Kerst en oudejaarsavond. De tijd van gezelligheid. Lange, donkere avonden bij een knapperend haardvuur, naast een tinkelende kerstboom. Met sneeuw buiten en warme chocolademelk binnen. Een idyllisch plaatje, vinden jullie ook niet? Het zou zo uit een romantische komedie kunnen komen.
Er wordt gejankt
Helaas is de werkelijkheid meestal wat grauwer. Natuurlijk proberen we het gezellig te houden met kerst en oud en nieuw, maar zoals in films gaat het er bij ons niet aan toe. Iemand brandt zijn klauwen aan de chocomel, de ander is misselijk omdat hij of zij alle chocoladekransjes achter elkaar heeft opgegeten en de derde jankt omdat de knalerwten binnen een minuut al op zijn. De avonden met kerst en oud en nieuw kunnen lange, lange avonden zijn.
Dus, wat doe je: gezellig een spelletje. Met het hele gezin. Nu heb je eerder in de blog van Maartje kunnen lezen waarom zij voor mij de gezelschapsspellen mag testen: veel gezelligheid komt er bij ons niet bij kijken. We zijn te fanatiek, kunnen niet tegen ons verlies, en eerlijk is eerlijk: het niveauverschil tussen de oudste en de jongste is te groot om spellen te vinden die voor iedereen leuk zijn. En voordat je met de tip ‘mens erger je niet’ komt: nee. Gewoon: nee.
De PR-bureaus blijven echter volhouden. Er moeten toch spellen te vinden zijn die voor iedereen in ons gezin leuk zijn? Waar we lol aan kunnen beleven zonder dat het verkeerd afloopt? Nou, ze blijken te bestaan. Ik wil er drie uitlichten. Opdat iedereen een vrolijke kerst en een fijn uiteinde beleeft.
Ben je met een grote groep? Dan heeft Pauline van voormijnkleintje.nl een paar leuke tips voor spelletjes met oud en nieuw.
Omdenken – het kaartspel
Omdenken blijft leuk. En niet alleen leuk: het is nuttig. Het leert je namelijk zaken van een positieve kant bekijken. En daar kunnen heel veel mensen (zoals ik, jaja, ik zeg het zelf maar even) iets van leren. Ik heb eerder op deze blog de theatershow van Omdenken al besproken, waar ik overweeg nog een keer heen te gaan omdat ik zó hard heb gelachen. Ook is er het boekje omdenken voor kinderen, waarin (pre)pubers herkenbare situaties kunnen vinden en hiermee leren omdenken.
Voor (pre)pubers
Voor diezelfde (pre)pubers is er nu het spel: wie is de beste omdenker. Officieel vanaf 9 jaar, maar als de kaartjes worden voorgelezen kunnen de jongere kinderen ook best meedoen. Het werkt als volgt: op een kaartje staat een situatie beschreven. Er onder staan vier mogelijke oplossingen. Deze oplossingen hebben allemaal een andere kleur.
Aan de spelers (2 tot maximaal 5) wordt gevraagd welk antwoord je zou kiezen. Hiervoor krijgt elke speler vier kaarten met de kleuren erop. Op de achterkaart van de kaart met de vraag staan voor de vier antwoorden de punten. Degene die het beste omdenkt krijgt de meeste punten.
Dit zorgt er natuurlijk voor dat je gaat nadenken hoe je handelt in een situatie, maar ook hoe je zou kunnen handelen om er iets positiefs van te maken. Als voorbeeld heb ik een kaart gefotografeerd:
Het tweede antwoord (vraag of je een vriend of vriendin mag meenemen) is dus het beste omdenk antwoord: een soort win-win situatie. Wat ik leerzaam vond is dat de standaard reactie van de ouders misschien het onderste antwoord zou zijn: hop, niet zeuren, wees blij dat je uit eten kunt, kinderen in arme landen hebben niets. Helemaal niet gek dus om kinderen mee te laten denken over dit soort situaties.
