We zijn nog niet koud terug uit Egypte, of de plannen voor de volgende wintervakantie worden alweer gemaakt: een safari naar Kenia. Plannen hoor, mensen, wees gerust. Er is nog niets geboekt en dat gaat voorlopig ook niet gebeuren. Ten eerste groeit er geen geldboom in de tuin (ook niet in de kas) en ten tweede haal ik al heel veel voldoening uit plannen maken. Of het dan werkelijk doorgaat, is een volgende.
Het idee kwam van de jongste twee kids: die bleken ineens heel eensgezind en wilden op safari. De aap kwam al snel uit de mouw: een klasgenoot ging op safari, en dat klonk ze wel aardig in de oren. Nou, ik ben de rotste niet, dus deze wens serieus nemen leek mij het beste. Manlief en oudste zoon haakten direct af, want die houden niet van verre reizen en willen niet te ver bij hun geldboompjes in de kas vandaan, wat betekent dat ik maar met drie meningen rekening hoef te houden: ideaal!
Op safari naar Kenia
Waarom dan Kenia? Je kunt immers in meer landen op safari. Thuis werd zelfs nog voorgesteld om eerst eens te beginnen bij de Beekse Bergen. Natuurlijk een optie, maar ergens heb ik altijd al een keer naar Kenia gewild. Ik weet nog dat we vroeger op school leerden over de Masai, de nomadenstam die leeft in Kenia. Ik dagdroomde dan weg (ik verveelde me toch op school) en stelde me zo voor hoe ik daar later heen zou gaan op vakantie. Zou het nu echt zo ver zijn?
Wat me trekt aan Kenia naast de mensen (daar ga je tenslotte niet voor op safari) zijn de vele wilde dieren, waaronder natuurlijk de Big Five. Die móeten we zien. Kenia is goed aan te vliegen (iets meer dan 9 uur met de dreamliner van TUI naar Mombasa of in 8 uur met KLM naar Nairobi, een stuk dichterbij dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika) en het klimaat is er top: Kenia ligt op de evenaar, dus ook in onze winter is het daar tropisch.
Voorbereiden op een safari
Als je nog nooit op safari bent geweest, heb je geen idee hoe het allemaal werkt. Wel, na enigszins inlezen kan ik je vertellen: alles is mogelijk. Van tours met een bus tot privé-safari’s met een huurauto, van back-to-basic kamperen tot luxe safarilodges, en van weken rondtrekken tot een paar daagjes hoogtepunten.
Game-drive
Een safari wordt ook wel ‘game-drive’ genoemd, hoewel die naam mij meer aan een potje Mario Kart doet denken. Maar goed, handig om te weten als je iets gaat boeken. Je kunt losse gamedrives boeken of een complete rondreis, en er zijn ook allerlei tussenmogelijkheden. Als je een lodge boekt voor een aantal overnachtingen, kun je vaak ter plekke ook nog wel één of meerdere game-drives boeken.
Het lijkt mij, als alleen reizende vrouw met twee kinderen, niet handig om zelf een auto te huren en in Afrika rond te reizen. Daarnaast heb ik graag mensen die mij (en mijn kinderen) dingen vertellen ter entertainment. Ik zou dus absoluut een verzorgde safari willen. En kamperen? Whahahahahaha. Nee.
Familiereis naar Kenia
Een familiereis lijkt mij super. Een verzorgde rondreis, waar excursies al bij inbegrepen zitten. Maar waar ook andere gezinnen zijn, zodat de kinderen eventueel samen kunnen spelen, en ik af en toe een andere volwassene te spreke krijg. Er zijn verschillende organisaties die dit aanbieden en de meeste hebben een all-in tarief: dus met vluchten, maaltijden en excursies inbegrepen. Bijvoorbeeld Sawadee en Koning Aap bieden dit soort reizen aan.
Wat neem je mee op safari?
Als je niet hoeft te kamperen scheelt dat natuurlijk een hoop bagage. Toch zijn er een paar dingen die je absoluut mee moet nemen op safari, zo heb ik me laten vertellen:
- Warme kleding: evenaar of niet, in de binnenlanden van Afrika kan het ’s avonds en ’s nachts hard afkoelen. Warme kleding is dus essentieel. Laagjes zijn handig, omdat je soms vroeg vertrekt om op safari te gaan. Wilde dieren zijn ’s ochtends vroeg en aan het eind van de dag het meest actief, het ideale moment voor een safari!
