In 2003 vertrok ik om te gaan backpacken door Australië. Uiteindelijk bleef ik er 6,5 maand. Met dit aangeleverde artikel kan ik weer even herinneringen ophalen, en oh, het begint alweer te kriebelen! Lees in dit aangeleverde de tips van een expert, met af en toe schuingedrukt een extra tip van mij erbij!
Op zoek naar een vakantiebestemming en wil je echt een mooie reis maken? Ga je op je kop staan, dan zit de bovenkant onderaan. Zo is het ook met Australië, Down Under. Australië ligt ergens onderop de wereldbol, in totaal 14.792,34 kilometer van ons vandaan. Ter vergelijking, een vakantie naar Mallorca is maar 1400 kilometer!
1. De trip
Okay, houd je vast, want de trip naar Australië is eentje die je niet in de koude kleren gaat zitten. Het is een behoorlijk lange reis, gaat meestal in twee fases. Eerst zit je in een volgepropt vliegtuig vanaf bijvoorbeeld Schiphol richting Dubai, Indonesië of Singapore. Daar maak je een noodzakelijke tussenstop, waarna je doorvliegt naar Australië. Je kunt er ook voor kiezen om van een tussenstop een minivakantie te maken, voordat je verder zeult. Dat moet je gewoon zien als een luxe optie.
In totaal zal je lijdensweg richting Australië bestaan uit circa 20 uur vliegen. Let er wel op dat je een visum nodig hebt voordat je het land mag betreden. Heb je die niet, dan kun je dat aaien van de koala’s en meehuppelen met de kangoeroes wel vergeten. Overigens is een vaccinatie niet nodig, tenzij .. je met muggen in Australië van doen krijgt. Gele koorts (een virus), is namelijk sporadisch nog een probleem en wordt overbracht door die steekbeestjes.
Na al dit ‘zuur’ komt het ‘zoet’! Australië is een enorm land dat je niet eventjes kunt bezoeken in een opwelling. Daarvoor is het te bijzonder. Je moet ook zelf echt Down Under, om het onderste uit de Australische kan te halen.
2. BYO-principe
Eenmaal aangekomen in Australië wacht je een verrassing. Denk je dat je uit een welvarend kikkerlandje komt om vervolgens de big spender uit te gaan hangen aan de andere kant van de wereld, dan kom je bedrogen uit. De prijzen in Australië liggen meer dan tien procent hoger dan in Nederland. Ja, die euro is misschien wel erg sterk, maar dat land staat nu eenmaal in de top 20 duurste landen ter wereld. Tegenvaller. Daar gaat je droom om een vijfgangenmenu te nuttigen in een Aboriginal-restaurant onder begeleiding van een didgeridoo-bandje. (en ook elke avond eten bij de McDonalds of Hungry Jack’s, zoals de burger King daar heet, is niet goed voor je portemonnee. En je kont…)
Maar, er is ook een voordeel. Want ze kennen in Australië bij sommige restaurants het Bring Your Own-principe, kortweg BYO. Ga je uiteten in Australië, dan zijn er diverse eetgelegenheden die geen schenkvergunning hebben. Hierdoor mag je daar gewoon je eigen wijntjes meebrengen, maar meld wel even van te voren dat je je eigen Shiraz en Chardonnay op tafel zet. Waarom dit in Nederland nog niet bestaat, mag Joost weten. Misschien een idee om dit te introduceren?
Een kangoeroe-biefstukje, eigen wijn (uit Australië) erbij en vervolgens geen torenhoge drankrekening aan het einde van de avond, waar je een kater van had kunnen krijgen. Ideaal. Als dit alles achter de kiezen is, kun je je vervolgens begeven in het bruisende nachtleven in een van de steden in Australië. Of je gaat bijvoorbeeld de natuur in en heerlijk naar de sterren kijken in de Outback.
3. Steden
Er moet gezegd worden dat alle grote plaatsen in Australië zonder uitzondering prima uitgaansgelegenheden bieden. Alleen ja, de éne stad is de andere natuurlijk niet. Maar wat zijn nou precies de steden waar je het beste kunt toeven?
Allereerst heb je Sydney in de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales, dat vooral bekend is vanwege het beroemde Opera House en Harbour Bridge. En wil je uit Australië terugkomen met een heerlijk tintje, dan heb je er ook nog eens prachtige stranden om te bruinen. (Bondi beach, geweldig strand ook om te surfen!) Bovendien is het een walhalla voor surfliefhebbers (zie je), die de golven berijden als een cowboy op een losgeslagen stier. Deze stad in Australië heeft de grootste natuurlijke haven ter wereld.
In Melbourne, hoofdstad van Victoria, waan je je bijna in een Europese stad. Alles ademt Europa en niet Australië; de infrastructuur en de gebouwen hadden pakweg ook in Manchester of Dublin kunnen staan. Het is er erg groen, er is veel cultuur en het shoppen is er fantastisch. Het is ook een stad die uitblinkt in allerlei sporten, met name in Australian rules football. De eigenzinnige variant van rugby, waar alleen Australiërs iets van lijken te snappen, is hier uitgevonden. (Ik heb de Grand Prix bezocht in Albert Park. Geweldige ervaring. Verder heb ik het sporten een beetje langs me heen laten gaan dat halfjaar, zoals je op de foto’s ziet…)
Partytime in Australië! Dat is hoe Brisbane het beste omschreven kan worden. Bars, club, koffiehuizen, wijnbars, discotheken, comedyclubs en karaokebars kun je het best via een tour bezoeken. Zo weet je dat je in elk geval niks hoeft te missen, want zo’n tourguide is meestal een local die overal het fijne van weet in Australië. (De vuurwerkshow met oud en nieuw is absoluut een aanrader!)