Zo zijn er 100 kaarten met situaties. Over verliefdheid, schoolreisje, slecht weer op een dagje uit, iemand die voordringt bij de bakker. Je kunt er even zoet mee zijn, maar je kunt ook kiezen om elke keer tien kaarten te behandelen en dan te stoppen. Er zijn fiches bijgeleverd zodat je de puntentelling kunt bijhouden, al zou ik met mijn kinderen het win- en verlieselement eruit snijden. Gewoon, om het gezellig te houden. Ja, ook dat is omdenken.
Speak Out
Toen mijn zoon een beugel kreeg, moest hij bij de orthodontist met zo’n gekke lipspreider op de foto. De assistente vertelde toen dat er ook spellen bestonden met die dingen, waarbij je ze voor de lol in doet en dan zinnen moet uitspreken. Nooit van gehoord, maar…
Voilá, op de Hasbro persdag was daar het spel Speak Out. Niet om uit te testen, nee, dat zou ook een beetje ranzig zijn als iedereen die zelfde bitjes gebruikt. Zo noem ik ze maar even, die dingen die je in je mond moet doen zodat je mond lekker wijd open staat. Gelukkig kregen we het spel thuisgestuurd via een zak uit Spanje, en konden we op Sinterklaasavond lekker los.
Je snapt dat de kleine bitjes voor kinderen zijn, de grote voor de ouders. Degene die aan de beurt is doet het bitje in, draait de zandloper om, en leest een kaart voor. Zodra de zin geraden is komt de volgende kaart, net zo lang tot de zandloper leeg is. De blauwe kaartjes zijn voor de kinderen, de rode voor de ouders. Van wie aan het eind van het spel de meeste kaartjes zijn geraden, heeft gewonnen.
Als je het zo ziet lijkt het heel simpel. Maar dat valt tegen! Uitbeelden is verboden. En er zijn een paar letters niet uit te spreken met zo’n ding in, zoals de B, de P en de M, daar hebben de makers handig op ingespeeld. ‘Bruine Beren’ klinkt dus als ‘Vruiwe Vewe’. En dat maakt het best lastig!
Mochten de kids op bed liggen: geen paniek. Dit spel is ook fantastisch met volwassenen, zeker als ze een drankje op hebben. Ik heb het al meerdere keren gespeelt. Uit privacy-overwegingen zal ik hier alleen een foto van mezelf plaatsen, maar gut wat kun je lachen met dit spel. Een aanrader!
Pie Face Showdown
En dan is er nog één spel waarbij wij wél met winnaars en verliezers spelen. En waarbij de verliezer over het algemeen blijer is dan de winnaar. Namelijk: Pie Face Showdown. In de volksmond ook wel ‘het slagroomspel’ genoemd.
Je hebt hier het spel, slagroom en een hele rol keukenpapier voor nodig, maar dan kun je ook aan de slag. Het doel is simpel: ram zo hard mogelijk op de knop, zodat je tegenstander de slagroom in zijn of haar gezicht krijgt. Even afdwalen met je gedachten wordt bruut afgestraft. Je hebt ook nog een andere versie van dit spel, Pie Face, waarbij maar één iemand tegelijk de kans loopt op een slagroomgezicht. Volgens mijn kinderen ‘saai’, al had dit mij leuker geleken. Dan heb je nog het idee dat je eraan kunt ontsnappen.
Het spel op zich stelt niet heel veel voor. Ik moest dan ook even slikken toen ik van de Sint hoorde dat dit €24,99 kostte. Maar goed, de kids wilden het graag. En eerlijk is eerlijk: ze hebben er ontzettend veel plezier van.
Kortom: leuke spellen om lange kerstavonden of een slepende oudejaarsavond door te komen. En in combinatie met drank (voor de ouders dan) kun je er nog een extra fijne dimensie aan geven.
Wil je iets met minder rommel of meer alleen voor volwassenen, dan zijn Risk en Azul aanraders. Of het spel dat ik persoonlijk verzonnen heb, daarover kun je hier meer lezen.
De spellen Speak Out en Wie is de beste omdenker heb ik gekregen, pie face showdown heb ik zelf (ism Sinterklaas) gekocht.
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Stella zegt
Het simpele kaartspelletje Uno schijnt ook goed te doen te zijn om samen te spelen in gezelschappen van variabele leeftijden, vanaf dat ze de cijfers kunnen herkennen.