- Geen felgekleurde kleding: let ook op de kleur van de kleding, want erg felle kleuren kunnen ervoor zorgen dat dieren agressief worden. Ik zou het zelf niet verzinnen, dus wel goed om te weten!
- Een goede camera: als het goed is maak je niet heel veel safari’s in je leven. Neem dus een goede camera mee om dit life-event vast te leggen. Eentje die goed kan zoomen, omdat je niet altijd dichtbij de dieren kan komen.
- Goede, dichte schoenen en een hoofddeksel: ook op je slippertjes door de jungle is geen aanrader. Draag stevige, dichte schoenen en neem een hoofddeksel mee voor bij felle zon.
- Verrekijker: voor jezelf, maar vergeet ook geen verrekijker voor de kinderen!
Voorbereiden op een reis naar Kenia
Kenia is natuurlijk een Afrikaans land, en het is goed om voor deze reis een aantal voorbereidingen te treffen. Meestal google ik me hiervoor suf. Niet alleen algemene adviezen van officiële instanties vind ik handig, ook tips van reizigers op bijvoorbeeld Zoover of andere reiswebsites vind ik leuk en interessant om te lezen.
Vaccinaties en malaria
Er worden verschillende vaccinaties aangeraden als je naar Kenia reist. Gele koorts, DTP en Hepatitis A zijn inentingen die je eigenlijk wel moet halen. Ook komt er in Kenia malaria voor, en omdat hiervoor nog geen inenting bestaat, kan het zijn dat je malariatabletten moet slikken.
Welke vaccinaties en pillen je precies nodig hebt hangt af van je persoonlijke situatie, het is dus verstandig om een paar maanden voor je reis alvast advies in te winnen bij de GGD of je huisarts. Zelf ben ik met kinderen ook erg enthousiast over thuisvaccinaties. Om een prik van een malariamug te voorkomen is het verder aan te raden goede muggenspray met DEET te gebruiken, bedekkende kleding te dragen en onder een klamboe te slapen.
Visum
Voor Kenia heb je, net als voor veel andere landen, een visum nodig. Tegenwoordig is het snel en makkelijk om een e-visum voor Kenia vooraf vanuit huis te regelen. Een aanrader, want ik las bij andere reizigers dat de rijen om een visum te bemachtigen op de luchthavens in Kenia vaak lang zijn en het gaat allemaal een beetje ‘op zijn Afrikaans’. Daarbij: als je met kinderen reist is het vaak een hele klus om al die formuliertjes (met veel te kleine vakjes) in te vullen en alle paspoortnummers e.d. er een beetje netjes op te krijgen. Online vind je een aanvraagformulier voor het visum en dan is het allemaal binnen no-time geregeld:
Met een toeristenvisum mag je één maand in Kenia verblijven. Werken zonder werkvergunning is strafbaar, ook als vrijwilliger of stagiair heb je een werkvergunning nodig. De regels zijn streng, houd daar rekening mee!
Veiligheid in Kenia
Op dit moment geldt er een geel reisadvies voor Kenia. Sommige delen (bepaalde wijken in Mombasa en Nairobi bijvoorbeeld) hebben een oranje reisadvies. Het is dus geen land waar je zonder meer doorheen kunt reizen, en het is goed om daar over na te denken. Voor het grensgebied van Kenia met Somalië en Ethiopië geldt een negatief reisadvies. ook wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te vermijden, geld en andere kostbaarheden uit het zicht op je lichaam te dragen en sloppenwijken te vermijden.
Onveilig weggedrag en rijden onder invloed is een probleem in Kenia, er wordt geadviseerd om niet in het donker te rijden en ook niet buiten de grote steden. Bij het huren van een vakantiehuisje wordt geadviseerd op te letten of deze goed beveiligd is.
Nog even sparen
Kortom: nogal wat stof om over na te denken dus! En wat mij betreft des te meer reden om een georganiseerde trip te boeken via een betrouwbare organisatie. Het enige wat mij nog rest is een poosje sparen en me alvast verlekkeren aan de mooie reisverhalen en foto’s van anderen!
De uitgelichte foto is van Volodymyr Burdiak/Shutterstock. Binnenkort hoop ik zelf zulke foto’s te kunnen maken!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie