Wat ongezellig, denk je, als je net aan een relatie begint. Waarom zou je op aparte matrassen gaan liggen? En een apart dekbed nemen? Je wilt toch het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar liggen? Ach, bleef dat maar zo. Maar nee, na een jaar of 15 begin je zelfs mensen die aparte slaapkamers hebben prima te begrijpen. Lepeltje-lepeltje liggen? Geen denken aan. Ruimte wil je hebben! En geen last van gedraai van de ander. Of, nog erger: van gesnurk.
Aparte matrassen
Op dit moment hebben wij zowel aparte matrassen als een gezamenlijk topmatras. Niet op mijn initiatief, trouwens, ik had het liefst hele aparte matrassen (of bedden) gehad, haha. Niet alleen ben ik de halve nacht het dekbed kwijt, die man van mij draait zoveel, dat ik er regelmatig wakker van word. Gelukkig delen we alleen het topmatras, ik heb nu minder last van zijn gedraai dan vroeger toen we überhaupt maar één matras hadden. De druk wordt nu blijkbaar toch beter verdeeld.
Waarom we nu aparte ondermatrassen hebben: we hebben allebei andere wensen qua hardheid. Sowieso is er veel verschil in matrassen te vinden. Je hebt pocketvering, traagschuim en koudschuim. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen. En dan heb je ook nog verschillende maten. Met een lange man leek het mij verstandig om twee matrassen van 80×210 te nemen in plaats van 2x een matras van 80×200. Zeker aangezien hij vaak diagonaal in bed ligt, zo blijft er voor mij ook nog wat ruimte over. En gelukkig is de slaapkamer groot genoeg. Hij wilde graag een wat steviger matras, ik wilde juist wat zachter. In de beddenwinkel zijn we dan ook echt proef gaan liggen op verschillende bedden, om te testen. Bij het bed dat we kochten, kregen we ook nog eens 30 dagen inruiltijd. Echt wel ideaal, want pas na een week slapen weet je of het matras echt bij je past. Bij ons gelukkig wel!
Apart slapen
Toch kon ik het niet laten om de wetenschap er nog even op na te slaan. Want is het echt niet beter om apart te slapen, en kan ik dat misschien onderbouwen? Ja, wel degelijk. Je komt veel beter in je diepe slaap als je alleen slaapt, zo is uit onderzoek gebleken. En van dieper slapen word je gezonder, gelukkiger, en… dunner. Best wat voor te zeggen dus! Voorlopig houden we nog even vol, want we hebben geen extra slaapkamer, maar wie weet schuif ik in de toekomst een etage op? En anders kunnen we altijd nog voor compleet aparte matrassen gaan, dat zou ook al enorm schelen.
De uitgelichte foto komt van Shutterstock
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Stella zegt
Veel mensen slapen in aparte kamers. Daar komt overlast door gesnurk natuurlijk wel bij om de hoek kijken, maar het schijnt toch wel goed te bevallen.
Je zegt het zelf al: verschil in slaapwensen. Maar ook bij dezelfde wensen: als je in formaat verschilt, verschilt het waarschijnlijk ook wanneer je een matras te hard of te zacht vindt.
Over welk type matras, las ik dat je het beste slaapt op het type waarop je opgegroeid bent. Bij mij klopt het wel: springveren. De periode op een schuimprodukt sliep minder goed. Inmiddels is het wat lastiger om een goede nieuwe matras te vinden, want ik wil geen pocketveren. Met elke spiraal in een kunststoffen kokertje krijg je met elke beweging dat de spiraal een (hogere) elektromagnetische oplading krijgt. Ik wil ook geen ligzones in de matras of de lattenbodem. Was niet verbaasd lang geleden, toen iemand vertelde dat ze moeilijk overeind konden komen in het nieuwe bed, want onder je achterwerk (hoe weet de fabrikant eigenlijk waar ieders achterwerk precies ligt?) veert het meer in, zodat je ruggegraat rechter ligt. Maar als je overeind wil komen, dan maak je een beweging die je achterwerk dieper de matras indrukt en met die extra vering zakten ze beiden té diep weg. .
Ik heb een hekel aan standaard voorgevormde meubels. De meeste stoelen met een voorgevormde rug zitten vreselijk. De beste waren ouderwetse kantoorstoelen.