We hebben inmiddels al jaren een airfryer. Tot voorkort deed ik niets met de airfryer, behalve patat bakken. Daar was hij ook voor bedoeld, zo dacht ik. Ubergezond zouden wij door het leven gaan, onze vette patat vervangen door patat bereid met gebakken lucht. Dat viel niet helemaal mee, als in: we zijn er geen kilo lichter door geworden. Ook duurde het even voordat we de patat echt lekker vonden: gewone patat valt toch wat bleekjes uit na bakken in de airfryer. Uiteindelijk ontdekten we de echte airfryer patat en genoten we weer van heerlijk knapperige patatjes. En bleek dat de airfryer heel veel voordelen heeft. Steeds vaker zag ik andere recepten voorbij komen en ik besloot eens te gaan experimenteren met borrelhapjes uit de airfryer. De borrel is tenslotte mijn favoriete moment van de dag!
De airfryer koop je bijvoorbeeld hier
Borrelhapjes uit de airfryer
Het belangrijkste aan hapjes, en dan vooral borrelhapjes, vind ik dat ze snel klaar moeten zijn. Je schenkt een drankje in, en hebt geen zin om dan nog uren in de keuken te gaan staan hannessen. Zeker als je een verjaardag viert, of bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw als je veel vrienden over de vloer hebt, is het zaak om snel en gemakkelijk een arsenaal aan borrelhapjes tevoorschijn te toveren. En de kaas en de worst hebben we inmiddels wel gezien: warme hapjes zijn het lekkerst.
Daarom ging ik aan de slag met borrelhapjes uit de airfryer. En, ik ben de rotste niet: ik heb alle borrelhapjes zelf uitgeprobeerd. Met borrel erbij uiteraard 😉
Gehaktballetjes uit de airfryer
De perfecte, sappige gehaktbal uit een pan krijgen is al best moelijk. Hoewel ik al jaren aan het oefenen ben, is het nooit gelukt om de smaak van oma’s gehaktballen te evenaren. Het leek mij sterk dat dit met de airfryer wel ging lukken, aangezien oma nog nooit van een airfryer heeft gehoord (wat? een vérdraaier?).
Toch bleek het te kunnen. En: de gehaktballetjes werden heerlijk sappig en bruin, en dat in slechts tien minuten. Een ideaal borrelhapje dus, en ook goed te doen op feesten en partijen.
Je hebt nodig voor 12 kleine gehaktballetjes:
- 500 gram gehakt (ik gebruik altijd rundergehakt)
- een zakje gehaktkruiden
of voor de actieveling - zout en peper,
- 0,5 tl korianderpoeder
- 1 tl knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, gemberpoeder, chilipoeder
- 2 tl nootmuskaat
Nou ja het wijst zichzelf: mix de kruiden door het gehakt en rol de balletjes. Spray de ovenschaal even in met wat bakspray en hoppakee! Na 10 minuten op 200 graden heb je heerlijk sappige gehaktballetjes. Het kan zijn dat de bovenkant wat meer kleurt dan de onderkant, dan kun je ze halverwege het bakproces nog een beetje omdraaien.
Geroosterde kikkererwten
Een hype van de laatste tijd: geroosterde kikkererwten. Dit is lekker door de salade, maar ook heel goed te doen als vervanging van borrelnootjes. Gezond en glutenvrij, ideaal dus voor als je aan de lijn denkt.
Eigenlijk is de basis dat je de kikkererwten laat uitlekken en goed droogdept. Dan kun je ze mengen met olie en kruiden naar keuze. Zelf vind ik de kip tandoori kruiden van Verstegen een fijne aanrader, maar je kunt ook gewoon wat paprikapoeder en chilipoeder uit de kast trekken. Doe de kikkererwten ongeveer 15 minuten in de airfryer op 160 graden. Schud ze af en toe even om, en hoppa, klaar is je gezonde tussendoortje!
Bladerdeeghapjes uit de airfryer
Ook met bladerdeeg kun je lekkere borrelhapjes uit de airfryer toveren. Simpel: je laat bladerdeeg ontdooien en snijdt de plakken bladerdeeg diagonaal of horizontaal doormidden. Je vult de ene helft met vulling naar keuze, dan vouw je het hapje dicht en duwt met een vork op de randjes zodat de bladerdeeg goed aan elkaar plakt. Dit laatste is wel essentieel, omdat de hapjes anders tijdens het bakken leeglopen. Hoewel dat ook geen probleem is, de onderdelen van de airfryer kunnen gewoon in de vaatwasser.
Ik probeerde drie hapjes uit aan de hand van wat er allemaal nog in de koelkast stond:
Bladerdeeghapjes met mozzarella en tomaat
Het bekende ‘caprese’ hapje: leg op elk stukje bladerdeeg een paar plakjes mozzarella en een paar plakjes tomaat. Ik gebruikte minibolletjes mozzarella en kleine snoeptomaatjes. Nee, niet verklappen hoor aan mijn ex-man de tomatentuinder, ik kocht ze gewoon in de winkel.
Strooi nog wat basilicum er overheen en hoppa, klaar is kees. In de airfryer ermee: 8 minuten op 200 graden.