Heb je meer behoefte aan rust en een dorpsgevoel, eigenlijk een soort slaapstad, dan biedt Adelaide uitkomst in Australië. Hoewel het een stad is met liefst 1,3 miljoen inwoners, is daar weinig van te merken. Het hoogtepunt dat je kunt beleven hier is de rijkdom die de wijngaarden in je glas brengen. De stad is namelijk de wijnproducent bij uitstek van het land.
4. Flora als pizzastukken
Uniek, dat is het beste woord om de flora te omschrijven van de Aussies. Het is alsof Australië is samengesteld uit zoveel mogelijk verschillende gebieden. Een soort quattro formaggi, de beroemde pizza die wordt gekenmerkt door allerlei smaken op een enkel stukje deeg. Er zijn woestijnen, maar ook gewoon tropische regenwouden. Bergketens, stranden en ook steppes liggen op je bord.
In New South Wales vormen de Snowy Mountains het hoogste deel van de Australische Alpen. Je kunt hier gewoon skiën, en après-ski kennen ze dus ook in Australië. In het noorden van Queensland ligt Daintree National Park. Dit is een van de oudste regenwouden ter wereld, waar zelfs prehistorische planten groeien die elders al zijn uitgestorven.
De Outback, die het midden van Australië vormt, is niet of nauwelijks aangetast door de mens. Het is uitgestrekt en je kunt je er echt verloren voelen. Wil je echt verdwijnen voor alles en iedereen, dan is dit de plek! Nee, maar zonder gekheid, een naald is nog makkelijker te vinden in een hooiberg als je de weg kwijt bent. (wij hebben een keer een dag gereden, honderden kilometers, zonder een mens tegen te komen. Bizar)
West-Australië is qua natuur het ruigst te noemen. Wat je hier ziet is sinds de prehistorie waarschijnlijk niet meer veranderd. Wie genoeg heeft van het land, gaat gewoon het water in. Je trekt je flippers aan je voeten om vervolgens met snorkel of duikersuitrusting de wondere onderwaterwereld te bekijken.
5. Typische wezentjes
Last, but not least, de dieren. Want het lijkt wel alsof de meest typische en gekste dieren ter wereld hebben afgesproken om met zijn allen te gaan wonen in Australië. Wat te denken van het vogelbekdier, de kangoeroe, de koala en de Tasmaanse duivel? (laten we het maar niet hebben over de spinnen, slangen en krokodillen)
Het vogelbekdier dat leeft in Australië is voor biologen nog altijd een soort van mysterie. Het is officieel een zoogdier, maar legt eieren (zonder fipronil) en heeft een snavel. Het lijkt erop alsof een otter en een eend intiem zijn geweest. Denk er maar niet aan om ze zomaar te aaien, want de beestjes hebben giftige klieren aan hun achterpoten.
Als er iets is waar je vrolijk van kan worden is het de kangoeroe wel. Er zijn een aantal soorten van deze springende buideldieren in Australië, waarvan de rode kangoeroe die twee meter kan worden, de grootste is. De baby’s van deze dieren worden door de moeders vervoerd in een handige huidplooi, de buidel genaamd. Hoewel zij er harig en vriendelijk uitzien, is het aanhalen van deze kangoeroes niet echt verstandig. Je kunt beter maar geen trap van hun grote poten krijgen.. (de wallabies, kleine kangoeroetjes, zijn een stuk vriendelijker. Ze hupsen rond je tent als duiven die op zoek zijn naar eten)
Houd je ook zo van slapen? Dan kun je het goed vinden met de koalabeer. Deze dieren slapen gemiddeld 22 uur per dag(!). Dit zijn dieren die je vingers er niet zomaar af zullen bijten en zijn over het algemeen vredelievend.
De Tasmaanse Duivel is een diertje dat alles opvreet wat het tegenkomt. Rustig maar, ondanks de naam is het niet een satanisch wezen dat aan kruisverbrandingen doet. Het houdt gewoon van veel en lekker eten. Vooral muisjes en vogels staan op zijn menu. Alleen zijn gegil is nogal apart en niet aangenaam. Als ie bang is, dan klinkt zijn roep als een kapot koffiezetapparaat.
Over koffie gesproken, zit al zolang te tikken dat ik vergeten ben mijn bakkie op te drinken. Australië is ook zo veelzijdig!!! Nou, ik hoop dat ik je nieuwsgierig heb gemaakt, moet mijn ijskoffie maar eens opwarmen! Toedels en zoals ze in Australië zeggen ‘Hooroo’.
Als ik alles zo lees krijg ik alweer helemaal zin in een reis naar Ozzie. Dan misschien niet meer als backpacker maar met een camper ofzo. En de haarverf laat ik links liggen. Ik ga mijn reisverhalen eens teruglezen, wie weet deel ik er nog wel een paar, uiteraard met wat gênante foto’s!
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Geef een reactie