Een geweldige titel, ik zou willen dat ik ‘m zelf had verzonnen. Past ook helemaal bij de opzet van mijn site en van ‘lieve Syl’. Het feit dat ik prima in mijn vel zit heb ik deels te danken aan het boek ‘perfecte moeders bestaan niet’, geschreven door verloskundige Diana Koster.
Verloskundige, coach en schrijfster
Het boek verscheen in 2013. Hoewel ik haar nooit persoonlijk heb ontmoet, voelt Diana als een oude bekende. Natuurlijk omdat ik ook als verloskundige in het Haagse heb gewerkt. Ze heeft een carrière doorlopen waar je u tegen zegt (hoogbegaafd?). Als vrouwencoach hielp zij vrouwen die door zwangerschap, bevalling en kraamtijd uit balans waren geraakt. Met een wachtlijst van een jaar mag duidelijk zijn dat ze dit goed deed. Ondertussen gaf ze coaching aan teams verloskundigen, en schreef ze haar twee boeken. Hiervoor stond ze vaak om 5.00 uur ’s ochtends op (ook hierdoor voel ik een band. Dat ik zo vroeg opsta is alleen niet om te schrijven maar omdat mijn kinderen dat besluiten). Diana besteedde een groot deel van haar dag aan social media, ze was met name zeer actief op twitter.
Dat Diana Koster op 3 mei 2016 trending topic werd op twitter heeft helaas een heel trieste reden. Zij overleed zeer onverwacht op 25 april 2016 aan een hersenbloeding. Haar uitvaart was op 3 mei. Uiteraard is haar overlijden een schok voor haar man, dochters, familie en alle mensen die haar gekend hebben. Maar ook verloskundig Nederland was in rouw. En niet te vergeten de niet-perfecte moeders, die zoveel hebben gehad aan haar lessen. Waaronder ik.
Perfecte moeders bestaan niet
Het boek ‘perfecte moeders bestaan niet’ is een ontzettend fijn boek. Makkelijk te lezen door de afwisseling van informatie, oefeningen en ervaringsverhalen. Al lezend krijg je inzicht in de knelpunten waar veel jonge moeders tegenaan lopen. ‘Ik verslind het boek’ is één van de reacties die ik kreeg toen ik het boek uitleende. Eigenlijk is de tekst van toepassing op alle moeders.
Het boek bestaat uit drie delen. A. Hoe gaat het met je, B. hoe wil je dat het gaat, en C. hoe kom je van A naar B. Met na elk van de 16 hoofdstukken een ervaringsverhaal van een cliënt. Ik vond zelf de ervaringsverhalen het leukste om te lezen. Sowieso vind ik die fijn, het is altijd geruststellend om te lezen dat het bij anderen ook niet perfect gaat. En dat het bij jezelf soms nog wel meevalt.
Diana benadrukt het belang van de oefeningen in het boek. Natuurlijk heb je de neiging die over te slaan. Maar ik merkte dat ik er toch over nadacht op momenten dat ik het boek niet las. En nu nog steeds, soms ongemerkt. Een opdracht is bijvoorbeeld uitzoeken wat je energie kost en wat je energie geeft, en hierin een balans vinden. Verder is er een 7-stappen-plan voor angst en verdriet en de tip om een ‘leuke dingen boekje’ te kopen waar je elke avond drie dingen in schrijft.
Pijnbestrijding
De bladzijde over pijnbestrijding bij de bevalling vind ik een beetje uit de toon vallen, ik ga er vanuit dat Diana dit graag kwijt wilde nog voordat ze op het idee kwam een tweede boek te schrijven. Dit tweede boek
kwam uit in maart 2016 en heet ‘perfecte bevallingen bestaan niet’. Deze heb ik nog niet gelezen maar ik ben er erg benieuwd naar!
Kortom: boeken die elke moeder kan gebruiken van een schrijfster die niet vergeten mag worden!
Diana Koster
14 mei 1965 — 25 april 2016
‘You can shed tears that she is gone
or you can smile because she has lived.’
(met toestemming )
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Kim zegt
Moeder van 2 (en tuindersvrouw) en volledig uit balans. Nooit geweten dat er zoiets als een vrouwencoach bestaat.. deze vrouw had een mooie missie! Geloof dat ik de boeken ga lezen..
Lisette zegt
En dan is altijd de vraag… komt die disbalans die de kinderen of door de tuinder… dit boek is hoe dan ook een aanrader!