Daar gaat hij, mijn oudste zoon. Stoer, maar ook best een beetje zenuwachtig. Vanmiddag is de kennismakingsmiddag op de middelbare school. Hij gaat zijn klasgenoten en mentor ontmoeten, en krijgt informatie over het volgende schooljaar.
En hij is pas 10! Tien jaar geleden kroop hij nog rond in een luier en romper terwijl ík mijn diploma in ontvangst nam. Waar blijft de tijd? En waarom moet hij nu al naar de middelbare school? Kan hij niet gewoon terug naar die veilige, vertrouwde peuterspeelzaal ofzo?
Natuurlijk niet. En trouwens, zo zaligmakend was de peuterspeelzaal niet. De zoon verveelde zich al snel, had geen aansluiting met andere kinderen, en vond het ‘saai’. Iets wat tekenend bleek voor de rest van zijn schoolcarrière. Met onderpresteren, een IQ-test, een plusklas, begeleiding door een kindercoach en een versnelling tot gevolg. Waardoor hij nu, op zijn tiende in groep 8 zit en gaat kennismaken op de middelbare school.
Met 9, 10 of 11 jaar naar de middelbare school
Uiteindelijk zal hij net 11 zijn als hij start op de middelbare school. Hij is niet klein, en valt niet op tussen de rest van de kinderen daar. En nog belangrijker: hij is er helemaal klaar voor.
Een argument dat vaak gebruikt wordt als er wordt nagedacht over een versnelling: ‘dan is het kind zo jong als het naar de middelbare school gaat’. Ook gisteravond, tijdens de uitzending van de Monitor van de KRO-NCRV over hoogbegaafdheid, kwam dit naar voren. De 9-jarige Christiaan vertelde daar dat hij eigenlijk al helemaal klaar is met de stof van de basisschool, maar echt nog te jong is voor de middelbare school. Hoe moet dat nu verder?
Kijk hier de uitzending van de monitor over passend onderwijs bij hoogbegaafde kinderen:
Uitzending gemist van De Monitor op Nederland 1. Bekijk deze uitzending van “De Monitor” dan nogmaals op Uitzendinggemist.net
Uitzending gemist van De Monitor op Nederland 1. Bekijk deze uitzending van “De Monitor” dan nogmaals op Uitzendinggemist.net
Schrijnende verhalen, en zoals je hoort valt er nog een hoop verbetering te behalen in het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen. Eigenlijk al in het ‘zien’ van hoogbegaafdheid.
Voor kinderen als Christiaan, die een beetje tussen wal en schip vallen, beginnen er mondjesmaat tussenklassen te ontstaan. Speciaal oor kinderen die al klaar zijn met de basisschool maar nog niet klaar zijn voor de middelbare school. Want van de basisschool naar de middelbare school is voor ‘normale’ kinderen al een stap, laat staan voor een 9-jarige hoogbegaafde. Op deze manier verloopt de overgang naar de middelbare schoor hopelijk iets soepeler.
Verantwoordelijk en zelfstandig
Zelf was ik 10 jaar toen ik naar de middelbare school ging. In die tijd was dat nog vrij bijzonder, nu zie je veel meer kinderen die versneld zijn. Er werd mij op het hart gedrukt dat ik er maar niet teveel over moest praten, of anders gewoon moest zeggen dat ik 11 of 12 was. Dat werkte natuurlijk niet. Afgezien daarvan heb ik weinig last gehad van mijn leeftijd. Ik zal al een tijdje bij oudere kinderen in de klas, en had daar meer aansluiting mee met mijn leeftijdsgenoten. Daarnaast was ik verantwoordelijk en zelfstandig. Echt zo’n kind dat dit wel aankan.
Ik denk dat elke ouder haar kind jong vindt als het naar de middelbare school gaat. Ik bedoel, het is toch een flinke stap, en weer een stukje loslaten. Ze worden steeds zelfstandiger maar nu gaat dat ineens met een grote sprong. Zelf zie ik vooral op tegen de schuurfeesten, uitgaansavonden en alcoholgebruik. Tja, ik weet hoe de ouders zijn, en dat voorspelt niet veel goeds!
Gelukkig is mijn zoon hier nu nog niet mee bezig. Hij denkt vooral aan de brugklas. Natuurlijk vindt hij het spannend, maar hij heeft ook heel veel zin de middelbare school, want ook hij is hartstikke klaar op de basisschool. Bij de uitzending van de monitor hoorde ik een moeder zeggen dat haar zoon het laatste halfjaar van school maar een beetje op de grond had liggen dweilen. Wel, dat is wel een beetje vergelijkbaar met mijn kind. Groep 8 bestaat al uit redelijk veel herhaling en weinig spannende nieuwe stof, en de zoon heeft het er wel gezien. Dit bleek ook uit zijn resultaten van de CITO-toets, waar hij duidelijk niet veel moeite voor had gedaan.
Met plezier naar school?
De overstap naar de middelbare school zal toch best even wennen zijn. Zowel voor hem als voor ons als ouders. Nu hebben wij bewust gekozen voor een Daltonschool waar zelfstandig werken hoog in het vaandel staat en heel praktijkgericht wordt gewerkt, in de hoop de zoon te motiveren. Hij ziet dat zelf in ieder geval erg zitten.
Want wat zou het heerlijk zijn als hij met plezier naar school gaat, en gemotiveerd is en blijft om nieuwe dingen te leren. Dat gun ik elk kind!
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Geef een reactie