Kijk, we hebben het allemaal zwaar. Laat ik dat vooropstellen. Niemand zat te wachten op een virus dat de wereld zou beheersen en ons in onze vrijheid zou beperken. Wat er voor goeds uitkomt, is dat wij elkaar soms kunnen helpen met tips en adviezen om de tijd zo leuk mogelijk door te komen. Ik maak een beginnetje, speciaal voor ouders met hoogbegaafde kinderen.
Van hoogbegaafde kinderen weten we een paar dingen. Ze hebben uitdaging nodig, gedijen goed bij peercontact, zijn kritisch en niet altijd gemotiveerd om de ‘standaard’ werkjes te doen. Nou, ga er maar aanstaan als homeschooling ouder. Grote kans dat je de hele dag vragen krijgt over het virus, dat ze hun schoolwerk er óf in een halfuur doorheen rammen óf dat je de hele dag de strijd aan moet gaan omdat ze geen zin hebben in dat saaie werk. Veel hoogbegaafde kids hebben misschien ook het standaard werk gekregen in plaats van gecompact, verdiept en verrijkt werk. En ze missen de plusklas… nou, ga er maar aanstaan.
Laat de schooltijden los
Voor ons werd al snel duidelijk dat we de schooltijden los moesten laten. Afgezien van het feit dat wij als ouders allebei werken in cruciale beroepen en dus gewoon niet thuis zijn onder schooltijd, zijn mijn kinderen op verschillende momenten op hun actiefst. Dochter maakt haar schoolwerk rond 6.30 uur in de ochtend, zoon graag na het avondeten. Prima.
Laat de eettafel los
Idyllisch hoor, al die plaatjes van homeschooling moeders met kinderen met thee en een bak groenten aan de eettafel. Allemaal een laptop en hop, aan de slag. Wel, bij ons hebben we a) niet genoeg laptops, b) is het geluid van de muis ‘irritant’ en c) ademen de huisgenoten te hard. Ofwel: met zijn allen werken ontaard in 5 minuten in ruzie. De puber probeert te wippen met een stoel op wieltjes, de dochter stoot tegen de tafel en die kruidenthee ligt over de laptops heen… je snapt het. Inmiddels werkt er één onder een dekentje op de bank, de ander ligt in mijn bed te spellen en de derde heeft tomatenplukgymles.
Verzin leuke activiteiten voor het weekend:
Ja, iets was wij ouders van hoogbegaafde kinderen natuurlijk altijd al doen: uitdagende activiteiten verzinnen om het weekend door te komen. Zeker nu er geen sporten en kinderverjaardagen gepland staan. Maar: musea en pretparken zijn ook dicht! Hoe komen we dan deze lange weekenden en woensdagmiddagen door? Ook hiervoor heb ik een paar tips.
Online museumbezoek
Nog nooit het Rijksmuseum bezocht? Wel, nu is je kans. Met Google Streetview kun je een virtuele tour door dit museum maken. Eigenlijk zijn er heel veel musea en gebouwen die je met Google Streetview kunt bekijken, kijk maar eens op deze pagina. Ook het van Goghmuseum is een aanrader! Je hebt hier niet per se hoogbegaafde kinderen voor nodig trouwens, voor jezelf kan dit ook onwijs leuk zijn. Ik wist het niet, tot vandaag.
Lego set huren
Als je die eettafel toch niet gebruikt voor huiswerk, laat je kinderen er dan een enorme legoset op bouwen. Nu hebben ze tenslotte de tijd! Wij hebben wat grote sets van zolder gehaald, maar de kids wilden liever iets nieuws bouwen. Ik vond het een beetje te gek om voor allebei zomaar een grote set te bestellen, gelukkig kwam al snel de oplossing: een set huren. Bij de Bonte Bouwplaats, het Lego walhalla waar mijn kinderen normaal gesproken vaak vakantiedagen doorbrengen, kun je allerlei sets huren. Op te halen in Delft, dus ik had gelijk weer even een leuk ritje. Kijk voor meer informatie op de ‘Huur een set‘ pagina.
