De laatste tijd gaat er een wereld voor me open. Nu ik op huizenjacht ben, kom ik nog eens ergens. En ik kan je zeggen: dat is leerzaam. Uiteindelijk ken je het huis van jezelf, je familie en je vrienden, maar in vreemde huizen kijken heeft iets extra leuks. Zeker als je op jacht bent naar je droomhuis. Nu heb ik weinig eisen, wat ook bijna niet anders kan met de huidige markt. Ik ben al blij als ik straks een huis met een dak kan vinden in mijn beoogde dorp. Maar na een paar weken kijken, heb ik ook een beetje kijk gekregen op waar je op moet letten bij het bekijken van het huis. Nee, niet naar de mooie keuken of het luxe ligbad. Wat belangrijk is? Of de kozijnen rot zijn, van welk beton de vloer is, of de fundering goed is, hoe een huis geïsoleerd is, en hoe je het kunt verwarmen zonder tonnen kwijt te zijn aan stookkosten. Want het verwarmen van een huis, dat is dus niet standaard goed geregeld.
Zijn er genoeg radiatoren?
Als je een radiator hebt en hij werkt, denk je er nooit meer over na. Pas als hij niet werkt, merk je dat je een probleem hebt. Omdat ik een huis binnen een bepaald budget zoek, kom ik tijdens mijn huizenjacht in huizen waar dit nog niet zo goed geregeld is. Pasgeleden was er zelfs eentje zonder CV! In de wat oudere huizen hangt ook vaak maar één radiator per kamer. Als je een woonkamer moet verwarmen, is dat best weinig. Je kunt de benodigde capaciteit van een radiator berekenen. Zo kun je kijken of je de boel genoeg kunt verwarmen om de winter door te komen. In oude huizen zeker geen overbodige luxe. Ook in ons huidige huis moesten we de capaciteit uitbreiden na een verbouwing, omdat de ketel het niet meer aankon de woonkamer te veranderen. Als je een nieuwe radiator neemt, kies dan wel gelijk een mooie radiator zoals de thermrad alustyle: een verticale radiator in mooie kleuren, die eigenlijk helemaal opgaat in je interieur.
Een extra radiator plaatsen
Wat ik dus ook nog heb: ik heb een huis met vier slaapkamers nodig. Over het algemeen is dat best lastig in oudere huizen. De kans is groot dat ik hiervoor bijvoorbeeld de zolder moet splitsen. Even een muurtje ertussen dacht ik, maar daar komt dus meer bij kijken. Want ook de elektriciteit moet dan gesplitst worden. En waar ik bij het laatste huis tegenaan liep: er was op zolder maar aan één kant een goeie, mooie radiator. Zeker op zolder, zo vlak onder het dak, heb je in de winter toch echt wel een radiator per kamer nodig. Een extra radiator aansluiten op je verwarmingsnet is best een ingrijpende verbouwing, het plaatsen van een elektrisch model kan hierbij uitkomst bieden. Helaas is ook dit huis het voor mij niet geworden, maar ik blijf vrolijk doorzoeken.
Hoe is de isolatie?
Ook belangrijk als je het hebt over het verwarmen van een huis: hoe is de isolatie? Tot vorig jaar kon je goedkoop een energielabel voor je woning aanschaffen, en veel huiseigenaren die van plan waren om te verkopen hebben dat ook gedaan. Aan het energielabel kun je zien hoe zuinig je huis is, en wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren. Want je kan de zolder wel volhangen met radiatoren, als de isolatie van het dak slecht is, raak je je warmte snel kwijt. Stoken voor het Westland, noemen we dat hier. Zonde! Ook dubbel glas is natuurlijk een must, en soms kun je de spouwmuren laten isoleren. Handig om het lekker warm te houden en de energiekosten laag te houden. En dat is best belangrijk met een eigen huis!
Binnenkort zal ik nog veel meer delen over alle nieuwe dingen die ik leer tijdens de huizenjacht. Want er is nog veel meer te leren over de waardevastheid van woningen, het onderheien van aanbouwen, het verteren van dakkapellen en het plaatsen van dakramen. Idyllischer dan dat wordt het niet 😉
De uitgelichte foto is van Shutterstock
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie