Hmm, beetje een afgang dit. Ik bakte een healthy cake met het idee om iets gezonds als tussendoortje te hebben én er op Pinterest mee te scoren, maar nu is het ding niet te vreten. Sterker nog: je kunt nog beter je schoenzool opeten.
Wat wil het feit: ik ben dus bezig met gezond doen. Vorig jaar hield ik dat slechts tien dagen vol, nu zit ik al op de 24 ofzo. Dikke mik, zou je zeggen! Niet alleen ben ik gestopt met alcohol drinken en houd ik dat nog steeds netjes vol, ik ben ook maar weer aan de detoxthee gegaan én ik ben fanatiek aan het sporten.
Ga niet langs start
Nu niet bang zijn dat ik verslaafd raak ofzo: ik vind er geen reet aan, dat hele healthy gebeuren. Maar alles voor het goede doel hè. En dat doel is: net zo weinig wegen als ik vorig jaar woog toen ik er nog niets voor hoefde te doen. Tja, blijkbaar zit er tussen de 33 en 34 jaar een magische grens waarbij je bij het passeren geen €200,- zakgeld krijgt maar 2 à 3 kilo cadeau. Ga niet langs start, zou ik adviseren.
Anyways, omdat ik met al dat healthy gedoe nu eenmaal geen stroopwafels kan eten (want: suiker! gif!) en een normale cake bestaat uit roomboter en suiker (daarom is die zo lekker) moest ik iets anders voor bij de koffie. Iets bakken, want dat is beter. Dan heb je geen e-nummers en toevoegingen en rotzooi.
Eigen recept
Ik keek dus een beetje rond op pinterest, deed wat ideeën op, gaf daar mijn eigen draai aan en creëerde zo een nieuw recept. Ik gokte wat met ingrediënten en hoeveelheden, maar ach, dat doen alle topkoks. Super, alleen nog even maken en fotograferen en alle pinterestbezoekers en bijkomende vreugd zou mij lachend tegemoet treden.
Ingrediënten
200 gram boekweitmeel (glutenvrij, mensen! Gezond!)
0,5 zakje bakpoeder (vast niet gezond, maar anders blijft ie plat)
een snufje zout
1 appel, geraspt (zit suiker in, maar dat mag!)
2 eieren (menstruatie van kip! Maar daar hoor je niemand over)
een scheutje melk (geen amandel/sojashit want dat had ik niet, koemelk is prima)
Bereidingswijze
Gooi de droge dingen in een kom, gooi de natte dingen in een andere kom, meng het een beetje, gooi het bij elkaar en gooi het in een bakblik.
Zet het in een voorverwarmde oven van 180 graden, en haal de cake er na ongeveer 40 minuten uit. Prik erin met een satéprikker om te kijken of hij gaar is (dan komt de prikker er schoon uit).
Het resultaat
Nou, en wonder boven wonder kwam er dus een fotogeniek geval uit de oven. Iets wat werkelijk leek op een cake. De goede consistentie, niet papperig maar ook niet aangebrand, en ook nog redelijk in cakevorm. Geslaagde missie dus! Ik besloot, gezien het juiste daglicht en het opgeruimde aanrecht, direct over te gaan tot het maken van foto’s voor Pinterest. Want hé, daar doen we het tenslotte voor.
Vervolgens werd de dochter wakker (ze was ziek), moest ik boodschappen doen, kreeg ik telefoon en vergat ik die hele cake, tot het einde van de ochtend. Toen had ik tijd voor een bakkie en een plakje heerlijke zelfgemaakte, suikervrije, glutenvrije, pinterest-perfecte cake. Jammie!
Not.
Echt hoor, ik nam een hap, en dacht: nee. Dit is het zeg maar niet voor mij. De structuur was prima, misschien een beetje droog, maar de cake was zó smakeloos. Echt, een stuk oud droog brood (wat je aan de geiten geeft) is nog beter weg te hakken.
Nou ja, dat dus. Nu zit ik met mijn mooie foto’s en mijn mooie cake die nergens naar smaakt, en neem ik natuurlijk toch een stroopwafel of een chocoladekoek bij de koffie, want ik moet toch iets.
Maar: misschien heeft iemand een tip voor een gezond tussendoortje? En nee, kom niet aan met ‘een appel’ want dat is vies. Het moet iets koekerigs/cakerigs zijn wat gezond is en ook nog lekker. Ik hoor het graag. Dan voer ik deze ‘cake’ aan de geiten.
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
- Een rare, roerige week! - 15/07/2024
Astrid zegt
Kijk eens bij ProjectGezond.nl
Nee ik krijg er niet voor betaald, maar lekker, normaal eten. Ja met suiker en alcohol en chips en chocolade op zijn tijd
Patricia lubbertje zegt
Ik maak wel vaak een bananencake of bananenbrood. Die kan zowel met, als zonder ei (met ei is meer cake).
Recepten zijn veel op Google te vinden.
Is ook gezond, als je ‘m maakt zonder extra suiker. Ik doe er vaak wat vanille en flink wat koekkruiden door. Ook gaat er gemalen amandelen of andere noten door. Qua meel kun je zelf kiezen watje lekker vind. Ik gebruik meestal volkorenmeel.
Jeannet zegt
hahaha, geweldig dit. Leuk dat je het dan toch wilde delen, want ik ken dat. Je doet zo je best en dan uiteindelijk, gatver. Ik heb laatst bananenbrood gebakken, vond ik prima te doen. Het was makkelijk en het schijnt ook niet al te slecht te zijn. https://allkindsofthings.nl/bananenbrood-met-havermoutvlokken/.Gr. Jeannet
Cleudette zegt
Bij AH verkopen ze sinds kort bakmixen van Leev in samenwerking met Uit Paulines Keuken, 75% minder suiker maar erg lekker, en snel klaar
Stella zegt
Is dat toevallig ook glutenvrij?
AH had wafels van Leev die waarschijnlijk toevallig glutenvrij waren. Maar die zaten bomvol toegevoegde suikers (onder verschillende namen), alsof zetmeelprodukten niet uit zichzelf bomvol suikers zitten.
Ester zegt
Heerlijke blog Lisette.
Anneke zegt
Yoghurtcake van Koopmans is erg lekker! Je gebruikt i.p.v. boter yoghurt. Pak adviseert volle yoghurt, maar met 0% Griekse yoghurt is het heerlijk.