April 2020 – Vanaf volgende week begint de moestuintjes actie weer bij Albert Heijn. Die helse actie, die je heel veel tijd en geld kost, en heel erg weinig oplevert. Behalve stress en een minderwaardigheidscomplex. Drie jaar geleden schreef ik er een gefrustreerde blog over, die voor mij nog steeds van toepassing is.
Ik som vandaag voor je op waarom ik weiger nog moestuintjes in huis te halen:
- Ik moet dan naar de Albert Heijn. Dat is sowieso geen succes: ze hebben daar geen zelfscanner, en de kassajuffrouwen nemen vaak lekker veel tijd voor een gezellig kletspraatje. Mijn motto ’tijd is geld’ gaat in deze winkel dus niet op, en ik erger me dood aan de tijd die ik er verlies (oké, update 2021: die zelfscan is er inmiddels, maar daarentegen hebben we nu ook een Lidl. Ja, dan is de keuze snel gemaakt)
- Als ik ze dan krijg, die moestuintjes, dan krijg ik steeds dezelfde. Stik ik van de knolselderij, venkel en god-weet-wat voor vergeten groenten, en een beetje fatsoenlijke tomaat of paprika zit er nooit bij
- Alleen cherrytomaten. Maar die mag ik niet in huis halen van de man, want misschien zit er virus in de zaadjes en als dat overslaat naar zijn bedrijf zijn er 100 mensen werkloos de rest van het jaar
- En dan kunnen we niet op vakantie. Dat argument doet het bij mij wel vrij goed
- Als ik dan van die krengen heb verzameld, met een beetje hulp van oma, vrienden en bekenden, dan moet ik ze verzorgen. Met liefde. Dat is nogal een opgave
- Ik bedoel, mijn kinderen zitten eindelijk allemaal op school. Dan moet ik me de hele dag druk gaan maken om een paar moestuintjes?
- Die elk uur drie druppels water nodig hebben. Geef je teveel dan beschimmelen de wortels, geef je minder dan drogen ze uit en gaan ze slap hangen
- En ze moeten in de zon. Wat betekent dat mijn hele keukenraam wordt bezet door die stomme beschimmelde kartonnetjes met aarde
- Het moment dat er iets groens boven de aarde uitkomt, wordt als een mijlpaal beschouwd door de kinderen. Daarna gaan ze echter door met hun eigen leven, en kan ik weer voor die krengen gaan zorgen
- En oh wee als ze doodgaan. Dan is het mijn schuld
- Ik krijg dan wekenlang te horen: op de reclame zijn de plantjes al heel groot, waarom zijn die van ons geel, slap en klein?
- Alleen de tuinkers lukt altijd. Maar dat is niet te vreten. En omdat het zonde is om weg te gooien, doe ik het dan toch maar op mijn cracker
- Zit er de hele dag tuinkers tussen mijn tanden. Allemaal de schuld van appie
- Uiteindelijk komen twee of drie plantjes op het punt waarop ze overgepoot mogen worden naar een groter potje. Dit is ook het moment waarop ze naar buiten verhuizen
- Tenminste, dat stond op de uitgebreide handleiding die ik vorig jaar kreeg. Tegenwoordig schijn je er zelfs een app voor te hebben. Met ‘gerichte tips en reminders’
- Als ze buiten staan vergeet ik ze helemaal, die krengen
- Je kunt je baan er wel voor opzeggen
- En hoewel de tuinbouw in de media de rest van het jaar zwart word gemaakt, is het dan ineens hip. en therapeutisch. En down to earth. Heel Nederland voelt zich tuinder en is er trots op
- Nou, geloof me, als ze niet op vakantie kunnen vanwege die penen dan piepen ze wel anders
- Misschien ben ik gewoon lichtelijk gefrustreerd. Omdat ik als tuindersvrouw toch met twee vingers in mijn neus die plantjes zou moeten kunnen grootbrengen (update 2021: ex-tuindersvrouw, red)
- Zeker nu ik een persbericht kreeg van de AH over de actie. Nu voel ik me als blogger én als tuindersvrouw verplicht om mee te doen aan die ellende (zie 20, red)
- Als ze maar geen moestuintjes gaan sponsoren! Dan kom ik er helemaal niet onderuit.
- Ze hebben zelfs een wedstrijd. De moestuinkampioenschappen. Kun je de Rapste Radijsaward en de Komkommaarop award winnen. Of als je erg slecht bent de Troostprei award.
- Kijk, als ze nou een TopTomaten(ex)Tuindersvrouw award zouden hebben, dan zou ik het nog overwegen. Maar ja, de tomaat zit weer in het verdomhoekje hè. Die vergeten ze gewoon.
- Ik denk er nog even over na. Misschien kan ik, om mezelf te enthousiasmeren, de foto’s van mijn moestuintjes van vorig jaar even opzoeken.
- Tja.
- Maar ik heb toch een keer een jaar gehad dat er dingen wel lukte? Hoe lang doen ze die moestuintjes al?
- Voor het vijfde jaar. Nou, ik pak de fotoalbums er even bij
- Zie je wel. In 2015 had ik een goede oogst. Wortelvormige radijzen en spinazie die verdacht veel op dille leek.
- Nou ja, ik heb toch geen ambitie meer om tuinder te worden. Of tuindersvrouw.
![moestuintjes actie albert heijn Lisette Schrijft](https://lisetteschrijft.nl/wp-content/uploads/2018/02/wp-1519312827831.-576x1024.jpg)
![moestuintjes sparen bij ah Lisette Schrijft](https://lisetteschrijft.nl/wp-content/uploads/2018/02/wp-1519312827804.-1024x576.jpg)
De AH Moestuintjesactie loopt van 26 februari tot en met 11 maart 2018. Bij besteding van 15 euro ontvang je één moestuinpotje.
Ga naar ah.nl/moestuintje voor meer informatie over de actie, de Moestuinkampioenschappen en de app. De AH Moestuintje-app is gratis te downloaden in de App Store of Google Play store. Deze blog is niet gesponsord, integendeel. Ik zou je adviseren gillend weg te rennen als het kan.
- Ontdek de voordelen van een aanschuifbedje in de slaapkamer - 02/01/2025
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
Die meegeleverde potjes weggooien in de GFT-bak. Ze zuigen zelf het vocht op en zorgen voor schimmel ondanks alle gifstoffen die erin zitten. Postjes vouwen van wc-rolletjes is best leuk voor éééén keertje, maar die hebben hetzelfde euvel. De beste tip kreeg ik van Jelle Medema/Makkelijke Moestuin/makkelijkemoestuin.nl: in een plastic kuipje doen, deksel erop totdat het kiemplantje er is. Lichtkiemers in transparante kuipjes en donkerkiemers in het donker zetten in hun kuipje. Voor grote kiemplanten zijn de hoge yoghertkuipjes wel handig, vind ik. .
Je kan ze ook gewoon niet meenemen.
“lichtelijk gefrustreerd” lijkt me een understatement. Wat kan jij overdrijven. Als je ze niet wil zeg dan gewoon “nee ik spaar geen”. Punt gedaan. Dan moet je geen 30 punten verzinnen.