Een tijdje geleden schreef ik over wijlen Diana Koster, verloskundige en schrijfster, en haar eerste boek ‘perfecte moeders bestaan niet’. Een titel naar mijn hart! Je leest deze review hier: perfecte moeders bestaan niet.
Perfecte bevallingen bestaan niet
In maart 2016 verscheen haar tweede boek: ‘Perfecte bevallingen bestaan niet.’ Voor mij als voormalig verloskundige ontzettend interessant, en daarom kreeg ik het boek toegestuurd van de uitgever.
Zelf heb ik prima bevallingen gehad. Natuurlijk, het gaat vaak niet zoals je plant, maar als verloskundige wist ik dat en was ik daarop voorbereid. Bij de oudste ben ik prettig bevallen in het ziekenhuis omdat ik thuis de rust niet kon vinden. Bij de andere twee ben ik ’s nachts heel snel thuis bevallen, volgens plan.
Traumatisch
Het blijkt dat een kwart van de vrouwen na drie jaar nog negatief terugkijkt op de bevalling, een deel hiervan ontwikkelt zelfs een post-traumatische stresstoornis (PTSS). Dit kan direct na de bevalling klachten geven als depressiviteit, lusteloosheid of angstaanvallen. Ook kan dit pas later naar boven komen, bijvoorbeeld rond de eerste verjaardag van het kind (hebben jullie je bevalling ook herbeleefd rond die verjaardag?? ik wel!) of in een volgende zwangerschap.
Lees ook: Toen kreeg ik weer lucht – Tilda Timmers
Het boek leest ontzettend prettig, vooral door de vele ervaringsverhalen tussendoor. Ik smul ervan, maar als je nog niet eerder bevallen bent wordt er gewaarschuwd dat je het boek beter niet kunt lezen omdat er heftige verhalen tussen zitten.
Zelfs voor mij, met drie prima bevallingservaringen, zitten er veel herkenningspunten in de verhalen, en de uitleg over de gevoelens daarna. Een bevalling hakt er hoe dan ook in. Maar ik denk dat je helemaal veel herkenning kunt vinden in dit boek als je een traumatische bevalling hebt gehad. Wat duidelijk wordt, is dat iedereen haar bevalling anders ervaart of verwerkt, er wordt ook steeds benadrukt dat er geen ‘juiste’ manier is om hiermee om te gaan.
Vergeet de partner niet
Naast de moeder kan de vader de bevalling ook als traumatisch ervaren. Soms nog meer dan de moeder, omdat hij niet weet wat hij kan doen of het gevoel heeft tekort te schieten. Ook hier is een hoofstuk aan gewijd. Duidelijk is dat hier nog veel te weinig aandacht voor is, bij zorgverleners en in de maatschappij!!
Dit boek is super interessant voor iedereen die professioneel te maken heeft met bevallingen. Ik vind eigenlijk dat het op de verplichte boekenlijst voor verloskundigen en gynaecologen in spé moet komen. Zo las ik dat een dame na haar bevalling heel veel last had van het feit dat er ‘vlotte ongecompliceerde bevalling’ en ‘matige perstechniek’ in het baringsverslag stonden, terwijl zij zich alleen maar de helse weeënstorm herinnerde en de uitputting waardoor ze bij het persen niets meer kon. Een totaal andere interpretatie van eenzelfde bevalling. Dit soort situaties kunnen echt een eye-opener zijn voor de zorgverlener!
Verlies van een kind rondom de geboorte
Een apart hoofdstuk is gewijd aan stellen die hun kindje verliezen rondom de geboorte. Er is heel duidelijk beschreven hoe deze mensen heen en weer geslingerd kunnen worden tussen verschillende gevoelens en hoe opmerkingen van buitenstaanders kunnen worden opgevat. Verder staan er handvatten in voor de omgeving om in dit soort situaties de juiste dingen te kunnen zeggen en doen.
In het laatste hoofdstuk wordt uitgebreid besproken hoe je een eventuele volgende zwangerschap en bevalling goed kunt voorbereiden. We kennen allemaal wel iemand bedenken die dit boek kan gebruiken! Die van mij heeft in ieder geval al een bestemming.
In het dankwoord schrijft Diana aan haar man en vader van haar dochters dat ze hoopt dat ze nog lang samen mogen blijven. Helaas heeft dit niet zo mogen zijn. Veel te jong en onverwacht overleed Diana op 25 april 2016. Wat heeft zij veel kunnen betekenen voor een heleboel mensen! Door haar twee prachtige boeken zal haar missie in de toekomst voortbestaan.
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie