Vorige week kreeg ik een appje van de moeder waar mijn kind speelde: bij mijn zoon was een stukje voortand afgebroken. Hij was iets te wild van de glijbaan af gegaan tijdens een kinderfeestje. Hij was vooral geschrokken, maar het deed geen pijn. ‘Ach, dat groeit er wel weer aan’ dacht ik in eerste instantie. Maar dat is onzin natuurlijk, tanden groeien niet. Daarbij: die voortanden waren geen melktanden meer maar grote-mensen tanden. Daar moet hij het de rest van zijn leven mee doen. Moest hij nu voortaan met een kapotte voortand rondlopen?
Zelf vond hij het verschrikkelijk. Niet vanwege de pijn, maar vooral omdat hij het erg lelijk vond, zo’n tand met een stukje eraf. Hij smeekte mij of er niet iets aan gedaan kon worden. En ik realiseerde me dat we misschien toch iets moesten doen. De tandarts bellen, zou je zeggen, maar nee. Ik ging eerst googelen. En daarna alsnog de tandarts bellen. Hierbij de resultaten van mijn onderzoek:
Stukje voortand afgebroken
Terugplaatsen
Bij mijn zoon was er maar een klein stukje van de voortand afgebroken. Het afgebroken stukje hadden we dus niet. Is er een groot stuk van de voortand afgebroken dan kan dat er weer aan gezet worden. Wat je moet doen: nat houden en er direct mee naar de tandarts gaan. De tandarts kan het stuk dan terugplaatsen.
Herstellen met composiet
Als terugplaatsen niet lukt, worden de tanden hersteld met composiet. Dit is in dezelfde kleur als de tanden, zodat je hier niets van ziet. Zelf moest ik direct denken aan de film Dennis de Bengel, waar Dennis twee kauwgompjes op het kunstgebit van de buurman plakt als voortanden, haha. Mijn zoon vond dit minder grappig, hij was bang dat hij ook heel opvallende neptanden zou krijgen. Hoewel hij een gouden tand dan wel weer mooi zou vinden.
Slijpen
Uiteindelijk bleek het bij mijn zoon voldoende om de tand een beetje te laten slijpen. Dat betekent dus dat het stukje voortand er nog steeds af is, en dat zie je ook. De tandarts legde uit dat het bij zo’n klein hoekje bijna niet te herstellen is op kinderleeftijd, omdat de tanden dan nog heel dun zijn. Het stukje zou dan snel weer afbreken.
Met het slijpen maakte hij het gedeelte dat was afgebroken iets minder scherp, waardoor mijn zoon zijn lip of tong niet zou openhalen. Als hij later een beugel moet (en die kans zit erin, zie de foto’s) dan kunnen we altijd nog kijken of het hersteld moet worden.
Stukje melktand afgebroken
Als er een stukje melktand afbreekt, is de tandarts minder geneigd dit stuk er weer aan te zetten. De tand gaat tenslotte toch nog gewisseld worden. Vaak is het wel handig om even contact op te nemen met de tandarts, omdat het ook nodig kan zijn de tand wat bij te slijpen zodat deze wat minder scherp is.
Pijn
Hoewel mijn zoon klaagde dat het wel wat gevoelig was met eten en drinken, kan het in principe niet voor extra pijn zorgen als er een tand is afgebroken. Als het gevoelig is, komt meestal door de botsing/val. Het feit dat de tandarts dit zei zorgde bij mijn zoon in ieder geval al dat de pijn direct verdween. Ideaal 😉
Tand eruit gevallen: wat moet je doen?
Als je een tand uit je mond valt is dat natuurlijk minder handig. Zeker als dit een volwassen tand is. Staat jullie ook nog bij dat je die tand in melk moet bewaren? Ik wist dat nog van de EHBO lessen van vroeger. Nalezen leert mij dat er wel iets met melk is, maar dat het anders moet. Je moet de tand namelijk afspoelen met melk (of eventueel water) en deze direct terugplaatsen in de kaak. Vervolgens moet de tand op zijn plaats worden gehouden door de tanden op elkaar te doen met een gaasje ertussen.
Melktand eruit gevallen
Bij een melktand hoef je eigenlijk niets te doen. Ook niet als het kind nog heel klein is. Terugzetten is zeker geen goed idee, dan kun je de volwassen tand die eronder zit beschadigen. Mocht je twijfelen kun je altijd even contact opnemen met de (nood)tandarts.
‘Sorry meneer de ortho’ Lees hier onze ervaringen met de beugelboer
Losse tand
Ook als een volwassen tand los zit na een val of botsing (of vechtpartij) is het verstandig zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan. De kans dat hij vanzelf weer vast gaat staan is vrij klein. En ook al hoop je misschien op een bezoekje van de tandenfee en heb je de neiging hem er dan maar zelf uit de rukken, toch is het beter zo snel mogelijk een (spoed)tandarts te raadplegen.
Ik was blij dat ik de tandarts toch even gebeld had. Nu wisten we zeker dat er geen grote schade was, en zitten er geen scherpe randjes meer aan de tand. En als je het niet weet zie je er eigenlijk niets van…
Kortom, ik heb een hoop geleerd over wat je moet doen als je er een stukje voortand is afgebroken, als je tand los zit of er helemaal uit is. En op de plaatjes heb ik gezien dat tandartsen dit heel netjes kunnen herstellen.
(Bron van de informatie: Ivoren Kruis)
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
TTH tandheelkunde zegt
Wat een handig artikel! Ik wist bijvoorbeeld niet dat een tandarts liever geen stukje op een melktanden zet, omdat deze tanden nog uitvallen. Bedankt voor het delen van dit artikel.
Met vriendelijke groet,
Anne
TTH tandheelkunde onlangs geplaatst…Is elektrisch poetsen beter dan met de hand?