. Als er vloerbedekking op ligt is dat vaak zo vastgelijmd, dat de vloerbedekking zelf er al lastig af te krijgen is en de lijmlaag helemaal. Wil je dan zo’n trap net als op televisie, dan komen daar de materiaalkosten en de kosten van de arbeid nog bovenop. Hoewel veel trappen standaardmaten hebben, is het toch wel een klus voor specialisten en kun je dit niet makkelijk zelf doen!
Soorten trapbekleding
Tapijt
Op de meeste ‘oude’ dichte trappen, zoals die in mijn nieuwe huis, ligt tapijt. Dat was vroeger denk een soort standaard. Prima natuurlijk, maar het is lastig schoon te krijgen. Je ziet dan ook dat het tapijt in het midden slijt en dat het viezig is. Nieuw tapijt kan een goede oplossing zijn: dit heb je in allerlei kleuren, het is geluiddempend en kan heel sjiek zijn. Nadeel is dus wel dat het ook weer snel vies kan worden en dat het kan slijten. Echt een duurzame oplossing is het dus niet.
Gewoon verven
Ja, ‘gewoon’ verven kan natuurlijk prima. Alleen als je een trap hebt die al bekleed is, wordt dat lastig. Als je de vloerbedekking er namelijk af haalt, zit je met een vreselijke lijmlaag die er niet af te krijgen is. Om me heen zie ik daar mensen toch wel de mist mee ingaan. Heb je een gewone houten trap dan kan het natuurlijk wel, een goede laag grondverf en dan een mooie laklaag er overheen. Ook dit kan wel snel slijten, je hebt kans dat het het regelmatig overnieuw moet doen.
Overzettreden van PVC, laminaat of hout
Wat je dus meestal bij die woonprogramma’s ziet, is dat er overzettreden worden gebruikt. Dit kan van verschillende materialen, en de kosten lopen erg uiteen. De kosten voor een traprenovatie met PVC zijn bijvoorbeeld lager dan met eikenhout. Daarnaast moet je, zeker nu in coronatijd, rekening houden met lange levertijden. Wel is het resultaat vaak echt verbluffend, en kun je er jaren mee vooruit. Omdat het plaatsen van overzettreden wel echt door een vakman moet worden gedaan, zijn hierbij vaak ook de arbeidskosten flink. Even sparen dus, maar dan heb je ook wat. Waar je verder rekening mee moet houden is dat de trap niet te glad wordt, je kunt hiervoor anti-slip strips of matjes kopen.
Project Hallway
Zelf heb ik besloten om project hallway tot een plan B te downgraden. Hoewel de vloerbedekking op de trap echt wel aan vervanging toe is, wil ik eerst eens even goed bedenken wat ik wil en kijken hoeveel geld er overblijft na de rest van de verbouwing. Immers ga ik de keuken, vloer en muren ook al doen, en het houdt een keer op. De vloer in de hal wordt wel vernieuwd, evenals één van de muren. Mogelijk vind ik de trap erna zo lelijk dat ik hem snel laat renoveren, haha, maar dat moet dan als ik er al woon. Tot die tijd vergaap ik me gewoon nog even aan de trap-make-overs op televisie!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie