Een paar maanden geleden schreef ik een artikel over de zoektocht naar een andere auto. Na het bezoeken van de autobedrijven heb ik veel gezien van de verschillende verkooptechnieken. Autoverkopers kunnen sluwe methoden hebben om de klant te overtuigen. Het laatste wat je wilt is om na een bezoek aan de dealer weg te rijden met een nieuwe auto waar je in eerste instantie helemaal niet op zat te wachten. Je kunt dit ook een stapje voor zijn door de juiste voorbereidingen te treffen.
Op welke punten check je de nieuwe auto?
Het in de gaten hebben van de trucs van de verkoper is een ding, maar je kunt nog een stapje verder gaan. Verkopers proberen vaak een inschatting te maken van het kennisniveau dat jij als koper hebt van auto’s. In mijn geval niet zo’n hoog niveau vrees ik, haha, al doe ik mijn best om dat te verbloemen.
Is de kennis zeer beperkt? Dan zullen ze er al snel een aantal termen bij gooien die jou nog verder in verwarring brengen. Dit geeft zo’n verkoopmannetje (die jou wellicht al ‘mevrouwtje’ heeft genoemd in gedachten) namelijk de mogelijkheid om het gesprek te leiden en jou de richting in te sturen waar hij je wil hebben. Woorden als de minimale profieldiepte, de aandrijfas, het antiblokkeersysteem mogen voor jou niet onbekend zijn. Wanneer je tijdens het gesprek laat zien aan de verkoper dat je weet waarover je aan het praten bent, zal hij voorzichtiger zijn met de trucs die hij probeert in te zetten.
Waarschuwingslampen
Zodra de autodealer een aantal auto’s aan je laat zien kun je hem voor zijn door een auto die aan jouw wensen en eisen voldoet te checken. Wijkopenautos.nl heeft een handige checklist gemaakt met alle punten waarop je een auto controleert voordat je deze koopt. Er staan een hoop fijne tips op. Zie jij bijvoorbeeld ook altijd verschillende lampen knipperen bij het aanzetten van de auto? Wanneer de waarschuwingslampen gaan branden bij het aanzetten en kort daarna weer uit gaan dan betekent dit dat de ESP en de ABS goed werken.
Let tijdens de proefrit goed op een piepend geluid bij het remmen. Dit is een teken van versleten remmen. Probeer dus niet de alleen de Hi-Fi stereoset uit door deze op de hardste stand te zetten! De remmen zijn wel ietsje belangrijker.
Checklist
Naast het checken van de remmen zijn er natuurlijk nog veel meer onderdelen die bij een auto moeten worden gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan de versnellingsbak, de motor, de accu van een auto of het stuurwiel. Niet alleen op de kleur en de leuke opties letten dus als je een nieuwe auto koopt… Om deze onderdelen te controleren zijn er gelukkig allerlei handige trucjes die je toe kunt passen om te kijken of deze goed functioneren. Je hoeft hier echt geen autokenner voor te zijn.
Veel van deze tips kende ik niet, ik moet dus maar hopen dat ik geen kat in de zak heb gekocht. Op de onderstaande afbeelding vind je direct de handige tips, deze kun je altijd stiekem in je zak moffelen of snel op de wc nog even doornemen als je naar de autodealer gaat, zodat je goed beslagen ten ijs komt.
Uiteindelijk vond ik de ideale gezinsauto voor ons, en omdat hij vrijwel nieuw was voldeed hij aan alle bovenstaande punten. Voordat ik de oude auto inruilde heb ik die ook nog even gecheckt, zodat ik zeker wist dat er geen verrassingen achteraf kwamen. Ideaal!
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Carpardoo zegt
Hi Lisette, wat een informatieve blogpost! Het kopen van een andere auto is toch vaak een flinke investering en – zoals je zelf al schrijft – heeft niet iedereen de benodigde technische kennis in huis. Als je net de verkeerde verkoper treft kun je voor flink wat euro’s de boot in gaan. Ik denk dat de checklist voor veel mensen een handige uitkomst bied, ik sla hem in ieder geval even op!
Groet,
Mike