Bladerdeeghapjes met zalm en roomkaas
Ook zalm en roomkaas is een bekende combi. Heerlijk, zeker met een bladerdeegje er omheen. Ik smeerde het hele bladerdeeglapje in met roomkaas, legde er een stapeltje zalm op en vouwde ze toen dubbel.
Bladerdeeghapjes met fetakaas
Ik had nog een potje met wat stukjes fetakaas over van een eerder recept. Het leek me lekker om de laatste bladerdeeghapjes met fetakaas te vullen. Hiervoor prakte ik de blokjes fetakaas eerst fijn en mengde ze met wat olijfolie en pijnboompitten. Hier zou je eventueel ook nog wat zongedroogde tomaatjes bij kunnen doen.
Bladerdeeghapjes met Spinazie en fetakaas
Wat ook lekker is: leg wat fetakaas samen met diepvriesblokjes spinazie op het bladerdeeg en vouw deze dubbel. Dan is het voor je gevoel nog gezond ook! Een beetje sesamzaad er overheen maakt het helemaal af. De bladerdeeghapjes moeten ongeveer 8 minuten op 200 graden in de airfryer, en dan zijn ze heerlijk goudbruin en knapperig.
Eetsmakelijk!
Lees meer over affiliate links in mijn disclaimer
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Hanneke zegt
Ik heb geen airfryer, maar… misschien ga ik er ook eens een aanschaffen.
Als je er maar niet van aankomt (als afvallen niet lukt).
En dan ga ik je receptjes proberen.
Jacob zegt
beste een Airfryer is een echte aanrader voor van alles en nog wat .
Yo Hos zegt
Hoi Hanneke, Ik heb net een nieuwe airfryer aangeschaft, maar wat ik niet begrijp is het volgende:
Je gebruikt hier de bakpan, maar gaat die zo in de airfryer. Er zit dan geen handvat mee aan om hem eruit te halen. Ik had een de airfryer keer per ongeluk een keer zonder mandje dicht geschoven, maar het was een heel gepeuter om hem open te krijgen. Het ziet er niet naar uit, dat je de bakpan in het mandje zet. Ik vind het ook moeilijk om te bepalen, in welke accessoire welke producten gaan.
Ben nieuwsgierig naar je reactie.
Groeten Yo
Paul Devos zegt
U schrijft : ” Uiteindelijk ontdekten we de echte airfryer patat en genoten we weer van heerlijk knapperige patatjes.” . Mag ik U vragen welke die echte airfryer patat is ? Dank bij voorbaat.
Vera zegt
Verse Franse friet van bij À H
Voorgegaard
Besprenkel met olie
12 min. Op 175 gr.
Tussenin opschudden
Cobie zegt
Verse patat bij Lidl.
Ger zegt
Vers patat bij de Lidl even voorvallen op 160 Gr.
Later afbakken op 180 Gr.
Moet lukken.
Wim zegt
Wat dacht je van Beyerlander frites ? Verkrijgbaar bij o.a. AH of Jumbo.
Frites is na 3 minuten in de Airfryer klaar en knapperig !!!
Harry N. zegt
Ik heb er veel geprobeerd maar de ovenfriet van Lidl is toch de smakelijkste en ….de goedkoopste! Ik bak ze 17 min. op 185 gr. en 2 min. op 200 gr..
Loes zegt
Van avikopatat voor de airfraier is heerlijk in 14min staat ook op de zak. In het diepvriesvak. Heb er veel geprobeerd maar dit vind ik toch het lekkerste.
André van Elmpt zegt
Lieve lisette
Als 81 jarige ex kok met een geheugenprobleem ben ik hartstikke blij met Jou blog.
Voorheen schreef ik zelf recepten maar als ik nu een roerei wil bakken moet ik een
recept voor mijn neus hangen.
André
jonno kartomo zegt
Ik dacht dat ik de enigste was maar met mijn 86 jaar en wel geen kok te zijn geweest kamp ik met hetzelfde euvel .Maar kook nog als een gek maar met alles op schrift en bijna niets meer uit het hoofd.
Mieke zegt
Ho jeetje ik ben 72 en moet al koken telkens met het recept voor mijn neus. Aan 86 zal ik dan maar niet meer koken denk ik en mij laten dienen.
Anna zegt
Als je kilo’s kwijt wilt via een airfryer moet je kolydraat arm eten dan val je af anders niet.
Ik gebruik de airfryer voor heel veel dingen.
En zo af en toe eens lekker bladerdeeghapjes en patatjes pizza.
Noem maar op maar dat is af en toe.
Verder maak ik 5 tot 6 keer per week kolydraatarm eten in de airfryer oftewel veel vlees en groentes.
I struikel nog wel eens over welke bakplaat of grill plaat ik moet gebruiken bij hapjes en zo
Grietje zegt
Ik ga uw hapjes zeker uit proberen. Bedankt voor de tips!
tiny van zweeden zegt
De koolhydraatarme friet van AH ,de naam león friet , 30 procent minder koolhydaten 15 min op 200 graden
Irene zegt
ow wat klinkt het weer lekker. wij gebruiken de AF ook heel vaak. Kan meer mee dan je in eerste instantie denkt. Ik heb de app “Baktijden” (geel/bruin logo) en daar staan echt honderden bakrecepten op, inclusief temperatuur en tijd. Ik vind het een hele goede en bruikbare app en gebruik hem als richtlijn voor mijn baksels,