Als zzp’er moet je altijd aan je bedrijf denken. Op je lauweren rusten is er niet bij: ontwikkelingen gaan razendsnel, in elk vakgebied, en als je even niet oplet dan lig je uit de markt. In mijn eerste jaren als zzp’er maakte ik de fout me te gedragen als iemand in loondienst: ik deed gewoon mijn werk, ging naar huis, en dat was dat. Natuurlijk, je hebt wat meer administratieve verplichtingen, maar verder deed ik geen moeite om mijn bedrijf uit te bouwen. Inmiddels is dat anders. Ik moet nu zelf de kost verdienen, en dat maakt me superverantwoordelijk. Mijn bedrijf móet succesvol zijn! In dit artikel geef ik wat tips voor zzp’ers om je bedrijf op de markt te zetten en je opdrachtgevers te vriend te houden.
Geef af en toe een cadeautje
Als werknemer krijg je een kerstpakket, als zzp’er is het de bedoeling dat je relatiegeschenken uitdeelt. Ja, je moet er even bij stilstaan. Ik stuur regelmatig een lekkere doos gebak, een leuk bosje bloemen of een attentie naar een opdrachtgever bij speciale gebeurtenissen. Om te laten zien dat ik ze waardeer, en natuurlijk om een klein beetje reclame voor mezelf te maken. En mok bedrukken met je logo bijvoorbeeld, zodat ze elke dag bij de koffie even aan je denken. Of een t-shirt bedrukken waarmee je kans hebt dat je opdrachtgever ook weer reclame maakt voor jou. Met kerst is het helemaal leuk om uit te pakken met lekkers en flesjes wijn
Communiceer open en helder
Misschien een open deur, maar hoe vaak ben jij van het kastje naar de muur gestuurd bij een bedrijf, probeer je iemand te bereiken die niet opneemt of niet terugbelt, of zit je opgescheept met halfslachtige afspraken? Dit werkt gewoon niet. Communiceer open en helder. Als zzp’er heb je over het algemeen geen secretaresse in dienst (anders was je een zmp’er) dus je moet hier gewoon even goed je best voor doen. Plan een dagdeel in de week in voor administratie, mails en afspraken. Houd één goede, overzichtelijke agenda bij. En wees ook eerlijk als iets niet gaat lukken: hier heeft een opdrachtgever meer aan dan aan halfslachtige beloftes die niet worden nagekomen.
Blijf leren
Het maakt niet uit in welk vakgebied je werkt, er is altijd wat te leren. Stilstand is achteruitgang! Zorg dus dat je minimaal eens per jaar een bijscholing volgt. Niet alleen om bij te blijven op je eigen vakgebied, maar ook om te kunnen netwerken. Als zzp’er werk je vaak solistisch, en het kan heel nuttig zijn om ervaringen uit te wisselen met collega’s. Denk niet als je al 30 jaar in het vak zit dat je alles weet: overal vindt ontwikkeling plaats. Bijscholingen zijn soms duur, maar vaak kan het belastingtechnisch wel voordelig zijn om scholingen te volgen. Vergeet dit dus niet!
Lever goed werk
Dit wordt vaak niet eens genoemd als tip voor zzp’ers, omdat het zo logisch is, maar eigenlijk draait het hier wel om. Lever gewoon goed werk. Dit is de beste reclame die je voor jezelf kan maken, en ook hetgeen waar je als het goed is het meeste voldoening uit haalt. Op de korte termijn lijkt het soms lucratief om iets af te raffelen, maar echt, het komt altijd bij je terug. Ga ook op zoek naar het werk wat je het allerleukst vind. Ben je schilder maar vind je behangklussen echt ruk? Probeer dan vooral voor de leuke schilderklussen te gaan. Hier haal je het meeste voldoening uit, en wie weet heb je een collega die juist weer helemaal gek is op behangen. Als je doet waar je het beste in bent en wat je het leukst vindt, houd je het uiteindelijk het langste vol.
Ik vind het een feestje om zzp’er te zijn. Het gevoel van vrijheid is heerlijk. Ook vaar ik erg wel op ‘als je werkt krijg je geld, als je niet werkt krijg je geen geld’. Ik weet niet, dat klopt gewoon in mijn hoofd. Daarom doe ik er ook alles aan om na mijn scheiding zzp’er te kunnen blijven. Met goede verzekeringen, een duidelijke administratie en effectieve bedrijfsvoering moet dat gaan lukken.
Ben jij ook zzp’er, en hoe bevalt het je? Heb je nog tips voor andere zzp’ers?
De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Stella zegt
Denk er aan dat er steeds meer mensen voedselintoleranties ontwikkelen. Dat zijn geen toegenomen modeziektes maar de gevolgen van industriële ingrepen in de ontwikkelingen van onze voeding, zowel bij de teelt als bij de verwerking voordat het in de winkel ligt. Zo is de melk die je in de winkel koopt, iets anders dan de melk recht van de boer.. Het heeft zwaar ingeboet aan gezondheid en heeft de hoeveelheid melkintoleranties vergroot, bv. door vet af te romen en door het pasteuriseringsproces is de lactase uitgeschakeld. Niet de melkallergie, want allergieën gaan via het allergieënstelsel en dat reageert fout op proteïnes. Lactase helpt om lactose af te breken. De voedselveredeling heeft vanaf de jaren 50 voor het graan een grotere en zekerder opbrengst kunnen kunnen bereiken door meer en sterker.e gluten in te kweken (dat beschermt tegen weer en wind en zit aan de buitenkant). Gluten worden toegevoegd aan havermout en aan broodbakverbeteraar voor het gewone bakkersbrood. Lactose wordt om meerdere redenen toegevoegd aan allerlei produkten.
Van spontane geschenken kan ik het meeste zo doorgeven of weggooien, wegens dieet/allergie/intoleranties. Bij boeketten zou je kunnen vragen om er de stuifmeelarme bloemen in te doen. Een bloemist weet welke dat zijn. Als ik me goed herinner, moeten kruisbloemigen vermeden worden en zijn de bloemen die van nature met een enkel bloembladrondje bloeien maar opgefokt zijn tot gevuldbloemig onvruchtbaar, dus zonder stuifmeel, waarmee ze tevens geen bijenvoerplanten meer zijn.
Een ZZP’er stuurt me soms kleinigheidjes die in een envelop passen, iets waar ik eerst wel van opkeek maar geen last van heb, zoals een dun post-it blokje. Boeketten moet je tegen kunnen en ervoor zorgen, taarten moet je van houden (ik vind de meeste niet eens lekker en mierzoet vind ik vies.
Sorry voor het moeilijker maken van kleine cadeautjes uitzoeken.