De vakantie is voor mij als blogger een ideale tijd, met alle uitstapjes die we aangeboden krijgen. Zo ook in de herfstvakantie. We waren namelijk uitgenodigd door het Maritiem Museum om een kijkje te komen nemen. En dat lieten we ons geen twee keer zeggen! Jaren geleden bezocht ik dit museum met mijn twee jongens. De jongste weet het niet meer. Maar de oudste, toen 6, weet het nog precies. Want het was superleuk! En dat voor een museum! Dat had hij (en ik) nooit verwacht.
Seks bij de VOC
Ik weet nog dat er toen een of andere tenstoonstelling was, iets van ‘seks in de tijd van de VOC ofzo’. Haha, en ik had de kids dus meegenomen omdat ze op school over de VOC werkten. Die tentoonstelling zijn we maar hard voorbij gelopen, op naar het speelgedeelte van Professor Plons, dat een verdieping besloeg. Daar zijn we een hele middag geweest.
Dit keer hoopte ik wat meer van het Maritiem Museum te zien. Hoewel de kids vast van plan waren direct door te stomen naar de tweede verdieping, waar Professor Plons huist, viel er toch verrassend veel te zien op de andere verdiepingen.
Deck 1: miniatuurversies van schepen
Dochter bleek de genen van opa te hebben en was helemaal gek op de miniatuurversies van allerlei boten. Van VOC schip tot modern containerschip: ze bekeek alles en wilde alles weten. Deze tentoonstelling is op de eerste verdieping, hier deck 1 genoemd.
Gelukkig stond bij alle schepen wat informatie. Wat ook leuk is, is dat je op verschillende plekken door een soort telefoontje een verhaal met uitleg kunt horen.
Ook het slaap- en woongedeelte van een echt containerschip deed het leuk bij mijn kids. Hoe zou het zijn om in een boot te wonen? En ’s ochtends wakker te worden met eendjes die voor je raam zwemmen? Voor mij vreselijk, met mijn eendenfobie, maar hen lijkt het wel wat.
Deck 2: zeekastelen
Op de tweede verdieping van het Maritiem Museum kun je bij de familietentoonstelling ‘zeekastelen’ op bezoek in een heus cruiseschip.
De jongens vonden het prachtig om de slaapkamertjes te zien, het restaurant en de roulettetafel. Ze hebben direct een nieuwe wens voor de vakantie: ook eens een cruise maken! Zeker als ze de mooie platen aan de wand zagen van verschillende cruiseschepen: compleet met glijbanen en jacuzzi’s. We geven het door aan papa, ik ben tenslotte bijna jarig…
En toen, na heel snel de expeditie knappe koppen te hebben doorlopen, waarin André Kuipers uitlegt hoe je een ontdekkingsreiziger kan worden, door naar Professor Plons.
Professor Plons
Dit speelgedeelte beslaat een stukje van de bovenverdieping binnen en een stukje van het balkon. Hier kunnen de kinderen naar hartelust spelen met allerlei toestellen en instrumenten die met de zee en de haven te maken hebben.
Lees ook: ons bezoek aan het Zuiderzeemuseum
Met uitzicht op de Leuvehaven vervoerden ze containers, postpakketten, hesen ze van alles op met een kraan en gleden ze van de titanic glijbaan. Het was hier ontzettend druk, volgens mij brengen hier veel Rotterdammers met kinderen regelmatig de middag door. Terwijl de kids speelden zat ik dan ook heerlijk in het zonnetje.
We zijn hier ruim een uur geweest. Totdat de kids honger en dorst kregen, en we dus wel naar beneden moesten. In het museumcafé kochten we een ijsje, en zo konden we gelijk door naar het buitengedeelte van het Maritiem Museum. Dat wat we vier jaar geleden, door de enorme regen die toen viel, compleet hadden gemist. Er bleek nog zoveel meer te zien!
Vuurtoren
Zo konden we buiten in de vuurtoren naar een film kijken over de haven, en de ontwikkelingen in de laatste jaren. Ook werd er gekeken naar de toekomst: duurzaamheid is belangrijk, en ook ICT gaat in de scheepvaart een steeds grotere plaats in nemen.
Buitengedeelte: schepen
Voorzichtig liepen we de brug af naar de steiger, waar meerdere boten lagen aangemeerd. Allereerst zagen we een schattig sleepbootje. Nu heeft de opa van de kids, mijn schoonvader, precies zo’n bootje, waar we soms ook mee gaan varen. Deze was uit 1930 en nog in zeer goede staat.
Een paar van de grote schepen mochten we ook werkelijk betreden. Ik dacht nog: even snuffelen en er weer uit, maar nee, we hebben hier ook nog zeker een uur doorgebracht.
