Je ontkomt er bijna niet aan: eens in je leven de corona teststraat bezoeken. Of meerdere keren, als het tegenzit. Want iedereen is wel eens verkouden en het advies is: laat je testen, ook bij milde klachten. Toen wij maandagavond terugkeerden van vakantie begon een van de zoons te hoesten. Een lelijk blafhoestje. Van het zwembad, concludeerden we, want dat heeft hij altijd. Maar goed, dinsdagochtend was het nog zo en wij kunnen concluderen wat we willen, de regels zijn duidelijk. Dus op naar de corona teststraat!
Afspraak maken voor een coronatest
Ik belde netjes het landelijk nummer van de GGD en werd daar bijzonder snel geholpen. Helaas was er bij de dichtstbijzijnde teststraat alleen de dag erna plek. Ook bij andere teststraten in de regio was het zo druk. We kregen een afspraak voor woensdag om 12.45 uur, dus nog 28 uur wachten. Zoon was not amused. In de tussentijd mag je namelijk nergens heen, en ook niet als je wacht op de testuitslag. Dat zou dus minimaal drie dagen binnen zitten betekenen. Net nu mama eindelijk vakantie heeft en met leuke dingen op de planning. Ik snapte zijn frustratie en baalde zelf ook wel, want ja, dat huis hebben we nou wel gezien. Maar ja, regels hè…
Lees ook: coronamaatregelen bij Center Parcs
Ik besloot de GGD nog eens te bellen. Met mijn auto ben ik flexibel en ik zou ook prima verder weg kunnen. Wat schetste mijn verbazing: binnen 1,5 uur was er in een andere regio al plek in een heel grote corona teststraat. Of ik daarheen wilde? Ja natuurlijk! Uiteindelijk woon ik toch in de middle of nowhere en een kwartier zit ik altijd wel in de auto. Deze teststraat was op 17 minuten van mijn huis, dus graag!
Afspraak maken via Digid
Voor kinderen van boven de 7 en volwassenen kun je ook een afspraak voor een Coronatest maken via DigiD. Ik vroeg direct een DigiD voor alle kinderen aan, zodat ik nog makkelijker een afspraak zou kunnen maken. Maar goed ook, want inmiddels zijn we al meerdere keren bij de teststraat geweest. Via DigiD kun je zelf een plaats en tijd kiezen voor een afspraak, en de uitslag is ook via DigiD in te te kijken. Je krijgt een mail of sms als de uitslag bekend is.
Coronatest bij een kind
Dus ja, het was zover: een Coronatest bij het kind. We werden toch wel een beetje zenuwachtig, want we hoorden de wildste verhalen. Ter plekke wees alles zich vanzelf. De medewerkers wijzen duidelijk aan waar je heen moet. Het is een beetje als met je auto door de wasstraat rijden, je moet goed sturen maar dan is het ook prima te doen.
Zoon van 10 mocht kiezen: of uit de auto en op een stoel getest, eventueel op schoot, of achterin de auto achter mij gaan zitten en door de drivethrough. De stoere man koos voor het laatste en zo ging het allemaal supersnel. Ik moest zijn paspoort laten zien, hij moest achterin zitten (achter mij) en mocht de deur open doen, kreeg een stokje in zijn keel en eentje in zijn neus (waarbij het inderdaad lijkt alsof die de hersenpan in gaat!) en dat was het. Het staafje in de neus was wel vervelend vond hij, maar hij was het ook zo weer vergeten. Een meevaller.
Mijn dochter van 8 wilde liever uit de auto. Zij mocht op een stoel plaatsnemen en ik mocht haar hand vasthouden. Zo werd de test uitgevoerd. De medewerkers waren heel lief en rustig, en namen de tijd.
Bij beide kinderen was het appeltje eitje, het viel zowel mij als hen echt heel erg mee. In alle gevallen was het belangrijk dat ze getest werden, ook vanwege mijn werk in de zorg. Ik ben erg blij dat we dit gedaan hebben.
Mag je kind mee naar de teststraat?
In principe kun je, als je zelf getest moet, je kind meenemen naar de teststraat. Het is natuurlijk niet fijn, want als je Corona denkt te hebben is de kans dat je je kind besmet ook groot, zeker als je samen in de auto zit. Maar ja, je kunt ze ook niet altijd alleen thuislaten. En als ze klein zijn dan kun je sowieso geen afstand houden.
Er zijn ook teststraten waar je lopend naar binnen moet, zoals bijvoorbeeld in Leiden of Delft. Probeer hier niemand heen mee te nemen die er niet hoeft te zijn, je loopt er toch door gangen heen en in ruimtes waarvan je vrijwel zeker weet dat er ook mensen met Corona lopen. Ik moest hierheen voor mijn dochter maar vond het erg onprettig. Ik kies nu altijd voor een teststraat waar je vanuit de auto getest wordt. Dit kun je aan de telefoon gewoon vragen of zien als je de afspraak maakt via DigiD.
Wachten op de uitslag
Er werd mij verteld dat de uitslag na maximaal 72 uur zou worden doorgebeld. Het grote wachten begon dus. Thuis, maar ja het regende inmiddels pijpenstelen dus anders hadden we toch ook niet veel gedaan. Al voelde de zoon zich toch een soort van ‘opgesloten’. De aanwezige huisschilder kreeg buiten koffie, want ja, ons huis was nu een no-go area. En ook de thuiskapper, die in die tijd nog wel werkte, werd afgebeld. Inmiddels is de tijd tussen test en uitslag inmiddels een stuk kleiner, de meeste mensen krijgen de uitslag binnen 24 uur.
Het verlossende telefoontje
Gelukkig kwam bij ons ook na 24 uur het verlossende telefoontje al: zoon en dochter hadden geen Corona. Het hoesten is ook al helemaal gestopt, alleen is hij nog erg verkouden. Een gewone verkoudheid dus, pfieuw! Ik had niet anders verwacht maar is toch fijn om te weten.
Vaste klant bij de Corona Teststraat
Inmiddels zijn alle gezinsleden al meerdere keren in de teststraat geweest. We hebben zelfs een top 5 van favo teststraten, haha! Het is bijna een leuk uitje in deze tijd waarin je verder toch niet veel kunt doen. Gelukkig is het resultaat tot nu toe altijd negatief geweest.
Ben jij al in de Corona teststraat geweest?
De uitgelichte foto is van shutterstock
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Judith zegt
Wat een fijne uitslag! Maar wel even eng hoor! Ik heb nog geen corona test gehad, maar dat binnenkort wel veranderen. De universiteit gaat over twee weken open en iedereen moet een test laten doen. Ze hebben de parkeerplaats van het planetarium veranderd in een test-straat, maar dan een “drive through” versie waarbij iedereen in de auto blijft. Alle 2,500 studenten die op de campus wonen moeten dan in drie dagen getest worden, en gedurende het semester worden alle 11,000 studenten om de week getest. Dus het zal wel echt lopende band werk worden. Ondertussen houden wij ons hart vast dat we hier ook geen uitbraak krijgen.