Door de klimaatveranderingen hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Tot nu toe kwamen we er in Nederland altijd nog wel genadig vanaf, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de bosbranden in Australië of de orkanen in Midden-Amerika. Toch is er de laatste jaren steeds meer sprake van plaatselijke stormen met windstoten, extreme regenval en enorme hitte. Op het nieuws zien we vaker bomen die op huizen zijn gevallen, rondvliegende gevelplaten en ondergelopen huizen. Je kunt je er niet altijd op voorbereiden, en als je huis stormschade heeft ben je mooi de pineut! In dit artikel geef ik wat tips over hoe om te gaan met schade.
Stormschade aan je dak
Rondvliegende dakpannen zijn van alle tijden. Ik kan me al herinneren dat mijn vader vroeger na een storm het dak op ging om de pannen recht te leggen. Bijzonder gevaarlijk natuurlijk, en beter huur je daar gewoon dakdekkers voor in. Scheve dakpannen kunnen namelijk losraken en dus op iemand vallen, en daarbij zorgen ze voor lekkage. Mocht de dakdekker toch op je dak zijn, dan is het gelijk handig als ze gelijk even je dak inspecteren. Zo nu en dan moet je dak schoongemaakt: mos en andere troep kan de dakpannen verzwakken. Ook is het soms handig om een coating te laten aanbrengen ter bescherming van de dakpannen, en op de dakkapel om deze waterdicht te houden. En is er toch iemand voor een dakreparatie, laat dan gelijk je dakgoten even controleren. Als die stevig vastzitten, kunnen ze hevige stormen beter aan.

Lekkage
Ik zei het al, als er dakpannen scheef liggen, kan er lekkage ontstaan. Maar bij een nare wind uit de verkeerde hoek, wil dat sowieso wel eens gebeuren. Ook kan het zijn dat je kozijnen niet meer goed zijn en dat daardoor water naar binnen komt. Tijdens de storm kun je niet meer doen dan een emmertje onder de lekkage zetten of het kozijn afdekken met doeken. Wel belangrijk is om vervolgschade zoveel mogelijk te voorkomen. Grote kans dat je de schade kunt verhalen bij je verzekering, maar als je denkt: ‘laat maar lekker stromen, dan kunnen we ook gelijk nieuwe vloerbedekking in de hal’, kom je meestal van een koude kermis thuis. Schade-experts weten prima waar ze op moeten letten.
Lees ook: wat doe je met de overwaarde van je huis?
Na lekkage kan het nodig zijn een noodreparatie te laten uitvoeren. Probeer eerst altijd contact te leggen met de verzekering, om de gemaakte kosten te kunnen declareren. Lukt dit niet, maak dan goede foto’s van de schade en bewaar alle bonnetjes. Vanuit je opstalverzekering moet je namelijk iets terug kunnen krijgen.
Omgewaaide schutting en burenschade
Dit klinkt dan weer als minder ernstige stormschade, maar kan toch behoorlijk in de papieren lopen. Als je schutting omwaait en je moet een hele nieuwe plaatsen, ben je flink veel geld kwijt. Ook dit kun je verhalen bij de verzekering. In Nederland is het vaak zo dat buren schuttingen delen. In dit geval vergoedt je eigen verzekering 50% van de schade, de verzekering van de buren moet de andere 50% vergoeden. Heb jij bijvoorbeeld schade omdat de boom van de buren op jouw dak is gewaaid, dan komt dit wel volledig voor rekening van je eigen verzekering. De buren kunnen hier niets aan doen; stormschade wordt gezien als overmacht.
Blikseminslag
Slaat de bliksem in je huis? Dat kan behoorlijk angstaanjagend zijn, en daarnaast ook behoorlijk veel schade geven. Als de bliksem direct inslaat in je huis, dan is er grote kans dat er brand ontstaat. Natuurlijk bel je dan gelijk de brandweer. Maar ook als de bliksem inslaat vlakbij je huis, kan de spanning via leidingen in de grond ook je huis bereiken. Naast dat er brand kan ontstaan kunnen muren scheuren of inzakken, en leidingen kunnen beschadigen. Na een blikseminslag werken elektrische apparaten vaak niet meer. Een elektricien kan de elektriciteitskabels controleren. Je kunt schade zoveel mogelijk voorkomen door tijdens een onweersbui de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact te halen of er een overspanningsbeveiliging tussen te zetten.
Verzekeren tegen stormschade
Vanuit de opstal- en inboedelverzekering ben je in principe verzekerd tegen stormschade. Wel is het belangrijk om je verzekering altijd zo snel mogelijk op de hoogte te stellen als er schade is. Liefst voordat je iets laat repareren. Veel verzekeraars zijn 24 uur per dag bereikbaar voor noodgevallen. Door de vele stormen van de laatste jaren zijn de premies wel wat hoger geworden, en ook zijn er een aantal verzekeringen waar het eigen risico behoorlijk hoog is. Soms zelfs tot €450,-. Let dus goed op met welke verzekeraar je in zee gaat, vergelijk bijvoorbeeld de verschillende aanbieders via een vergelijkingssite.
- Hoe pak je een scheiding aan als er kinderen in beeld zijn? - 18/03/2025
- Boer zoekt Vrouw is alweer begonnen! En nu? - 17/03/2025
- Een knusse leeshoek maken? Dit heb je nodig - 17/03/2025
Geef een reactie