Alles over knopen
Op de eerste boot konden we alles leren over knopen. Nu weet mijn zoon veel van knopen, van zijn opa en van de scouting, dus hij raakte al snel in een geanimeerd gesprek met de man aan boord, een medewerker van het Maritiem museum. Je kon op een soort systeembord je kennis van knopen testen, en ook zelf een aantal knopen proberen te maken.
Op de tweede boot die wij bezochten, binnenvaartschip ‘Annigje’ zagen we hoe een gezin met 6 (!!) kinderen vroeger leefde in een superklein woongedeelte van dit binnenvaartschip. Ik zou niet weten hoe ze het voor elkaar kregen om in die krappe bedstee zes kinderen te maken, maar goed.
Leven op een binnenvaartschip
We leerden dat de bedstee zo klein was omdat de mensen vroeger rechtop sliepen. Ook was het huisje heel laag: het binnenvaartschip moest onder de bruggen door passen. Verder vertelde de vrouw over het voortslepen van schepen, waar de kinderen vroeger voor werden ingezet. Mijn zoon mocht proberen deze vrouw te verslepen, en dat was zo makkelijk nog niet!
Tot slot leerden ze alles over de turfstekerij. Mijn oudste, dol op geschiedenis, kon bijna alle vragen beantwoorden en wilde nooit meer naar huis. Maar omdat ik ze McDonalds beloofd had kon ik ze uiteindelijk toch losrukken. Lunchtijd was inmiddels al lang voorbij, zo leuk was het.
Offshore experience
Eigenlijk waren we nog lang niet uitgekeken. Buiten waren er nog meer boten te bezoeken. En ook hadden we de offshore experience binnen, tussen verdieping 0 en verdieping 1, helemaal gemist. We hoorden later van kennissen die ook in het museum waren, dat dit juist superleerzaam en leuk was voor de jongens. Omdat je hier op een interactieve manier alles leert over energie op zee: booreilanden, windmolens…
Kortom, meer dan genoeg reden om nog eens terug te komen! En dat niet alleen: de wandeltocht naar de andere kant van het kruispunt, waar de McDonalds zich bevindt, was voor ons dorpelingen een beleving op zich. ‘Wandelstoplichten! Een tram! Kijk mama!’ Misschien moet ik die arme kinderen van me toch eens wat vaker meenemen van het platteland, de stad in.
Meer informatie
Voor meer informatie: kijk op de website van het Maritiem Museum. Het adres: Leuvehaven 1, Rotterdam.
En als je net als ik niet vaak in Rotterdam komt als toerist: maak er gelijk een leuk dagje van met een bezoekje aan de Markthal, een foto van de Erasmusbrug en andere toeristische attracties! En koop een Feyenoord shirt 😉
- New York, New York - 12/11/2024
- The Big 40 - 03/11/2024
- Creëer een unieke sfeer met bijzondere wanddecoratie voor thuis - 18/10/2024
Stella zegt
GRAS: groen is rechts aan stuurboord.
Niet te geloven welke losse zinnetjes je nog uit je kindertijd weet te herinneren.
Het is wel handig als de kinderen wat groter zijn. Ze weten nog dingen van vorige keer en ze kunnen uitleg bespreken, verder doorvragen, zelf proberen. Het museum klinkt fantastisch. Het museum wat ik me uit de kindertijd herinner, zal het Frans Halsmuseum geweest zijn, meende ik veel veel later te zien. We schuifelden met 2 klassen langs allerlei oude spullen en werden geacht de deprimerende donkere portretschilderijen heel mooi te vinden. Uitleg was er niet bij, niet over het museum, niet over het getentoongestelde en niet over het hofje, ik weet nog steeds niets waarom we daar doorheen moesten sjokken. Het grote schilderij met meer kleur dat eindelijk géén portret was, wilde je helemaal niet naar kijken: autopsie.
In de middeleeuwen waren de Nederlanders niet zo lang als nu, dus alleen al daarom waren de bedden korter en de plafonds lager.
Is dat rechtop slapen een soort zittend slapen?
Plaatjes met bijvoorbeeld veel kussens hoeven niets te zeggen. M’n zus logeerde bij vrienden in Duitsland. Er werd uitgebreid excuus gemaakt dat er niet genoeg kussens waren. Een blik in op bed liet per persoon 2 dikke kussens zien, dus dat was echt wel goed hoor! Alleen wisten ze de volgende morgen, dat die kussens van hetzelfde materiaal als de matrassen van de prinses op de erwt waren: je zakt er dwars doorheen. Klinkt naar donskussens of wel heel erg losse verenkussens. Je kan een donsdekbed zo in een gewoon kussensloop vouwen. ’t Is dan net een gewoon kussen.
Met 2 of 3 strokussens in de rug weet je wel zeker dat je bijna rechtop blijft slapen.
Hm, hoe sexy slaapt dat? Werden al die kindertjes vroeger wel in de bedstee gemaakt?