Zo, weer eens wat wetenschap vandaag. Wetenschap vertaald naar jip en janneketaal, om precies te zijn. Heerlijk vind ik dat. Ben je het met me eens? Dan heb ik leuke tip voor op je verlanglijstje voor de feestdagen.
Voor mijn opleiding tot verloskundige moest ik regelmatig wetenschappelijke artikelen lezen. Leuk, maar ook moeilijk. Want hoe vertaal je ze naar de praktijk? Is het onderzoek betrouwbaar? Was de onderzoekspopulatie groot genoeg? Zijn er discussiepunten?
Ik heb uiteindelijk besloten om mijn baan op een wat praktischer gebied te kiezen, namelijk echoscopie. Nieuwtjes hoor ik op de vele bijscholingen die ik bezoek. En dat gaat prima!
Qua opvoeding zijn er natuurlijk ook ontzettend veel onderzoeken gedaan. Dan hoor je weer dit, dan weer dat. Vroeger waren we bang voor te dikke kinderen, nu voor te dunne. Vroeger moest je een koud washandje meenemen als je kind gevaccineerd werd, nu moet je de plek masseren want warmte is het beste. Als je ze al laat vaccineren. Vroeger moesten baby’s op de zij slapen, nu op de rug. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Wij moeders nemen veel voor waarheid aan. Dan is het soms lastig als je allerlei verschillende geluiden hoort. Wat is nu het beste? Oma komt met een ouderwets advies, de opvoedblaadjes vertellen je de nieuwste tips, en je gevoel zegt weer iets anders. Het consultatiebureau, waar de meeste wetenschappelijke kennis zou moeten zijn, nemen we al helemaal massaal met een korrel zout. Het stikt van de opvoedmythes.
Hoe fijn is het dan dat onder de moeders van opgroeiende kinderen een wetenschapper is opgestaan die het allemaal voor ons uitzoekt? En het op een presenteerblaadje aanreikt? Een moeder die niet denkt ‘het zal wel’ maar die denkt ‘hoe zit dat eigenlijk?’ Die wetenschap zo kan vertalen dat iedereen het snapt?
Dat is Ionica Smeets. Als hoogleraar wetenschapscommunicatie en moeder van een zoon en dochter schrijft zij in het tijdschrift Kek Mama elke maand een column waarin ze een opvoedmythe ontrafelt. En deze columns zijn nu gebundeld tot een leuk boek, namelijk ‘Zoete kinderen eten geen suiker.‘
De columns gaan over allerhande opvoeddilemma’s en kwesties. Wat volgens de wetenschap het ideale leeftijdsverschil is tussen kinderen, hoe je kunt zorgen dat je kind alles lust, of het nou echt goed is voor kinderen om zich te vervelen en zoals de titel zegt: of kinderen nou echt druk worden van suiker.
Een kleine spoiler: bij die laatste vraag is het antwoord NEE. Kinderen worden niet druk van suiker, zo blijkt uit onderzoeken. Het leuke is dat er goed wordt uitgelegd hoe het dan getest is. Zowel kinderen als ouders wisten niet of het kind suiker had gehad, en ze moesten het gedrag van hun kind beschrijven na een periode van spelen. Wat nog opvallender was: als aan ouders werd verteld dat hun kind suiker had gehad vonden ze hun kind drukker, zelfs als ze helemaal geen suiker hadden gehad.
Nog meer nieuwtjes: volgens Ionica en de wetenschap worden kinderen niet autistisch van vaccinaties, als je kind luizen heeft blijkt het helemaal niet nodig om alles als een razende te gaan wassen en schoonmaken, en je plek in het gezin speelt geen belangrijke rol bij het ontwikkelen van je karakter. Dus geen smoesjes meer als ‘dat komt omdat ze de jongste is’.
Op deze manier worden 67 opvoed-ideeën tegen het licht gehouden. Sommigen kloppen, andere niet. Eigenlijk kloppen de meesten gewoon niet, wat mij een heel gerust gevoel gaf. De omgeving kletst ook maar wat… Het boek is op een heldere en duidelijke manier geschreven. Voor iedereen te begrijpen dus, ook al ben je geen wetenschapper. Mocht je de feiten willen checken zijn er 14 pagina’s met bronvermeldingen toegevoegd.
Voorlopig schrijft Ionica nog steeds voor Kek Mama, dus ik kijk elke maand weer uit naar een nieuw wetenschappelijk stuk van haar. En wie weet over een paar jaar een nieuw boek?
* ik kreeg dit boek van de uitgever toen ik aangaf geïnteresseerd te zijn om er iets over te schrijven. Het boek ligt in de winkels en je kunt het natuurlijk ook online bestellen!
[bol_product_links block_id=”bol_585116cd7137b_selected-products” products=”9200000059399663,9200000068440128″ name=”zoete kinderen” sub_id=”zoet” link_color=”undefined” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”446″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie