Voordat ik gedoe in de familie krijg: tantes is slechts beeldspraak. Want mijn tantes zijn heus oké, en geven vooral opbouwende adviezen. Maar over het algemeen zijn het wel de tante-types die jou als jonge moeder onzeker maken. Net als de schoonmoedertypes en ervaren moeke types. Toch?
Onzekere moeder
Toen ik net een baby had, met mijn 22 jaar, was vrij onzeker. Ook al was ik bijna verloskundige en wist ik van de zwangerschap, bevalling en kraamtijd heel veel, daarna was mijn kennis compleet blank. Tandjes? Krampjes? Geen idee, en geen van mijn vriendinnen had uiteraard kinderen. Ik zoog me vast aan boeken als ‘oei ik groei’ en het advies van wijze mensen die dit allemaal al een keer hadden meegemaakt.
Nu denk ik: had ik maar meer mijn eigen plan getrokken. Ik geloofde niet alleen bijna alles, maar ging ook nog eens de discussie aan met die ’tantes’ als ik dacht dat iets niet klopte. Pas na drie kinderen weet ik: ene oor in, andere uit. En neem vooral alleen de adviezen mee die je wél bevallen. Ik vond het vreselijk om mijn kind te laten huilen bijvoorbeeld, al zeiden mensen om me heen dat ze zichzelf in slaap moesten huilen. En waarom mochten ze eigenlijk niet bij mij in bed?
Opvoedmythes – het boek
Ik vond het dus leuk dat ik het boek ‘opvoedmythes’ opgestuurd kreeg van uitgeverij Nieuw Amsterdam. In dit boek, geschreven door pedagoog Marga Schiet, worden 115 opvoedmythes tegen het licht gehouden. Wat zeggen onderzoeken? Wat zeggen de experts? Heeft tante gelijk, of roept ze ook maar wat?
De baby laten huilen bijvoorbeeld. In dit boek lees ik dat dit helemaal niet goed is voor het kind. Het ligt er namelijk heel erg aan waaróm een baby huilt. Heeft hij het koud, honger, of is hij oververmoeid? Of gaat het om aandacht? Mijn kinderen huilden zichzelf echt niet in slaap, het huilen werd alleen maar erger als ik niet naar ze toe ging. Waarom zat ik mezelf dan op te vreten op de bank? Omdat andere mensen zeiden dat dit moest!
Lees ook: geef dat kind een slok jenever!
Hoort een tik geven erbij? Is een enig kind zielig? Vertragen de luiers van tegenwoordig het zindelijk worden? Hoe slecht is een fopspeen? Moet je kind met koorts binnenblijven? Zomaar van die discussies waar je op feesten en partijen in terecht kunt komen. Heb jij een sterke mening, of laat je je beïnvloeden door de omgeving? In dit boek kun je lezen hoe de expert over deze zaken denkt.
Ik kwam ook wel wat opvallende zaken tegen. Ik moest echt lachen om: ‘een beloningssysteem werkt echt’. Zoals jullie weten werkt het beloningssysteem bij ons echt niet.
Wat voor de een werkt, werkt niet voor de andere
Zo zal het met meerdere stellingen zijn: wat voor het ene kind werkt, werkt voor het andere kind niet. Het gros zal het prima doen onder de standaard regeltjes, die van mij zijn alleen net even anders. En dan werken standaard adviezen vaak niet.
Een leuke en interessante vond ik ook: ’teveel complimenten geven werkt averechts’. Als je je verdiept in hoogbegaafdheid leer je al snel dat je kinderen best mag complimenteren, maar niet teveel, en ook niet voor zaken waar ze geen moeite voor doen. Deze kinderen worden vaak de hemel in geprezen voor zaken waar ze niets voor doen, en leren zo niet te leren. Maar eigenlijk geldt dit natuurlijk voor alle kinderen: beloon de inzet, niet het resultaat.
Minpunten aan het boek
Wat ik jammer vind is dat de wetenschappelijke onderbouwing vaak mist. Het is een klein boekje met één onderwerp per pagina, het leest makkelijk weg. Maar waarom iets écht zo is blijft vaak onduidelijk. Heb je een pittige discussie, dan kom je er niet met de antwoorden uit dit boekje. Het standpunt over vaccineren is bijvoorbeeld duidelijk: de schrijfster is pro. Maar echte argumenten worden niet gegeven, behalve dat ‘er uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is gedaan’. Het boek ‘zoete kinderen eten geen suiker’ van Ionica Smeets, ook over opvoedmythes, gaat dieper op zaken in.
Ook wordt er vaak een gulden middenweg genomen in dit boek: op de vraag of moedermelk beter is dan kunstvoeding is het antwoord ‘waar en niet waar’. Ja, zo ken ik er nog wel een paar. Ditzelfde geldt voor de vraag of grootouders kinderen mogen verwennen en of iets lekkers als toetje helpt om kinderen hun bord leeg te eten.
Een leuk en makkelijk te lezen boekje
Kortom: voor mij als doorgewinterde moeder voegt dit boekje niet veel meer toe. Het is zeker leuk en makkelijk om te lezen, en altijd weer goed om even geattendeerd te worden op bepaalde zaken. Dat frisdrank slecht is en dat je niet tegen je kinderen moet schreeuwen bijvoorbeeld.
Ik denk dat het vooral leuk is om dit boekje te lezen als je zwanger bent of net bevallen, en als je nog redelijk blanco bent. Dan helpt het je je eigen plan te trekken in de wirwar van adviezen die je krijgt, en misschien om goede voornemens op te stellen. Of met je partner in gesprek te gaan over hoe jullie over bepaalde zaken denken.
Bij mij is er gewoon geen redden meer aan. Ach, ik ben niet voor niets loedermoeder van het jaar geworden…

Wil je het boek bestellen? Dat kan via deze affiliate link (klik hier voor uitleg)
- Boer zoekt Vrouw aflevering 8: om te huilen zo saai - 21/04/2025
- Vliegen vanaf Rotterdam Airport: de voordelen en nadelen - 19/04/2025
- Londen in de zomer? Doen! - 16/04/2025
Ben nu wel nieuwsgierig geworden maar dat boek, maar als jij zegt dat er weinig verwezen wordt naar wetenschappelijk bewijs, dan denk ik dat het toch niet echt wat voor mij is. Ik ben juist nieuwsgierig naar die ‘bewijzen’!