Hoera, mijn nieuwe huis begint een beetje vorm te krijgen. Dat wil zeggen: de indeling is veranderd, het stucwerk droogt langzaam op en in mijn hoofd heb ik het al een beetje ingericht. Dat het nu míjn huis is, betekent ook dat ik de eerste rekeningen binnen heb. De hypotheek is voor de eerste maand afgeschreven, en de energierekening kwam binnen. Die laatste was even slikken, al wist ik natuurlijk welk maandbedrag ik ging betalen. Met deze energieprijzen ontkwam ik niet aan een peperduur contract. Ach ja, het hoort erbij!
Mogelijkheden om het huis duurzamer te maken
Natuurlijk wil ik het liefst zo weinig mogelijk betalen aan wat dan ook. Elke euro is er tenslotte eentje. Al een tijd lang volg ik daarom budgetcoaches op insta en via podcasts. Leuk en leerzaam, en ik neem er soms goede tips uit mee. Ook de boeken van Annemarie van Gaal (van een dubbeltje op zijn kant) vind ik heerlijk om te lezen. Soms blijkt dat je al jarenlang geld weggooit zonder het door te hebben, zo zonde! Er zijn verschillende manieren waarop ik het huis duurzamer kan maken of in ieder geval duurzamer kan leven, en hier deel ik ze.
Minder energie verbruiken
Omdat ik opnieuw begin, is er van mijn energieverbruik een schatting gemaakt. Een redelijke schatting, al zeg ik het zelf, maar wat ik werkelijk ga verbruiken is natuurlijk nog afwachten. Dat zal ook afhangen van hoe zuinig we gaan leven. Lichten uit als je de kamer verlaat, niet te lang douchen, deuren dicht houden… we zullen onszelf best een beetje moeten trainen! Gewoon een warme trui aan in de winter bijvoorbeeld, of lekker vroeg in bed kruipen met een warme kruik. Wat ik nu nog niet heb is een slimme thermostaat, die wil ik wel graag aanschaffen om niet onnodig te hoeven stoken.
Driedubbel glas
Ik heb op bepaalde plekken nog enkel glas. I know, heel ouderwets. Een makkelijke eerste stap is om die ruitjes (het zijn de bovenruitjes boven sommige ramen) te vervangen door dubbel glas. Gewoon online glas bestellen en de ruiten laten vervangen. Ook de grote ruiten zou ik nog aan kunnen pakken, want er bestaat tegenwoordig zelfs driedubbel glas. Als er een ruit vervangen moet worden zal ik zeker overwegen om te gaan voor triple glas, voordelen zijn dat het extra warmte- en geluidsisolatie (best handig als je gewend bent in de middle of nowhere te wonen) en dat je er uiteindelijk mee op stookkosten bespaart.
Zonnepanelen
In de buurt zijn meerdere bewoners met zonnepanelen op hun huis of op de schuur. Ik heb dat nog niet, en ben vooralsnog te lui geweest om me erin te verdiepen. Ik ben al blij als de wifi het eindelijk doet, weet je wel! Ik zie op tegen dat aansluiten en voordat het dan allemaal werkt…. echter met de huidige stroomprijzen komt er natuurlijk een keer een moment dat ik wel moet, omdat het gewoon voordeliger is om eigen stroom te maken. Misschien een dingetje voor na de verbouwing, als ik me ga vervelen, om me daar eens goed in te verdiepen.
Isolatie
Over isolatie heb ik het al eerder gehad. Het isoleren van de kruipruimte zou ook een goede stap kunnen zijn om het huis duurzamer te maken. Met houten ondervloeren kan er best veel kou het huis in komen in de winter, isolatie zou dit tegen kunnen gaan. In dit artikel heb ik al geschreven over vloerisolatie. Zeker een optie die op mijn lijstje komt. Ook het isoleren van de spouwmuur of van het dak behoort tot de mogelijkheden.
Ik heb dus best nog wel wat opties om het huis duurzamer te maken. Dat is ook niet gek met een huis uit 1971, toen dachten ze daar nog niet zo over na. Voorlopig focus ik me eerst op de verbouwing en ga ik mijn verbruik eens goed bekijken, mocht het nodig zijn dan kan ik langzaamaan aanpassingen gaan maken. Een eigen huis vergt tenslotte toch onderhoud, dan kan ik dat mooi combineren met verduurzamen!
Hoe heb jij je huis duurzamer gemaakt?
- Tot wanneer slapen kinderen bij je in bed? - 19/09/2024
- De garderobe van een 40-jarige - 17/08/2024
- Lisette Schrijft niet meer (althans geen blogs) - 29/07/2024
Geef een reactie