Proefjes doen
Als hoogbegaafde ouder ken je vast de websites wel waar proefjes worden aangeboden. Proefjes.nl, om maar eens een site te noemen. Maar hebben jullie ook niet altijd dat je denkt: pfff, wat een gedoe, het kost zoveel tijd en het geeft zoveel rommel… wel, die tijd heb je nu. En ook de tijd om op te ruimen. Dus hop, bestel baking soda en azijn en ga aan de slag. Hier vind je een leuk filmpje om een vulkaan te maken:
Mijn kinderen kijken ook graag youtubers die experimenten doen die misschien iets minder kindvriendelijk zijn. Nu kun je met hoogbegaafde kinderen best iets meer in de categorie van volwassen proefjes gaan zitten. Geef ze verantwoordelijkheid! Maar hou ze tegen als ze à la Jackass met een winkelwagentje van de trap willen rijden ;).
Klusjes voor geld
Ik weet niet hoe het met jullie kids zit, maar die van mij kunnen onderhandelen als de beste. En ze blijken over een enorm economisch inzicht te beschikken. Tijd voor mij om daar gebruik van te maken. Want als wij beiden aan het werk zijn, moet iemand het huishouden tenslotte doen. De schoonmaakster wordt ook betaald, dus vooruit, de kinderen nemen haar taak over. Ik heb geld uitgeloofd voor klusjes als de vaatwasser uitruimen, de was in de droger stoppen en handdoeken opvouwen. Blijken ze ineens heel goed te kunnen.
Sterker nog, ik kwam thuis na een dag werken en vond 2 wasmanden met opgevouwen handdoeken en een lege vaatwasser. Wat dat betreft is deze lockdown toch weer ergens goed voor!
Leer over de ruimtevaart
Vrijwel alle hoogbegaafde kinderen vinden de ruimte fascinerend. Wel, tijd om je daar eens lekker in te verdiepen! Toevallig hebben we al wat heldere avonden achter de rug. Ik downloadde de app ‘skymap’ en ging aan de slag. Vragen twitter je gewoon, desnoods naar een bekende wetenschapsjournalist. Soms antwoorden die zelfs!
yes! venus.
— ★ govertschilling (@govertschilling) March 20, 2020
Daarbij hadden wij toevallig al een telescoop in ons bezit, dus we kunnen onze lol niet op. We hebben naast Venus de Zeven Zussen (van het boek!) kunnen onderscheiden en een aantal sterrenbeelden. En satellieten door de lucht zien gaan, hoe leuk is dat!
Ben je een creatieve knutselouder (ik niet) dan kun je op ruimtevaartindeklas.nl lespakketten downloaden om allerlei proefjes te doen die met de ruimtevaart te maken hebben. Denk aan lessen over luchtdruk, marskanalen en voeding in de ruimte. Ben je voorlopig wel even mee bezig!
Maak een verkeerspark
Het enige wat je hiervoor nodig hebt, naast iets van een plein of een grote stoep, is een emmer stoepkrijt, en die kun je gewoon online bestellen. Als ik het ‘verkeersles’ noem gaan mijn kinderen in de bokkenstand, maar als ik gewoon zeg dat we gaan racen op het erf dan vinden ze mijn parcoursen geweldig. Je moet er wat pijn in je rug voor over hebben want het is een werkje (of je laat het ze zelf doen), maar dan heb je ook wat: een compleet verkeerspark met rotondes, wegen, gelijkwaardige kruispunten en zelfs McDrive. Jaja! Laat ze dan lekker fietsen over de paadjes.
Komt er na vijf minuten al ruzie (zoals bij ons) omdat een kind zich niet aan de regels houdt? Treedt zelf op als politieagent, dit was je toch al gewend. Tegen de richting in rijden is 5 minuten eerder naar bed, je broer of zus afsnijden is een halfuur geen iPad en een agent in functie beledigen betekent die betreffende agent de volgende dag ontbijt op bed brengen. Succes verzekerd.
Ga Pokémon zoeken
Toevallig zaten wij al aardig in de hobby’s die weinig sociaal contact vergen. Haha, wat dat betreft is deze lockdown niet eens zo anders voor ons. Mocht je je hoogbegaafde kind mee naar buiten willen krijgen dan is Pokémon Go een aanrader om te downloaden. Je hoeft hierbij niet in contact te komen met mensen maar hebt wel een goede reden voor een ommetje. Er zijn inmiddels ongeveer 800 Pokémon, dus voorlopig hoef je je niet te vervelen! Let natuurlijk wel op dat je echt niet bij andere mensen in de buurt komt, en is je geadviseerd binnen te blijven, doe dit dan ook.
