In bloggersland zie ik allemaal foto’s en artikelen voorbij komen over het speelgoed van het jaar. Hoewel we voor mijn gevoel nog maar halverwege het jaar zijn (komt ook door die aanhoudende zomer) moet er blijkbaar al gestemd worden. Wat nou als je in oktober een geweldig nieuw speeltje uitvindt, denk ik dan, maar blijkbaar gebeurt dat niet. De Sint begint al met inkopen dus nu moet het gebeuren.
Ik doe niet mee met de verkiezing. Ik kijk elke dag in de brievenbus, maar ik ben nog niet in zo’n positie dat ik ongevraagd speelgoed toegestuurd krijg. Gelukkig maar, denkt mijn manlief nu waarschijnlijk, kijkend naar de uitpuilende kasten.
Speelgoed waarmee ze zelden spelen, daar zijn die kasten mee gevuld. Er is eigenlijk maar één soort speelgoed waar ze allemaal mee spelen. Nou ja, behalve alle spelcomputers dan. En dat is…. LEGO.
LEGO, dat is en blijft geweldig. Ik speelde er vroeger al uren mee. En toen was het best wel voor jongens. Ik was dan ook een halve jongen, ik had de benzinepomp en garage. En zo’n huisje erbij met van die openklap raampjes en bloemetjes waarvan alleen de groene sprieten overbleven. Ik was dan ook dolblij dat mijn oudste kind een jongen bleek. En heb direct LEGO laten aanrukken!
Inmiddels is er een hoop veranderd. Het aantal verschillende sets is niet meer te tellen en ook meisjeslego is nu helemaal ingeburgerd. Toen wij vorig jaar in Legoland in Denemarken waren (echt een aanrader trouwens!!) heb ik me verdiept in de historie van LEGO. Nou, eigenlijk ging ik een rondje hardlopen door Billund, en die hele plaats bestaat gewoon uit LEGO fabriek. De paar huizen die er staan zijn nog net niet van LEGO gemaakt. Het blijkt dus dat het daar ontstaan is, en nog steeds ontworpen en gemaakt wordt, heel kneuterig eigenlijk.
Even googelen leert mij dat timmerman Ole Kirk Christiansen uit Billund in 1934 zijn timmerbedrijf ‘LEGO’ noemde en begon met het ontwerpen van plastic speelstenen. Plastic werd toen nog niet zo gewaardeerd, en pas in 1954 ging het allemaal een beetje lopen.
Tot 1997 was LEGO mateloos populair met steeds meer blokjes, treinen en sets. Daarna werden computers populairder en kreeg LEGO het zwaar. Pas in 2005 lukte het ze weer om terug te komen door mee te gaan met trends en series als Lego Minecraft, Harry Potter Lego en Spiderman, Batman en Indiana Jones. (bron: wikipedia)
En dat is nu juist wat ik zo superleuk vind aan LEGO. Door mee te gaan met de trends blijven ze bij de tijd. Lego Minecraft doet het ontzettend goed bij de grotere jongens, en de nog grotere zitten gerust een hele middag te bouwen aan een Lego technic set. Inmiddels zijn er ook robots die je met de computer kunt programmeren (Lego Mindstorms).
Mijn middelste blijft gek op de spelcomputer. Daarop heeft hij inmiddels ook iets geweldigs gevonden: Lego Indiana Jones. Indiana doorloopt allerlei levels en dat gaat niet zonder slag of stoot. Er wordt gebouwd, met treintjes gereden en je moet legomuntjes verzamelen. Geloof me, ik ben inmiddels een expert. Het leuke is dat zoon na het computeren de game met zijn echte LEGO gaat naspelen.
En echt, ze blijven handige dingen uitvinden bij LEGO. Neem nou het wippertje. Begrijpen jullie wat ik bedoel? Vroeger had je iemand in je omgeving nodig met lange, stevige nagels om de hardnekkige stukjes van elkaar te krijgen. Maar geen nepnagels, die zijn te dik. Nu heeft LEGO het ‘wippertje’ uitgevonden en zit hij bij veel sets. Ideaal. Net als de extra kleine onderdeeltjes omdat je er altijd wel een paar kwijtraakt via vloerkleed en stofzuiger. Ze denken mee, daar bij LEGO.
De naam ‘LEGO’ verwijst trouwens inmiddels niet meer naar de fabriek maar is een algemene soortnaam voor het soort speelgoed geworden (alweer: wikipedia). Dit betekent ook dat het op grote schaal wordt nagemaakt. Meestal zie je dat de echte LEGO toch het beste is: het gaat nauwelijks kapot, verkleurt niet en vervormt niet.
Helaas is LEGO nog niet zo scheutig naar bloggers, tenminste niet naar mij. Ik hou me van harte aanbevolen voor kaartjes voor LegoWorld in de herfstvakantie in de Jaarbeurs in Uttrecht, Legoland of het testen van een leuke nieuwe set! Deze blog is dan ook geheel aan mijn eigen fantasie ontsproten en uit enthousiasme getikt.
Wat we wel hebben gekregen via de post zijn de PLUSbricks. Na een communicatiefoutje over een persevent van PLUS was dit de goedmaker. En wat voor één! Eerder kon je bij PLUS al voor supermarkt bouwsteentjes sparen, nu kun je verder met alles van de boerderij. Het is een soort LEGO, en het mooie is dat de echte LEGO er ook op past waardoor mijn zoon al van alles heeft kunnen toevoegen aan zijn PLUSboerderij. Vanaf nu mag ik van hem alleen nog maar bij de PLUS boodschappen doen, om zoveel mogelijk te kunnen sparen. Dat die PLUS een dorp verderop zit zal hem een worst wezen.
Kortom, eeuwig speelplezier. En omdat LEGO mooi blijft doe ik niks weg, wie weet zit ik over een jaar of 30 met mijn kleinkinderen te bouwen!
Related Posts
- Januari was zeg maar niet mijn maand - 01/02/2023
- Je tuin een mediterrane touch geven met deze tips - 30/01/2023
- Moeders vrije dag - 25/01/2023
Geef een reactie