Hoera, er was er één jarig! En dat vieren we graag met taart. Ik ook. Hoewel ik niet eens houd van taart eten (ik ben meer een hartig type) vind ik het wel superleuk om ze te bakken. En wat begon met een simpele cake of boterkoek, groeide uit tot een flink tijdrovende hobby: taarten maken gedecoreerd met marsepein. In dit artikel vind je tips bij het maken van een marsepein taart.
Taart bakken is een hype
Inderdaad, ik ben niet de enige. De laatste jaren is taart bakken een enorme hype geworden. Nu was ik die hype net een beetje voor, ik begon zeven jaar geleden. Omdat ik veel thuis was met mijn toen nog enige kind, en me verveelde, nam ik deze hobby. Ik zag hoe de bakker de bruidstaart had gemaakt en dacht: dat kan ik ook.
En dat klopte! Autodidact als ik ben kocht ik spullen, ging wat googelen en binnen no-time was mijn eerste taart daar. Voor de trouwerij van een vriendin. De taart was nog niet helemaal perfect en best wel ingezakt, net als dit huwelijk inmiddels. Maar het kwam goed! Met de taarten dan. Kijk maar eens naar de foto, allemaal baksels van mijn hand. Door mijn plaatjes te plaatsen op een forum en tips te vragen ging het steeds beter. En ben ik nu op een punt dat ik tips kan geven.
Ik bak inmiddels nog maar af en toe. Want taarten decoreren kost vreselijk veel tijd, daar verkijk je je gruwelijk op. Een tijd lang bakte ik ook op bestelling, maar het begon me al snel te dagen dat ik beter een dag extra buiten de deur kon gaan werken, economisch gezien. Af en toe bakken is leuk, maar het moet niet te gek worden.
Verjaardagstaart
Toch kan ik het niet laten om voor een verjaardag bij ons thuis te bakken. De kinderen, vooral de dochter, vinden het geweldig. Dochterlief schrijft in elk vriendenboekje bij ‘wat ik later wil worden’: taartenbakker. Het is natuurlijk ook meer dan alleen bakken: je kunt er je creativiteit, perfectionisme en vooral je lekkere trek in kwijt. Proeven hoort erbij en restjes, tja, die gooi je niet weg.
Voor de verjaardag van mijn dochter heb ik de inmiddels bekende ‘jurk’ taart gemaakt, dit keer van Elsa. En ach, het kostte weer meer tijd dan ik dacht. Maar het resultaat mag er zijn, ook al moet je niet vergeten foto’s te maken. Het resultaat blijft niet eeuwig bestaan. Ik weet wel dat mijn visite enorm geniet van mijn taarten, daar doe ik het natuurlijk voor. Dit is het resultaat:
Tips
Tijdens het bakken maakte ik een klein filmpje, maar allereerst deel ik hier mijn tips voor de beginner:
- Bak altijd een biscuit, in plaats van een cake. Deze zijn luchtiger en geloof me, met een plak marsepein erop is de taart al machtig genoeg. Biscuitmix kun je tegenwoordig (in tegenstelling tot 7 jaar geleden) overal kopen
- Mix minimaal 10 minuten. Daar heb je geen Kenwood of weet ik veel wat voor duur keukenapparaat voor nodig. Kijk in de vlog maar hoe ik dat doe met een simpele Hema mixer van 10 euro en een beslagkom uit 1970. Maar door dat mixen wordt de biscuit luchtig en rijst het veel beter. Dat betekent: meer taart.
- Doe nooit, nooit de oven te vroeg open. Het geval stort in en het komt NOOIT meer goed. Prik na de aangegeven tijd in de biscuit met een satéprikker om te kijken of hij gaar is. Behalve als hij zwart wordt of het raar gaat ruiken in de keuken, dan mag de oven eerder open.
- Smeer de taart af met botercrème. Het kan ook met slagroom maar daar zit water in, dan kan je marsepein of fondant smelten. En botercrème is gewoon lekker.
- Ik bekleed altijd met fondant, dat vind ik makkelijker uitrollen dan marsepein. Maar probeer dat zelf uit! Rol wel met een rolstok en niet met een deegroller, want daar blijft het marsepein vaak aan plakken.
- Het leukste, maar ook het moeilijkste, is die lap marsepein of fondant op die taart krijgen. Probeer de lap op je onderarmen te krijgen en zachtjes maar doelgericht op die taart te leggen. En meet van tevoren even op hoe groot je lap moet zijn. Je zal niet de eerste zijn die het nét niet haalt.
- Zet je taart op een standaardje en ga op een kruk of tripptrapp stoel zitten. Als hobbybakker heb je geen ARBO die je controleert, maar als je uren bij het aanrecht staat krijg je echt wel stalpoten.
- Begin op tijd. Drie dagen van tevoren is geen overbodige luxe. Als je eenmaal begonnen bent, moet je tot bepaalde punten wel dóór. Je kunt de gebakken biscuit afgedekt koel en droog bewaren, heb je hem eenmaal afgesmeerd dan moet je hem bekleden en kun je hem in de vriezer doen. Ik maak meestal de basis, vries die in, en maak hem dan de dag van tevoren af.
- Ook zoiets: haal die taart 24 uur van tevoren weer uit de vriezer. Heb je wel eens gehoord hoe chaotisch ik ben? Juist. Neem alles van mij aan, ik heb het meegemaakt. En bevroren taart is niet lekker.
- Laat je kind helpen met versieren. Het wordt dan misschien niet het perfecte plaatje wat je het in je hoofd hebt, het wordt wel een project van jullie samen. Leer ze wel eerst om hun handen te wassen en in hun elleboog te niesen.
- Het hoeft niet perfect. Nou ja, dat moet het voor je gevoel wel. Maar echt, je kunt aan de gang blijven. Uiteindelijk wordt het resultaat (oké, na een rondje foto’s op social media) toch opgegeten. Stel dus een limiet aan hoeveel tijd je besteed aan de taart. En, om in Elsa termen te blijven: laat het los.
- Bij de bakker kun je tot een dag van tevoren taart bestellen, bij de supermarkt kun je het altijd halen. Mocht het helemaal misgaan heb je dus een plan B. En je eet de mislukte versie lekker zelf op.
Genoeg geleerd? Succes: bekijk mijn filmpje voor wat inspiratie en ga aan de slag!
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Mimie zegt
Hihi die beslagkom gaat er met de mixer van door, of andersom.
Misschien is Syl nu ook geïnspireerd om zo’n prachtige taart te maken voor haar zoon, wellicht een halve voetbal ofzo?
Michel zegt
Bedankt voor de handige tips! Mijn taart is goed gelukt 🙂
lisa zegt
Wat een leuk filmpje. Ik ben niet zo creatief, dus heb mijn taarten laatst besteld ze waren heerlijk!
lisa onlangs geplaatst…Dokter Taart