Op naar de schoolcampus van de V&D, hoor ik je denken. En daarna: oh nee, die bestaat niet meer. Helaas, af en toe mis ik die goede oude tijd nog best wel. Deze zomer ga ik weer op jacht naar schoolspullen voor de middelbare school. Dit keer niet meer voor mijn oudste zoon, die net zijn examens heeft gehaald, maar voor mijn middelste zoon die zijn middelbare schoolcarrière juist gaat starten. Hij gaat naar een andere school dan zijn oudere broer, en heeft dus ook andere spullen nodig. Tijd om te gaan shoppen!
Inhoud
Pennen en potloden
Hoe vaak, echt hoe vaak, heb jij in je middelbare schoolcarrière je 2H of 2B potlood gebruikt? Ik denk eerlijkgezegd dat die van mij nu nog in het bureau van mijn oude slaapkamer liggen. Maar goed, zoals elke ouder ga ik braaf naar de winkel om nieuwe pennen en potloden te kopen, want wie wil er nou met een afgekloven potlood van zijn moeder naar een nieuwe school? Mijn kind krijgt het beste van het beste! En al zal hij misschien niet veel schrijven (die tijden zijn voorbij), hij mag toch in ieder geval een nieuwe vulpen. Of, als hij na de basisschool helemaal klaar is met vulpennen, een fijne parker pen ofzo.
Verder dus die potloden in het hele spectrum van 5H tot 5B met een goede puntenslijper, een paar kleurpotloden en misschien wat felgekleurde markers. En natuurlijk een stoere etui.
Andere dingen voor in de etui
Ik weet even niet echt een mooie verzamelnaam voor dit, maar ik bedoel al die spullen die je verder nog nodig hebt. Dus een gum, een passer en een geodriehoek. Of nou ja, 20 geodriehoeken. Aan alle nieuwkomende moeders zou ik zeggen: sla groots in, want die dringen breken of verdwijnen bij het leven. Passers worden in mijn herinnering vooral gebruikt om mee in je gum te prikken, maar het schijnt dat die bij enkele lessen nodig zijn, dus better safe than sorry: in de etui.

Laptop
Het is per middelbare school verschillend, maar inmiddels werken de meeste middelbare scholen wel met laptops. Voor mijn oudste zoon moesten we er zelf eentje aanschaffen. Dat kon via school, net als de verzekering. Achteraf hebben we daar wel spijt van. Niet van de verzekering (die was hard nodig) maar van het feit dat we geen betere laptop voor hem hebben gekocht. Met een groter scherm bijvoorbeeld. Deze werkte best onprettig en nu, na school heeft hij er ook eigenlijk niet heel veel aan.
De andere zoon krijgt een leenlaptop van school, dus daar hoeven we ons niet druk om te maken. Hij mag hem namelijk thuis ook gebruiken. Wel is ook hier een verzekering van school nodig, en daar zou ik echt niet op bezuinigen. Ik ken geen scholier die normaal met zijn spullen omgaat, namelijk.
Een stevige tas
Lijkt mij duidelijk dat er een stevige tas moet komen. Eentje waar de laptop in past en waarin hij goed beschermd is. Een tas die waterdicht is, en waar ook nog ruimte is voor boeken, gymspullen en verdere benodigdheden. Mijn kinderen vinden de tassen van Fjallraven Kanken heel fijn, omdat ze zo lekker vierkant zijn. Maar ook de goede oude Eastpak bestaat nog steeds. Bezuinig vooral niet op de ruimte, Je zult eerst een fase van ‘tas waar ga je met die brugpieper heen’ krijgen, maar ze groeien zo snel!
Kaftpapier
Middelbare scholen stellen boeken gratis beschikbaar aan leerlingen. Dit is zo bepaald in de wet. In ons geval moeten de leerlingen de boeken op school ophalen en ze aan het einde van het jaar ook weer inleveren. Dit betekent dat ze er netjes mee moeten omspringen, en dit betekent dus: kaften! Nu hoefde dat bij mijn oudste zoon niet omdat alles digitaal was, ik zal dus mijn kaftskills van 25 jaar geleden uit de kast moeten halen. Of gewoon even Youtube aanslingeren. Wat heden ten dage hip kaftpapier is? Ik heb geen idee! Mijn herinnering is dat effen het beste is, omdat het kaftpapier meestal toch wordt volgekladderd. En een beetje stevig, want de hoekjes houden het vaak niet lang.
Woordenboeken en atlassen
Dat ze nog bestaan is een wonder, dat je ze nog moet aanschaffen voor de middelbare school is belachelijk. Nu hoeven wij gelukkig geen atlas, maar woordenboeken moeten er komen. Ben ik even blij dat mijn oudste op de ochtend van zijn examen nog naar de Action is gefietst om snel wat woordenboeken in te slaan! Ze zijn als nieuw en kunnen rustig een tweede ronde mee. Hoewel ze waarschijnlijk vooral in de kast blijven liggen of worden gebruikt om vliegen mee dood te slaan.
Rekenmachine
Of we even een Casio Fx-zoveelentachtig-type-huppeldepup willen aanschaffen. Ook dat deden we braaf bij de oudste. En ook die gebruikte hij nauwelijks. Stond er bij ons vroeger nog een soort doodstraf op het gebruik van een rekenmachine, inmiddels is de rekenmachine al standaard equipment en ligt hij vaak te verstoffen, je rekent toch vooral dingen uit op je telefoon. De Casio-oudmodelmaarvastnogprima voldoet dan ook wel voor onze tweede zoon. Mochten er echt functies ontbreken, kunnen we altijd nog naar een andere kijken.
Al met al is het dus best een hele lijst. En waar ik bij de oudste alles in de laatste week van de zomervakantie nog moest aanschaffen, ben ik nu doorgewinterd en heb ik al heel wat bij elkaar gesprokkeld. Ik ja, want zelf is hij er nog niet zo mee bezig. Waarschijnlijk ook omdat ik de overgang spannender vind dan hij..
Gaat jouw kind ook naar de middelbare school, en ben je al bezig met schoolspullen?
De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock
Related Posts
- Schoenen kopen met je 10-jarige dochter be like… - 29/07/2022
- Samen experimenteren met erotisch speelgoed - 29/07/2022
- Met een dreumes naar de dierentuin: 29x mijn gedachten - 25/07/2022
Geef een reactie