Begin met een vreemde taal
Er zijn miljoenen apps die je kunnen helpen als je (kind) een vreemde taal wil leren. Had je er normaal geen tijd voor? Nou, nu misschien wel! Voor je het weet spreekt je kind vloeiend Spaans, Frans of Russisch. Natuurlijk alleen als ze het echt willen, want misschien hebben ze al schoolwerk en is het al lastig genoeg om ze daarvoor te motiveren, maar anders kan dit zeker een verrijking zijn. Duolingo bijvoorbeeld is een prima app. Bueno!
Nou ja, het zijn zomaar wat tips. Misschien heeft iemand nog leuke aanvullingen, dan hoor ik dat graag. Ik ben ook benieuwd: hoe doet jouw hoogbegaafde kind het op deze manier van thuisonderwijs? Ik merk dat de hele ‘ik heb geen zin om naar school te gaan’ strijd wegvalt, en dat dit mij ook weer veel energie oplevert. Benieuwd hoe dat bij anderen is.
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Diana VR zegt
Bedankt voor de tips!
Ik heb al veel in mijn mailbox gevonden maar dit waren weer extra’s. M’n dochter is bijna 4 (ook wij zitten met een verjaardag binnenkort:( ) maar ik probeer even mee te denken voor jou en hier ideeën te plaatsen voor iets oudere kinderen.
* Via WWF kan er toekomstkunde ( leren over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren aan de hand van actualiteiten) worden gevolgd : https://www.wwf.nl/jeugd/educatie/toekomstkunde/lessen-thuis?utm_medium=email&utm_campaign=natuurnieuws&utm_content=&utm_source=natuurnieuws-202003v2 Is ook voor grotere kinderen maar die heb je misschien wel in de begeleiding.
* Inspiratie voor coderen / programmeren is te vinden op codekinderen.nl ((https://maken.wikiwijs.nl/100525/CodeKinderen). Het onderdeel unplugged vind ik ook leuk. Laat ze maar eens bedenken uit hoeveel kleine deelstapjes een simpele handeling als je boterham smeren bestaat.
* https://www.talent3xl.nl/thuisonderwijs . Inspiratie voor wie kinderen in een plusklas heeft 🙂
* Tijdens m’n zwangerschap heb ik podcasts ontdekt. De weerman (kijk bij https://podcast.npo.nl/) is misschien ook al te doen voor jouw kinderen (waarschijnlijk is de voorwaarde of de interesse er is voor zo’n onderwerp). Zimmerman in space gaat over de ruimte maar daar heb ik zelf nog niks van beluisterd dus durf ik nog niet te zeggen dat hij geschikt is.
Ook de podcast “Aangenaam” is misschien interessant. Gaat over voornamen en de verspreiding en betekenis ervan. Iets wat me als kind boeide.
* n.a.v. de podcasts : maak je eigen podcast of hoorspel.
* Stop motion filmpjes maken. https://www.kidsweek.nl/nieuws-filmpjes/maak-8-stappen-je-eigen-stop-motionfilmpje. Kan met lego, playmobil, tekeningen enz.
* Maak een optische illusie foto. Iets met stoepkrijt tekenen op de grond vb luchtballon en foto van jezelf erin maar er is nog veel meer mogelijk. (heb er zelf een boekje over, zal proberen te zoeken). Optische illusies vond ik zelf als kind erg interessant en deed het ook goed toen ik les gaf.
* Een nieuw instrument leren. Via rainbow colors (gekleurde snaren / toetsen systeem). https://www.rainbowcolours.com/books
* Op deze site ook veel leuke “veilige” proefjes : https://www.expeditionchemistry.nl/proeven/. Uitleg over hoe het moet in stripvorm + verklaring van het experiment.
* Via de plusklasjuf begreep ik dat de smartgames gratis te downloaden zijn (weet niet voor hoelang). We hebben al tweedehands heel wat smart games verzameld dus hier heb ik zelf minder behoefte aan maar doe er je voordeel mee.
Groetjes,
Diana