Jaja, gisteren was het zover. It ging oan. Ofzoiets. Er kon geschaatst worden. En waar anders dan in het pittoreske de Lier? Ik ben helaas niet zo flexibel in mijn hoofd dus moest een dagje aan het idee wennen, maar dat gaf niks, want ook vanochtend hadden we nog een paar uurtjes ijspret.
Gisteren was het all over the news: je kon schaatsen op natuurijs. Het is ieder jaar een soort van wedstrijd, want het liefst willen alle ijsverenigingen de eerste zijn. En meestal wint onze enige echte eigen ijsvereniging ‘Hard gaat-ie’ (echte westlandse naam) uit de Lier deze wedstrijd.
De vereniging bestaat al 114 jaar. Vanaf 1893 werd er op de Lee geschaatst en in 1921 huurde de vereniging een weiland dat in de winters onder water werd gezet en fungeerde als ijsbaan. Na een paar verhuizingen heeft de club nu een vaste stek op de huidige locatie, tussen de kassen. De baan is genoemd naar Piet Keijzer, het bijzondere lid dat in de jaren voor de oorlog bij de vereniging kwam en in 1940 de elfstedentocht wist te winnen.
Al deze mooie feiten heb ik van de website van de vereniging.
Schaatsen op natuurijs
Hoe kan het toch dat die Lierenaren elk jaar weer als eerste op het ijs staan? Ik woon inmiddels tien jaar in De Lier, maar tot nu toe hebben we volgens mij elke winter kunnen schaatsen, en vaak waren we de eerste. Is het wel echt natuurijs?!?
Ja, dat is het zeker. Om zo’n mooie baan te verkrijgen wordt namelijk gebruik gemaakt van verschillende technieken uit de tuinbouw. En de tuinbouw, tja, die is geweldig, dat wisten mijn lezers al. Innovatief, creatief en vooruitstrevend. Allereerst is de vloer onder het ijs hier een grote vierkante betonnen ondervloer. En niet, zoals vroeger, een weiland waar in de winter water op wordt gelaten. Dit scheelt natuurlijk al enorm.
Als het een nacht goed gaat vriezen wordt met behulp van een grote sproei-installatie, even breed als de baan, met tussenpozen water op de baan aangebracht. Laagje voor laagje, waardoor ieder laagje kan opvriezen. Verder wordt er gewerkt met krijt: veel kassen worden ’s zomers gekrijt, dat is die witte laag op het glas, om te voorkomen dat de straling van de zon binnen te fel is (bij tomaten hoeft dat overigens niet, alle zon is welkom). Door de ijsbaan te krijten reflecteert deze het zonlicht in plaats van het op te nemen, waardoor het ijs minder snel smelt.
En ja, dan krijg je een heuse natuurijsbaan. En kunnen we in de Lier over één nacht ijs. Geweldig, want er zijn dus mensen die de hele nacht bezig zijn met sproeien, met temperaturen van -6, om te zorgen dat de inwoners van de Lier kunnen schaatsen. Ook al is het (net als nu) maar voor één of twee ochtendjes.
Schaatsen is heerlijk
Ik moet zeggen, het was heerlijk!!! Zoals mijn volgers weten ben ik niet bepaald de sportiefste mens op deze aardkloot. Maar ik heb vroeger wél goed leren schaatsen. Dat hoorde bij je opvoeding, toen. Ik kan me ook alleen maar winters herinneren met volop ijs, waardoor we op de vijver en zelfs op de vaart konden schaatsen. Soms met de hele klas, superleuk!
Elk jaar is het wel weer even wennen. De eerste paar slagen zijn wat wiebelig, en daarna gaat het weer. Schaatsen verleer je nooit. Toen ik net kinderen had was ik nog wel bang om te vallen (wat als ik iets breek??) maar nu ben ik relaxter. Als ik iets breek vergaat de wereld vast niet. En dan merk je direct dat het schaatsen beter gaat.
Het moeilijkste vandaag vond ik vooral het klunen naar het koffiehok voor een bakkie chocomel. En dan met die hete chocomel weer terug, want ja, ik wilde wel in de zon zitten!
Al met al heb ik op en top genoten van dit ochtendje winter. In de auto terug voelde ik de spierpijn al opkomen, dus het zal nog wel even pittig worden, maar ach. Inmiddels is de baan dicht, dus het zit er niet in om vanmiddag nog even met de kinderen een rondje te doen. Jammer, maar helaas. En.. de winter is nog niet voorbij, wie weet komen er nog meer kansen!!
n.b.: ook de pers is altijd uitgebreid aanwezig bij de eerste schaatsdag. Hier een mooi filmpje van het AD:
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie