Ken je dat? Ben je ergens mee bezig, krijg je een appje. Of de deurbel gaat. Iemand vraagt iets aan je of je moet plassen. Voordat je weer terug bent in je concentratie, ben je zo een kwartier verder. Gefocust werken vinden veel mensen erg lastig. Ik betrap mezelf er ook op: terwijl ik dit artikel type heb ik 16 (!) tabbladen openstaan op twee schermen, speel ik Wordfeud én luister ik een podcast. Dat multitasken lijkt ideaal, maar onder de streep kost het vaak meer dan het opbrengt.
Stop met multitasken
Multitasken is een mythe. Vrijwel niemand kan veel dingen tegelijk. Wat je wel tegelijk kan: een geroutineerde taak waar je niet bij na hoeft te denken samen met een taak waar je je hersenen bij moet gebruiken. Bijvoorbeeld tandenpoetsen terwijl je tv kijkt. Maar wat de meeste mensen doen, is gewoon heel snel schakelen tussen taken die hersencapaciteit vragen. Alleen kost dat schakelen heel veel energie. In de huidige tijd, met veel afleiding, is het bijna normaal geworden om constant te schakelen. Stop daarmee! Probeer je op één taak te focussen voor langere tijd, en doe je werk voetje voor voetje. Alleen zo werk je efficiënt en kost het je het minste energie. (bron: eenhelderhoofd.nl)
Pas op met een to-do list
Een to do list kan heel nuttig zijn, zodat je overzicht hebt over wat je allemaal moet doen op een dag. Maar pas op: veel mensen stellen te hoge doelen. De frustratie als alles wéér niet is gelukt, is zonde. Stel dus kleine doelen, SMART geformuleerd, en wees kritisch. Wat móet echt af en wat kan wachten? Prioriteiten stellen dus, en soms ook taken delegeren. Zeker voor de perfectionisten onder ons soms lastig.
Leer snellezen
Huh, is dat nou handig, zul je misschien denken. Maar een cursus snellezen kan je een hoop opbrengen. Moet je voor je werk bijvoorbeeld ellenlange rapporten of onderzoeken lezen, dan kun je daar best tegenop zien en het voor je uit schuiven. Kun je snellezen, dan heb je tools om dit snel en efficiënt te doen en vaak hik je er dan minder tegenop. Ook leert de cursus je beter namen, getallen en feiten onthouden uit wat je leest. Met een cursus snellezen leer je niet alleen sneller lezen, maar ook handige tools om dit te kunnen zoals je vinger gebruiken en niet hardop lezen.
Ruim je werkomgeving op
Een open deur, maar open deuren zijn er niet voor niets: iedereen werkt beter in een opgeruimde werkomgeving zonder al te veel prikkels. Ja, zelfs pubers, ook al beweren ze van niet. Zorg daarnaast voor een prettige werkomgeving. Zo heb ik gemerkt dat ik het erg goed doe op daglicht, en mijn bureau naar het raam gedraaid. Verder gebruik je liefst rustige kleuren voor je werkkamer, zorg je voor een fijn klimaat en voor een lekkere geur. Of kies voor een tuinkantoor. Moet je eens kijken hoeveel invloed dat heeft!
Tot slot nog een laatste tip, die ik ooit kreeg naar aanleiding van het boek ‘eat that frog’: heb je een taak waar je tegenaan hikt, een belangrijke en mogelijk grote taak? Doe die eerst. Het ‘ertegenaan hikken’ kost je namelijk het meeste energie. Als deze taak is afgerond, zul je zien dat dit je ontzettend kan ontspannen. Niet uitstellen dus, gewoon doen!
Heb jij nog tips om efficiënter te werken?
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie